VIDEO TIFF 2020: "Babyteeth", de Shannon Murphy, recompensat cu trofeul Transilvania. "Acasa", cel mai bun lungmetraj romanesc

Sambata, 08 August 2020, ora 23:58
2535 citiri
VIDEO TIFF 2020: "Babyteeth", de Shannon Murphy, recompensat cu trofeul Transilvania. "Acasa", cel mai bun lungmetraj romanesc
Foto: Facebook/ Babyteeth

"Babyteeth", de Shannon Murphy, a fost recompensat sambata seara cu trofeul Transilvania si cu premiul publicului, la gala de inchidere a celei de-a 19-a editii a Festivalului International de Film Transilvania, unde documentarul "Acasa" a fost desemnat cel mai bun lungmetraj romanesc.

Juriul competitiei oficiale din acest an a fost alcatuit din Ada Solomon (producatoare de film), Adina Pintilie (regizoare), Philip O'Ceallaigh (scriitor), Csaba Szekely (dramaturg) si Hathazi Andras (actor).

"Babyteeth", debutul australiencei Shannon Murphy, in care doi parinti descopera ca fiica lor de 16 ani (Eliza Scanlen, starul seriei HBO "Sharp Objects"), bolnava de cancer, s-a indragostit de un dealer de droguri, a fost prezentat in competitia de la Venetia din 2019. Pentru rolul din acest film, Toby Wallace a primit premiul "Marcello Mastroianni" pentru cel mai bun actor tanar.

La TIFF, filmul a primit marele trofeu in valoare de 10.000 de euro.

Premiul pentru cea mai buna regie, in valoare de 3.500 de euro, a fost acordat ex-aequo: lui Tim Mielants, pentru debutul "Patrick", si lui Zheng Lu Xinyuan, pentru debutul "Norul din camera ei".

Premiul special al juriului, in valoare de 1.500 de euro, a revenit filmului "Sora", al doilea lungmetraj semnat de Svetla Tsotsorkova, care a mai fost prezenta in competitia TIFF cu "Thirst".

Evgeniya Gromova a primit premiul pentru interpretare in valoare de 1.000 de euro pentru rolul din "Fidelitate", drama psihologica semnata de regizoarea Nigina Sayfullaeva.

Premiul FIPRESCI (Federatia Internationala a Criticilor de Film), acordat unui film din sectiunea Zilele Filmului Romanesc, a fost castigat de documentarul "Totul nu va fi bine", realizat de Adrian Pirvu si Helena Maksyom.

Cea mai populara productie din sectiunea Zilele Filmului Romanesc a fost desemnata "Si atunci... ce e libertatea?", realizata de Andrei Zinca.

"Acasa" al lui Radu Ciorniciuc, premiat la Sundance, la DOK.fest Munchen si Cracovia FF, a fost ales de juriu drept cel mai bun lungmetraj din sectiunea Zilele Filmului Romanesc, fiindu-i acordat un premiu in valoare de 10.000 de euro (constand in 20 role de film si servicii de post-productie).

Filmul documenteaza aventura prin care a trecut familia Enache: de la o viata in completa armonie cu natura, in Delta Vacaresti, pana cand acest spatiu a devenit Parcul Natural Vacaresti - primul parc natural urban din Romania - la traiul plin de provocari din Capitala.

Pentru debut, din aceeasi sectiune, a fost desemnat castigator "Urma", lungmetraj al lui Dorian Boguta, iar "Ivana cea Groaznica", semnat de Ivana Mladenovic, a primit o mentiune speciala.

Premiul Zilele Filmului Romanesc pentru scurtmetraj a revenit filmului "Amar", de Sarra Tsorakidis, iar doua mentiuni speciale ale juriului sectiunii au fost acordate scurtmetrajelor "Moartea si cavalerul", de Radu Gaciu, si "Bilet de iertare", de Alina Serban.

Premiul competitiei locale a revenit filmului "Ceea ce nu am observat", de Farkas Boglarka Angela, in timp ce mentiunea speciala a obtinut-o "Intre lumi", de Maria Cinar-Jiga.

CoCo Award, oferit de Connecting Cottbus - proiectul castigator va fi invitat sa sustina un pitch in fata profesionistilor prezenti la Connecting Cottbus (Germania), a mers la "Sep & Ana", de Paul Cioran.

Juriul tinerilor francofoni a premiat "Adoration", de Fabrice du Welz, iar Bursa "Alex. Leo Serban", in valoare de 2.500 de euro, a fost castigata de jurnalista Alexandra Tanasescu. Cele doua mentiuni ale bursei au revenit actorului Cristi Popa, pentru rolul din "Monstri.", si lui Victor Morozov, pentru proiectul de carte "Peste granita. Cinemaul romanesc in context transnational".

Actrita Maria Ploae a fost recompensata cu premiul de excelenta, pentru intreaga activitate.

Gala de inchidere a TIFF 2020 a avut loc in Piata Unirii din Cluj-Napoca, unde Surorile Osoianu si Marina Voica au sustinut recitaluri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#tiff Babyteeth, #tiff acasa , #stiri mondene