Trei județe din Ardeal s-au unit și construiesc 227 de kilometri de piste de biciclete. Cum arată proiectul „Velo Apuseni”

Autor: N.G.
Vineri, 24 Martie 2023, ora 12:25
4516 citiri
Trei județe din Ardeal s-au unit și construiesc 227 de kilometri de piste de biciclete. Cum arată proiectul „Velo Apuseni”
Harta pisteloir de biciclete din cele trei județe

Proiectul „Velo Apuseni”, care constă în realizarea a 227 de kilometri de piste de biciclete în trei județe din Ardeal, a fost semnat de către Ministerul Dezvoltării și va primi finanțare prin PNRR.

Investiția prevede realizarea de piste de biciclete pe teritoriul județelor Cluj, Bihor și Alba, în zona Munților Apuseni, de-a lungul unor drumuri județene. Din totalul distanței, 99,3 km vor fi pe teritoriul județului Bihor, 35,3 km pe teritoriul județului Alba, iar restul de 92,4 km în județul Cluj.

Valoarea contractului de finanțare, 100% nerambursabilă, este de 110 milioane lei. Urmează etapa de proiectare, fiecare Consiliu Județean realizând proiectul pe teritoriul județului propriu.

„Având în vedere că pe teritoriul județului Bihor pista de biciclete va avea o porțiune de aproape 40 de km pe rambleul liniei de cale ferată dezafectată dintre Băile Felix – Cordău și Sâmbăta – Rogoz, primele demersuri vor fi legate de finalizarea preluării amplasamentului și de realizarea studiilor tehnice. De săptămâna viitoare, echipele de proiecte europene ale Consiliului Județean Bihor se vor mobiliza și pentru acest proiect”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Consiliul Județean Cluj a demarat măsurătorile pentru întăbulare, echipa de implementare a proiectului ocupându-se în momentul de față de partea de achiziții.

„Este un obiectiv important prin intermediul căruia dezvoltăm, cu fonduri europene nerambursabile, infrastructura de trasee cicloturistice din zona Munților Apuseni. Pașii următori constau în realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, respectiv demararea licitației pentru execuția lucrărilor. Cu siguranță, întreaga zonă va avea enorm de câștigat, atât din punct de vedere turistic cât și al dezvoltării economico-sociale a întregului areal”, a spus Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Pe teritoriul județului Alba, distanța pistelor de biciclete va fi mărită prin aportul Consiliului Județean și al aministrațiilor locale din comunele Gârda de Sus și Arieșeni până la o lungime de circa 80 de kilometri.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#velo apuseni, #piste biciclete, #alianta apusenilor , #infrastructura