Guyana spune că se pregătește să se apere în fața Venezuelei și că a cerut sprijinul armatei SUA și altor puteri. Armata braziliană, în alertă

Joi, 07 Decembrie 2023, ora 23:39
6498 citiri
Guyana spune că se pregătește să se apere în fața Venezuelei și că a cerut sprijinul armatei SUA și altor puteri. Armata braziliană, în alertă

Președintele din Guyana, Irfaan Ali a declarant că Guyana este pregătită să-și apere granița cu Venezuela și să păstreze actuala stare de fapt, dar și că a contactat oficiali americani, brazilieni, britanici și francezi în legătură cu posibila invazie.

„Prima noastră linie de apărare este diplomația”, a declarat Ali, adăugând și că Guyana caută sprijin de la lideri internaționali, inclusiv de la SUA, India și Cuba, sperând că aceste țări vor „încuraja Venezuela să facă ce e drept și să se asigure că regimul de la Caracas nu va acționa într-un fel aventurier sau nesăbuit care să perturbe pacea în regiune”.

Un elicopter al armatei guyaneze cu șapte persoane la bord a fost dat dispărut miercuri lângă granița cu Venezuela. Cu toate acestea, șeful de stat major din Guyana, Omar Khan, a spus că „nu există informații care să sugereze că Venezuela ar fi implicată”.

Comunitatea internaţională este îngrijorată de tensiunea tot mai mare dintre Venezuela şi Guyana în legătură cu Essequibo, regiune bogată în petrol aflată în dispută între cele două ţări care au dat.

„Este îngrijorător, urmărim ce se întâmplă lucru foarte, foarte, foarte îndeaproape“, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, John Kirby. „Evident că nu dorim să existe violenţă sau conflict“, a adăugat el.

La rândul său, ONU „sprijină ferm utilizarea mijloacelor exclusiv paşnice pentru soluţionarea diferendelor internaţionale“, a reacţionat miercuri Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general Antonio Guterres.

El a reamintit că „deciziile Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ)“, care le-a cerut vineri celor două ţări „să se abţină de la orice acţiune susceptibilă să agraveze diferendul“, sunt „obligatorii“, spunând că este „convins că ambele state vor respecta în mod corespunzător ordinul Curţii“.

Venezuela nu recunoaşte CIJ în acest caz, spunând că doreşte o înţelegere negociată pe baza unui acord semnat cu Marea Britanie în 1966 chiar înainte de independenţa Guyanei.

China, la rândul ei, a îndemnat cele două ţări să-şi rezolve diferendul „în mod corespunzător“, în timp ce armata braziliană a anunţat miercuri o întărire a prezenţei sale la frontierele sale cu Guyana şi Venezuela.

Brazilia nu va accepta nicio folosire a forței de către Venezuela pentru ocuparea teritoriului Esequibo din Guyana și îndeamnă regimul de la Caracas să nu-și mai amenințe vecinul, a declarat principalul consilier de politică externă al președintelui Lula da Silva, miercuri, conform Reuters.

Celso Amorim a mai călătorit în Venezuela, luna trecută, ca reprezentant diplomatic special al lui Lula. El a declarat că Brazilia se opune „oricărei amenințări și oricărei tentative de a folosi forța”. „Am transmis preocuparea noastră foarte serioasă față de această situație. Acum că avem noi informații, lucrurile sunt încă foarte îngrijorătoare. Nu ne vom opri din a ne transmite îngrijorările, mai ales față de posibilitatea folosirii forței”, a spus Amorim.

Ministrul brazilian de externe, Mauro Vieira, a declarat, miercuri, la Rio de Janeiro, că Brazilia respinge posibilitatea unei confruntări armate între cei doi vecini de la nord ai țării. Totuși, armata braziliană și-a consolidat regiunea de graniță din cauza tensiunilor dintre cele două țări și a mutat vehicule blindate și mai multe trupe la Boa Vista, capitala provinciei Roraima, a transmis ministerul apărării brazilian.

Președintele venezuelean Nicolas Maduro a anunțat anexarea forțată a regiunii Essequibo, ce aparține statului vecin Guyana. Pentru aceasta, el a cerut legiuitorilor să adopte o lege privind „protecția teritoriului în litigiu”. Dictatorul venezuelean a subliniat că ar trebui să devină al 24-lea stat al țării sale, informează Ultimas Noticias.

Mai mult, Maduro a instruit agențiile care emit licențe pentru producția de petrol și gaze să își creeze birouri pe teritoriul Guyana-Essequibo. Iar pentru companii care lucrează deja acolo, Maduro le-a stabilit un termen de trei luni, după care trebuie să plece.

Candidata ecologistă la Casa Albă, arestată la o manifestaţie propalestiniană. „Apărând poporul american care vrea să pună capăt acestui genocid”
Candidata ecologistă la Casa Albă, arestată la o manifestaţie propalestiniană. „Apărând poporul american care vrea să pună capăt acestui genocid”
Candidata Partidului Verde Jill Stein a fost arestată la o manifestaţie propalestiniană în campusul Universităţii Washington, la St Louis, în Missouri, unde poliţia a arestat sâmbătă 80...
Cum schimbă jocul noul ajutor american pe frontul din Ucraina
Cum schimbă jocul noul ajutor american pe frontul din Ucraina
Kievul s-ar putea confrunta cu presiuni pentru a obține câștiguri militare serioase înainte de alegerile din noiembrie din SUA, iar lui Vladimir Putin îi va fi mai greu să încheie războiul...
#Venezuela, #tensiune, #Guyana, #Essequibo, #anexare, #petrol, #Brazilia, #SUA , #Venezuela