Isabel Allende a fost recompensata cu Premiul Liber 2020 pentru cea mai buna autoare hispano-americana

Marti, 29 Septembrie 2020, ora 15:55
2392 citiri
Isabel Allende a fost recompensata cu Premiul Liber 2020 pentru cea mai buna autoare hispano-americana
Foto: Facebook/ Isabel Allende

Scriitoarea si jurnalista chiliana Isabel Allende a fost recompensata marti cu Premiul Liber pe anul 2020 pentru cea mai buna autoare hispano-americana, care este acordat de Federatia Editorilor din Spania - FGEE, relateaza EFE.

Cu acest premiu, editorii spanioli aduc un omagiu "traiectoriei sale literare extinse si efortului sau de a ajunge la cititorii din intreaga lume prin diferite genuri, de la autobiografie si pana la fictiune si in care include descrierea unor evenimente istorice importante", se arata in comunicatul publicat marti. Cu peste 74 de milioane de carti vandute si aclamata de criticii literari, Isabel Allende este una dintre cele mai citite autoare din lume, iar 24 dintre titlurile sale au fost traduse in peste 42 de limbi.

Recunoasterea mondiala a venit in 1982, cand Isabel Allende a publicat primul sau roman, "La Casa de los Espiritus" ("Casa spiritelor"), care incepe cu o scrisoare de rememorare a copilariei, adresata bunicului ei muribund. De atunci, scriitoarea chiliana a atras cititori tot mai numerosi odata cu publicarea unor carti precum "De amor y de sombra" ("Despre dragoste si umbra"), "Eva Luna", "Hija de la fortuna" ("Fiica norocolui"), "Paula", "El amante japones" ("Amantul japonez"), "Mas alla del invierno" ("Dincolo de iarna") si, cea mai recenta, "Largo petalo de mar" ("O lunga petala de mare").

Fiica a diplomatului chilian Tomas Allende, verisor al lui Salvador Allende - presedinte al Republicii Chile intre 1970-1973 - si al lui Francisca Llona Barros, Isabel Allende s-a nascut la Lima in 1942. Dupa calatorii si studii in Bolivia, Beirut si Europa, Isabel Allende s-a intors in Chile, unde si-a construit o cariera de succes ca jurnalista si realizatoare TV.

Viata ei s-a schimbat radical in 1973, cand in Chile a avut loc o lovitura de stat organizata de generalul Pinochet, care a instaurat dictatura. Scriitoarea s-a implicat intr-un grup care oferea sprijin victimelor regimului opresiv, dar pentru ca activitatea devenise prea riscanta, a fost nevoita sa fuga din tara si sa se refugieze in Venezuela. In anii 1990, s-a stabilit in Statele Unite si a primit cetatenia americana in 1993.

Isabel Allende detine peste 15 doctorate onorifice internationale, inclusiv unul din partea Universitatii Harvard (Boston). A fost recompensata cu Premiul National pentru Literatura din Chile (2010) si cu Honor and Lifetime Achievement Award Lifetime, acordat de Pen American Center (2016), printre multe altele.

In 2014, presedintele de atunci al Statelor Unite, Barack Obama, i-a acordat Medalia Prezidentiala a Libertatii iar in 2018 a primit Medalia de Onoare a prestigiosului premiu National Book Award. Pe langa cariera de scriitoare, Isabel Allende desfasoara o ampla activitate in domeniul drepturilor omului. In 1996, a infiintat Fundatia Isabel Allende cu scopul de a sprijini femeile si copiii din intreaga lume, oferindu-le sansa de a beneficia de justitie economica si sociala.

Decernarea premiului va avea loc in data de 27 octombrie la Arts Santa Monica, din Barcelona, in cadrul activitatilor Liber 2020. Gala de anul acesta, din cauza crizei sanitare generate de pandemia de coronavirus, se va desfasura in mod virtual.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Isabel Allende premiu, #scriitoarea Isabel Allende, #Isabel Allende , #stiri mondene