Tu stii cum sa-ti folosesti vocea la adevarata ei valoare? Interviu cu un expert in tehnica vocala completa

Joi, 29 Septembrie 2016, ora 11:08
12114 citiri
Tu stii cum sa-ti folosesti vocea la adevarata ei valoare? Interviu cu un expert in tehnica vocala completa
Foto: Lucia Ciobotaru

Invata si tu sa-ti folosesti corect vocea si vei reusi sa canti orice melodie sau sa te impui in fata multimii.

Artistii au in plus si talentul, insa oricine poate obtine performante de invidiat daca invata, exerseaza si ajunge sa stapaneasca tehnica vocala.

Pentru a afla mai multe detalii despre cum ne putem folosi vocea in mod corect, am stat de vorba cu Lucia Ciobotaru, profesor autorizat Tehnica Vocala Completa (Complete Vocal Technique), care preda in Olanda, Danemarca, dar si in Romania, la Atelierul de Voce.

Ce este Tehnica Vocala Completa?

Reprezinta metoda prin care ajungem sa ne folosim corect vocea atat pentru a canta, cat si pentru a vorbi.

Asa cum spune si numele, este numita completa, deoarece acopera toate sunetele pe care vocea umana le poate produce si toate genurile muzicale, de la clasic pana la rock, chiar si cele mai extreme efecte cum ar fi distorsion, grunt, growl, ce pot fi produse in mod corect, raspunzator.

Tehnica este bazata pe anatomie si ofera solutii concrete, cu rezultat direct. Solutiile sunt pentru toate tipurile de persoane si pentru orice target in parte: solutii auditive, fizice, vizuale, imaginative, kynestetice.

Cui se adreseaza?

Se adreseaza tuturor, deoarece cu totii ne folosim vocea intr-un fel sau altul. De la incepatori pana la profesionisti, logopezi, doctori, muzicologi, tuturor celor care-si folosesc vocea, indiferent ca este vorba de cantat sau vorbit.

Este ca un curs de dictie sau este diferit?

Tehnica Vocala Completa este tehnica prin care inveti sa creezi diferite setinguri ale aparatului vocal, setinguri care produc diferite armonice si acustice in functie de ceea ce vrei sa exprimi.

Poti crea sunet fara metal, cu jumatate de metal sau full metal. Tine de modul in care emiti sunetul, de unde porneste acesta, la ce intensitate, si nu doar modul in care pronunti, mecanic, sunetele, ca in cazul dictiei.

Vi s-a intamplat sa "transformati" in cantaret o persoana care parea sa nu aiba voce la inceput?

Da. Vorbim de oameni care credeau ca nu vor putea canta niciodata si, dupa doar un curs, au descoperit ca pot interpreta o melodie corect fara probleme. Bineinteles, ca sa ajungi la un nivel profesionist, iti trebuie multa pregatire si, bineinteles, talent si pasiune.

In afara de artisti, ce fel de oameni vin la dvs. pentru a-i invata sa-si foloseasca vocea in mod corect?

In Olanda lucrez foarte mult cu scoli, invatandu-i pe educatori, profesori, invatatori sa-si foloseasca corect vocea. De exemplu, femeile de regula vorbesc mai mult intr-o functie fara metal (functie numita Neutral in CVT). Aceasta functie are un volum redus. Copiii, dimpotriva, vorbesc in Egde si Overdrive, functii cu volum ridicat.

In momentul in care 30 de copii intr-o clasa vorbesc cu volum mare, iar profesoara cu volum redus, atunci ea va fi nevoita sa-si forteze vocea pentru a fi auzita. In felul asta se creeaza tensiune necontrolata in jurul corzilor vocale, iar acestea nu vor mai putea vibra liber si cu timpul vor aparea noduli, polipi etc.

De asemenea, lucrez cu oameni din mari companii. In ultimile decenii, din ce in ce mai multe femei ocupa functii cu responsabilitate, iar vocea lor trebuie sa fie auzita corect si eficient. Pentru a te impune, este nevoie de corelatie intre voce si atitudine, altfel nu vei fi luat in serios.

Cum te poate ajuta vocea sa te impui ca lider?

Din punctul meu de vedere, felul in care-ti folosesti vocea, mai ales cand esti lider sau manager, este esential. Atitudinea si vocea trebuie sa fie corelate si acestea doua sunt mai importannte in transmiterea mesajului, chiar decat cuvintele.

De cate ori nu suntem pusi in situatia de a vorbi pentru un grup de oameni sau mergem la un interviu pentru un job, iar vocea nu raspunde asteptarilor? Ba, mai mult decat atat, oboseste, este din ce in ce mai aerata, iar cuvintele nu mai conving sub nicio forma. Daca am intelege functionarea aparatului vocal, vocea ar raspunde direct asteptarilor.

Corzile vocale nu au nicio dificultate cu extinderea pe notele inalte si relaxarea pe notele joase. Functioneaza ca doua elastice. Daca nu se pot extinde liber, asta inseamna ca noi le impiedicam nefolosind corect tehnica.

Solutia ar fi folosirea principiilor de baza: Suport (ma refer la sustinerea notelor in timpul cantatului sau/si vorbitului), Twang (pozitie in laringe care face ca sunetul sa sune clar si sanatos) - de care avem nevoie pentru producerea unui sunet (twangul poate fi si distinct facand ca sunetul sa fie mai ascutit) si sa evitam tensiunea pe maxilarul inferior sau/si pe buze. Suport in timpul cantatului sau vorbitului inseamna sa te opui iesirii aerului din plamani prin extinderea diafragmei. Acest aspect este esential pentru folosirea corecta a vocii.

Ce sfaturi le puteti oferi cititorilor nostri pentru a face un prim pas in folosirea corecta a vocii?

Cred ca cel mai bun sfat pe care as putea sa-l dau este sa aiba incredere in propriul instict si in propria forta. Rolul profesorului este sa ofere solutii pentru o situatie pe care o decizi tu.

Ai incredere in faptul ca poti canta orice melodie indiferent de dificultatea ei! Interpretareasi expresia iti apartin, iar tehnica CVT este doar mijlocul prin care poti obtine rezultatul dorit. Vocea ta este unica si merita sa o prezinti publicului in adevarata ei frumusete.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Lucia Ciobotaru profesor voce, #Lucia Ciobotaru tehnica voce, #cum folosesti vocea , #vedete romanesti