Razvan Mazilu, despre un spectacol unic in Romania si plecarea de la "Dansez pentru tine" Interviu

Vineri, 02 Octombrie 2015, ora 13:40
5213 citiri
Razvan Mazilu, despre un spectacol unic in Romania si plecarea de la "Dansez pentru tine" Interviu
Foto: Facebook/Razvan Mazilu - Dragos Taralunga - Photos

Coregraful Razvan Mazilu a realizat un spectacol unic in Romania, Mon Cabaret Noir, care a avut premiera miercuri.

De ce este acesta unic, dar si de ce a plecat de la "Dansez pentru tine", unde a fost jurat, ne-a spus chiar Razvan Mazilu intr-un interviu Ziare.com, in care a vorbit si despre limitele ce nu trebuie depasite intr-un spectacol.

Cum ati realizat proiectul Mon Cabaret Noir?

Doream demult sa fac un spectacol de cabaret noir sau dark, cum vreti sa-i spuneti, asa cum am vazut in strainatate. Cu muzica, cu dans, cu momente de comedie, dar si de lacrima, cu personaje puternice, cu decor baroc si decadent, cu emotii duse la extrem, cu povesti atat de speciale incat par incredibile. Cu actori/performeri care stiu si demonstreaza ca pot face de toate. O lume extravaganta, excesiva, colorata, parodiata, o lume care stie sa rada in hohote si sa iubeasca intens. O lume asa cum nu mai gasim cand privim realitatea din jurul nostru.

De unde v-ati inspirat?

Pentru Mon Cabaret Noir m-am inspirat din povestile si locurile pe care le-am descoperit cand am fost la Berlin sa ma documentez pentru spectacolul Cabaret, musicalul pe care l-am montat la Teatrul German de Stat din Timisoara anul trecut. Atunci cand montez un nou spectacol nu o fac la intamplare, incerc sa ma documentez si sa ma informez cat mai serios.

La Berlin am descoperit-o pe Anita Berber, o dansatoare, coregrafa, actrita, fotomodel de mare succes din anii 1920, epoca de aur a cabaretului. Anita Berber, deloc cunoscuta la noi, a fost o personalitate avangardista, rebela si excentrica, al carei destin poate sa bata orice scenariu de film. Se pare ca puterea de seductie, misterul si curajul ei le-a inspirat pe mult mai celebrele Marlene Dietrich sau Greta Garbo. Am incercat, astfel, sa ii aduc povestea vietii pe scena.

Ce aduce nou? Mai exista ceva asemanator?

E clar ca pe piata spectacolelor din Romania nu mai exista un astfel de spectacol. Oricum, vorbim de o piata falsa, in care calitatea incearca sa supravietuiasca printre spectacole de un gust indoielnic, experimente sterile sau proiecte care nu intereseaza pe nimeni si de care nimeni nu are chef.

Mie imi place ideea de spectacol, de show. Imi place sa fac spectacol si cred ca asta lipseste pe scenele teatrelor, dimensiunea spectaculara, culoarea, viata.

Cine mai face parte din distributie?

Alaturi de mine, care am un rol mut, exprimat doar prin dans si expresie, joaca patru dintre cele mai interesante si talentate actrite polivalente, care stiu sa danseze, sa cante profesionist si sa joace deopotriva: Ilona Brezoianu, Anca Florescu, Alina Petrica si Ana Bianca Popescu. Pe trei dintre ele poate ca ati avut ocazia sa le vedeti in musicalul West Side Story - Manifestul unei generatii, montat de mine anul trecut, in cadrul Festivalului National de Teatru.

De ce nu trebuie ratat acest spectacol?

Pentru ca e o propunere unica pe scena romaneasca, e entertainment de cea mai buna calitate si nu doar atat, e un spectacol complex si emotionant.

Ati spus de mai multe ori ca nu ati ales dansul, ci el pe dvs. Cum s-a intamplat asta?

Foarte simplu si firesc, caci asta fac de cand ma stiu. Parintii au vazut in mine acest talent si m-au ajutat tot timpul. Si nici nu mi-am dorit sa fac altceva, oricat de greu mi-a fost uneori. E foarte important, e vital sa faci ce iti place si poate ca si in asta consta secretul, bine ascuns, al fericirii.

Ati fost jurat si la "Dansez pentru tine", la inceput. De ce ati renuntat?

A fost o experienta interesanta, dar programul meu cu spectacole, proiecte si turnee nu mi-au permis sa continui. Au fost ani in care am calatorit foarte mult in strainatate, am avut o continuitate a activitatii mele pe scena care nu imi lasa timp de altceva. Am avut alte prioritati.

Ati mai accepta un astfel de proiect acum?

Nu stiu, nu mi-am pus problema. Actualmente ma intereseaza sa mai dansez, dar sa si fac regie, ma intereseaza sa pastrez relatia live, pe scena, cu publicul, mi se pare ceva extrordinar, un schimb de energie care imi umple sufletul. Ma intereseaza sa ma maturizez profesional, sa cercetez in continuare genul musicalului care la noi nu are traditie.

Cum sunt emisiunile de acest gen de la noi comparativ cu cele din afara tarii?

Nu stiu, pentru ca nu urmaresc fenomenul, dar stiu ca astfel de emisiuni deschid gustul publicului pentru dans si ii starnesc interesul.

Care a fost cea mai importanta scena pe care ati pasit vreodata?

Dansul si teatrul m-au dus pe multe scene importante - Theatre de Champs-Elysees din Paris, Teatrul National din Praga, Megaro Mousikis din Atena, Teatrul Toursky din Marsilia, Teatrul Et-Cetera din Moscova, Opera din Cairo si altele, dar la fel de bine m-am simtit oriunde am fost chemat, pe scene de provincie sau pe scene improvizate, pe iarba sau pe asfalt. Consider ca artistul sfinteste locul. Scenele mele de suflet raman, totusi, cea a Teatrului Odeon si a Operei Nationale din Bucuresti.

Cum este Razvan Mazilu in afara scenei?

Nu stiu. Sunt cineva care incearca sa se bucure de viata, imi place foarte mult sa calatoresc si sa cunosc oameni noi, imi plac animalele si natura. Nimic special. In majoritatea timpului profesia este mai importanta decat viata privata, insa nu am regretat niciodata asta.

Va considerati o persoana nonconformista?

Atat cat poti sa fii nonconformist in Romania de azi. A fi foarte rebel, a soca, a te revolta in acest timp si spatiu, in aceasta societate trista si fara umor, mi se pare un gest deja inutil, conform expresiei a strica "orzul pe gaste". In acelasi timp, sunt un artist care are nevoie de o anume libertate pentru a se putea exprima pe sine.

Ce limita nu ati putea depasi de dragul unul spectacol?

Limita dintre sublim si ridicol poate fi, uneori, foarte fina, de aceea sunt atent sa nu fiu vulgar, sa nu sochez cu orice pret, sa nu imi aleg roluri si personaje care nu mai pot fi jucate la varsta de patruzeci de ani, sa am acelasi bun-simt artistic si aceeasi masura si echilibru care sper ca ma caracterizeaza...

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Razvan Mazilu coregraf, #Razvan Mazilu spectacol, #Razvan Mazilu Mon Cabaret Noir , #vedete romanesti