James Blunt de Cluj, artistul care arata o fata nevazuta a oamenilor strazii Interviu

Sambata, 24 Octombrie 2015, ora 07:22
5092 citiri
James Blunt de Cluj, artistul care arata o fata nevazuta a oamenilor strazii Interviu
Foto: Roton

Mihail Sandu a venit in Romania din satul Dorotcaia, raionul Dubasari, din Republica Moldova. A mers in vestul Romaniei pentru a studia la Universitatea de Arte si Design si a ajuns sa fie numit de presa "James Blunt de Cluj".

Pe langa vocea placuta si iubirea fata de muzica, Mihail Sandu s-a remarcat si printr-un proiect unic realizat in Polonia, "I had a dream". Tanarul moldovean a realizat portrete ale oamenilor strazii, descoperind ce se afla in spatele chipului imbatranit de griji si probleme.

Ce poveste de viata l-a impresionat cel mai mult pe Mihail Sandu ne-a spus chiar tanarul artist, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Ai fost numit de presa James Blunt de Cluj. Cum privesti aceasta asemanare?

Pot sa zic ca a fost o senzatie placuta nimic mai mult sau mai putin. E binevenit.

Esti un artist complex. Canti, pictezi, fotografiezi si faci design grafic. De unde atatea pasiuni si cum reusesti sa te imparti intre ele?

De mic am fost oarecum educat si crescut prin arta. Tot timpul mi-au placut activitatile extrascolare. Abia asteptam sa se termine orele ca sa ajung la scoala de arte, sa fac ore de pian sau pictura. Am indragit artele vizuale de mic, bunicul si tatal meu mai desenau, mama mai canta, am indragit fotografia prin intermediul surorii mele, ea fiind fotograf m-a facut si pe mine adept al fotografiei.

Toate experientele astea mi-au dezvoltat creativitatea si au pus bazele formarii mele ca artist, insa in ultima perioada nu prea mai reusesc sa ma bucur de toate aceste pasiuni din cauza ca muzica imi fura mai tot timpul. Dar mi-am propus sa mai pictez, sa mai fotografiez cand am un pic de timp, pentru ca aceste activitati au farmecul lor si te ajuta sa te exteriorizezi diferit fata de cum o faci prin muzica.

Ai urmat cursurile Universitatii de Arta si Design din Cluj Napoca. De ce ai ales o facultate din Romania?

Am ales o facultate din Romania pentru ca ma tenta idea de design, am vazut cateva facultati in Romania care la momentul de fata nu erau in R. Moldova, plus ca si ideea de necunoscut mi-a suras, eu am fost mai tot timpul un aventurier.

Cum ai fost intampinat de clujeni? Te-a frapat ceva?

Iti dai seama ca la inceput aveam senzatia ca sunt in alta lume, cu alti oameni, cu alta limba si alte reguli de viata. M-a frapat atitudinea binevoitoare a oamenilor de aici. Acum pot zice ca m-am acomodat usor, si da, iubesc Clujul si oamenii de aici.

Spune-ne, te rog, mai multe despre proiectul "I had a dream". Cum ti-a venit aceasta idee si care au fost pasii pentru realizarea sa? Stiu ca ai ajuns in Polonia prin intermediul programului Erasmus si ai mers la Academia de Arte Frumoase "Jan Matejko" din Cracovia.

Cand ma plimbam pe strazile orasului am observant inca din primele zile ca erau oameni ai strazii cu chipuri foarte expresive. Deseori ii puteam vedea cand mergeam spre camin la portile unui centru social unde li se dadea ceva de mancare si o cana cu ceai. Dupa o consultare cu proful de fotografie am hotarat sa vorbesc cu ei si sa le propun o colaborare pentru un proiect fotografic.

Foto: sandumiha4.wix.com

De ce te-ai oprit asupra oamenilor strazii?

Am descoperit ca lupta lor de zi cu zi e diferita de a noastra. Noi luptam sa ne realizam visele, sa ne autodepasim, pe cand ei lupta sa isi satisfaca nevoile de baza - hrana si adapost. Am stiut acest lucru dintotdeauna, insa e diferit atunci cand interactionezi cu acesti oameni mai mult de cateva minute.

Am invatat sa nu judec oamenii dupa aparente. Dupa cum ati vazut si voi, acei oameni au avut povesti de viata foarte interesante, povesti care puteau avea un final fericit daca nu ar fi intervenit alte probleme. Am mai invatat ca viata ne pregateste mereu provocari, de cele mai multe ori cand suntem nepregatiti. E doar un pas de la o viata relativ comoda la o viata in care cea mai mare grija e sa iti asiguri hrana pe ziua respectiva.

Foto: sandumiha4.wix.com

Care a fost cea mai emotionanta poveste de viata pe care ai auzit-o de la ei?

Mi-a impresionat povestea unui unui fost pompier. De mic copil a visat sa devina un super erou. Intr-un final a ajuns pompier, o perioada lunga din viata lui a salvat vieti, dar a avut un accident in care si-a pierdut ambele picioare. Nu mi-a zis multe detalii, dar, evident, ca si-a pierdut slujba, dupa care a urmat o serie de intamplari mai triste in viata lui, ca pana la urma sa ajunga in strada.

Stiu ca ai avut o expozitie la Cluj. Ai expus portretele si in alta parte? Cum au fost primite?

Am reusit doar la Cluj sa le expun. Am avut parte de feedback pozitiv: o expozitie cu un mesaj simplu, actual si de impact.

Avand in vedere ca esti din Republica Moldova, iti propun sa discutam putin despre subiectul unirii cu Romania. Cum vezi tu acest lucru?

Nu pot zice multe despre acest subiect, dar din punctul meu de vedere depinde foarte mult de oamenii de acolo, de alegerea lor, foarte multi isi doresc unirea si foarte multi nu. Sincer, nu prea cred ca e posibil lucrul asta, cel putin deocamdata. Am incercat sa tin cont de cursul politic al Republicii Moldova, dar s-au complicat atat de tare lucrurile in ultimii ani incat nu mai inteleg politica celor din conducere.

Cum crezi ca i-ar ajuta pe moldoveni unirea cu Romania? Dar pe artistii de acolo?

Cred ca toata lumea e constienta de avantajele si dezavantajele acestui lucru, nu cred ca are rost sa le mentionez eu. Pentru artisti, cu siguranta ar fi si mai multe avantaje din punctul de vedere al showbiz-ului romanesc. Sistemul functioneaza mult mai bine in Romania, in opinia mea, dar, iarasi, depinde de fiecare artist in parte.

Am discutat cu un tanar artist moldovean si spunea ca pentru a trai doar din muzica in Moldova esti nevoit sa canti la nunti. Ii impartaseti ideea sau consideri ca un cantaret se poate intretine doar din banii facut din muzica?

Un simplu exemplu poti sa-ti dau: Zdob si Zdub, Alternosfera, Ozon-e, Dan Balan, artisti care au ajuns cunoscuti in toata lumea fara sa cante doar la nunti. Eu cred ca daca esti bun in ceea faci si stii ce vrei sa faci si iti propui tinte inalte atunci drumul tau devine mai simplu si nimic nu te poate opri. (rade)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Mihail Sandu portrete oamenii strazii, #cantaret Mihail Sandu, #Mihail Sandu artist , #vedete romanesti