Stela Popescu ar fi implinit 85 de ani. Istoria de viata a marii actrite

Luni, 21 Decembrie 2020, ora 08:45
5003 citiri
Stela Popescu ar fi implinit 85 de ani. Istoria de viata a marii actrite
FOTO Facebook/Stela Popescu

Actrita Stela Popescu - nume de referinta pentru teatru si cinematografie, dar cu precadere pentru spectacolul de revista - s-a nascut la 21 decembrie 1935, la Slobozia-Hodorogea, Orhei, Basarabia, intr-o familie de invatatori. In 1940, tatal ei a fost deportat in Siberia, iar mama s-a refugiat, impreuna cu fiica, in Romania, la Brasov.

TEu, pana la 7 ani, am stat in Basarabia, era razboi. (...) Mama m-a vrut toata viata cocheta si delicata, dar niciodata n-am fost asa, doar aparent. Eu sunt un baietoi si acum. Imi facea papusi din carpa, le umplea cu tarate sau cu lana, le facea frumos, cu cozi, cu sprancene, ma jucam o zi apoi jucam fotbal cu ele, ca minge nu aveam. Cateodata imi zicea mama: 'Fata, parca esti smulsa de gaste, eu am fost asa de cocheta, am fost si regina balului'... De-aia nu voia sa ma fac artista. 'Cum sa te faci artista? Tu sa pui niste cizme de cauciuc, iti dau o pufoaica pe tine si la drum, te dau la silvicultura, ca sa fie clar'... asa imi spunea", marturisea actrita intr-un interviu acordat AGERPRES in ianuarie 2015.

In 1953, Stela Popescu a sustinut examenul de admitere la facultate si a fost repartizata la Facultatea de Limba Rusa '"Maxim Gorki", la care a renuntat dupa un an si jumatate, cand a intrat in echipa Teatrului Ministerului de Interne. In 1956 a fost admisa la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, iar in paralel a continuat sa sustina spectacole de teatru, potrivit site-ului www.teatrultanase.ro.

La sfarsitul facultatii, in 1960, a debutat la Studioul "Casandra", in spectacolul de diploma "Nu-i intotdeauna praznic", de A.N. Ostrovschi, in regia lui Cornel Todea. A fost repartizata la Teatrul din Brasov, unde a ajuns sa sustina 400 de spectacole pe an. Din 1963 pana in 1969 a jucat la Teatrul de Revista "Constantin Tanase". In 1969, artista a parasit Revista si s-a angajat la Teatrul de Comedie, ceea ce nu a impiedicat-o sa continue colaborarea cu Radiodifuziunea Romana (pe atunci Radioteleviziunea) din 1963 pana in prezent.

A prezentat, impreuna cu actorul Iurie Darie, prima editie a Festivalului Cerbul de Aur de la Brasov, in 1968.

In paralel, a sustinut si o colaborare cu Revista Romaneasca, interpretand texte scrise de Mihai Maximilian, cu care s-a casatorit in 1969. Totodata, a jucat in seria de spectacole "Boema" de la gradina cu acelasi nume, cu succes de public foarte mare. Timp de 24 de ani cat a jucat la Teatrul de Comedie, vara, cand se incheia stagiunea teatrala, juca la Revista (la Gradina Boema). La Teatrul de Comedie a jucat din 1969 pana in 1993, unde a facut parte din distributia unor spectacole de succes, precum: "Presul", "Turnul de fildes", "Mutter Courage", "Trei surori", "Petitoarea", "Plicul".

A avut sansa de a lucra cu mari regizori, precum: Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu. In anii 1971-1979 a facut un cuplul memorabil, pe scena si la televiziune, cu actorul Stefan Banica.

In 1993 a revenit la Teatrul de Revista "Constantin Tanase", unde a lucrat pana la sfarsitul vietii. Longevivul cuplu umoristic Stela - Arsinel, care a inceput colaborarea in 1979, a fost garantia umorului de calitate, pe textele scenetelor semnate de Mihai Maximilian. Pe scena de la Revista a realizat show-uri ca "Aplauze, Aplauze", "Revista revistelor", "Omul care a vazut moartea", "Te astept diseara pe Lipscani", "Nevestele vesele... la Boema", "Boema, slabiciunea mea", In gradina bucuriilor", "Constelatia Boema", "Boema, bucuria mea", "Stela, stelele si Boema", "Buna seara, Boema", "Mama Boema".

Stela Popescu a fost protagonista spectacolului "Coana Chirita", un musical dupa "Chirita in provincie" de Vasile Alecsandri, pe muzica lui Al. Flechtenmacher, in regia lui Cristian Mihailescu, la Opera Comica pentru Copii.

In 1958, a debutat in cinematografie in pelicula "Alo?... Ati gresit numarul". A jucat in peste 25 de filme, precum: "Pe malul stang al Dunarii albastre", "In fiecare zi mi-e dor de tine", "Asta seara dansam in familie", "Elixirul tineretii", "Nea Marin miliardar", "Galax, omul papusa", "Secretul lui Nemesis", "Figurantii", "Maria si Mirabela in Tranzistoria", "A doua cadere a Constantinopolului", "Sexy Harem Ada-Kaleh", "Vara sentimentala", "Un petic de cer", "Zbor periculos", "Caruta cu mere", "Am o idee", "Ana si hotul", "Grabeste-te incet", "Drumuri in cumpana", "Tufa de Venetia", "Ultima noapte a singuratatii", "Despre o anumita fericire", "Dimitrie Cantemir", "Pantoful Cenusaresei", "Vin ciclistii", "Faust XX", "Sarutul", "Omul de langa tine", precizeaza site-ul www.teatrultanase.ro.

A jucat in televiziune de la infiintare, in piese de teatru si emisiuni de divertisment, reusind sa transmita ceva din spiritul satiric si contestatar al Revistei prin textele unor scriitori de valoare: Mihai Maximilian, Grigore Pop, Octav Sava sau Dan Mihaescu. TVR a scos pe piata DVD-urile "O stea printre stele" si "Stela si Arsinel" care reunesc cele mai memorabile aparitii TV ale Stelei Popescu.

A fost si moderator de emisiuni TV - "Sare si piper" (National TV), "Pentru dumneavoastra, doamna" (Realitatea TV). A jucat in serialele TV "Razboiul sexelor", avandu-l ca partener pe Alexandru Arsinel, "Regina", "Iubire si onoare" si "Aniela" difuzate de Acasa TV. In 2006, actrita a avut un rol in filmul de televiziune "Cuscrele", difuzat de postul National TV.

Stela Popescu a fost implicata in actiuni de binefacere, in cadrul Fundatiei "StelaR", deschisa alaturi de Alexandru Arsinel. Fundatia "StelaR" a organizat in fiecare an Gala Premiilor "Mihai Maximilian", dedicate memoriei si amintirii unuia dintre cei mai prolifici autori de texte de revista, care a fost sotul Stelei Popescu. A scris si o carte de bucate - "In bucatarie cu Steluta".

Stela Popescu si Alexandru Arsinel, cel mai iubit si admirat cuplu de actori a fost premiat la Gala 2008 "Zece pentru Romania" (Locul II - Alexandru Arsinel si Locul III - Stela Popescu), sarbatorind in 2008, 30 de ani de cariera. Celor doi artisti atat de iubiti de public li s-au mai oferit Premiul Special "Cei mai de incredere romani 2008 - Stela Popescu si Alexandru Arsinel" si Premiul revistei "Confidential" 2009 (luna ianuarie) pentru Showbiz.

In luna mai 2009, actrita Stela Popescu a primit titlul de "regina comediei" din partea Centrului Cultural Israel-Romania din Tel Aviv, cu ocazia unui spectacol de exceptie, musicalul "O noapte furtunoasa", prezentat in turneu in Israel de Opera Comica pentru Copii din Bucuresti. Actrita a primit Premiul de excelenta la Gala Comediei Romanesti festCo 2011 (17 iunie), desfasurata la Teatrul de Comedie.

Chiar si dupa atatia ani cariera artistica incununata de succes, actrita marturisea ca avea mereu emotii inainte de a urca pe scena.

"Am emotii, toti artistii au emotii, e un fior, o unda care se transmite intre artist si spectator. Impalpabila, dar exista. Sa intri in scena si sa fii privit de 800 de ochi te impresioneaza. Plus ca daca ai ajuns la un anumit nivel nu poti sa dezamagesti. De fiecare data e un examen. Comedia e o farmacie, si daca inainte de a pune virgula unde trebuie ti-e mintea in alta parte, a cazut poanta, s-a dus. Nu mai aplauda nimeni. Ce ciudat... Foarte interesant! E o profesie foarte sofisticata, interesanta, nu e simpla. (...) Imi pare bine cand lumea isi da seama de valoarea acestei profesii, satisfactia noastra e ca folosim oamenilor, e o meserie extraordinara", spunea artista in interviul acordat AGERPRES in 2015.

La 14 decembrie 2011, Stela Popescu a primit o stea pe Aleea Celebritatilor din Piata Timpului pentru intreaga cariera.

Presedintia Romaniei i-a conferit artistei Stela Popescu, la 7 februarie 2004, Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor, Categoria D - "Arta Spectacolului". In 2002 a obtinut, alaturi de Alexandru Arsinel, premiul special pentru teatru de revista al UNITER. Actrita a primit Premiul de Excelenta, oferit de Uniunea Criticilor Muzicali si Forumul Muzical Roman - revista Melos, in cadrul festivitatii de decernare a Premiilor criticii muzicale pe 2006.

Totodata, Stela Popescu a primit decoratia Ordinul Nihil Sine Deo in septembrie 2013.

Marea artista a murit la 23 noiembrie 2017, la varsta de 81 de ani.

Doliu în lumea filmului. A murit un cunoscut regizor, din cauza unei maladii
Doliu în lumea filmului. A murit un cunoscut regizor, din cauza unei maladii
Cineastul francez Laurent Cantet, care a câştigat trofeul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes în 2008 cu lungmetrajul "Entre les murs", a murit joi la vârsta de 63 de ani, a anunţat agentul...
Doliu la Universitatea Craiova. A murit portarul ”Campioanei Unei Mari Iubiri”
Doliu la Universitatea Craiova. A murit portarul ”Campioanei Unei Mari Iubiri”
Fostul portar Florin Oprea, care a fost titular între buturile echipei de fotbal Universitatea Craiova în sezonul 1973-1974, în care alb-albaştrii au cucerit primul lor titlu din palmares, a...
#Stela Popescu, #nastere, #deces , #actori