Incendiu in Colectiv Tudor Chirila: Este dreptul nostru sa fim informati corect

Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 10:58
3124 citiri
Incendiu in Colectiv Tudor Chirila: Este dreptul nostru sa fim informati corect
Foto: Facebook/Tudor Chirila

Tudor Chirila comenteaza, pe blogul sau, modul in care Ministerul Sanatatii a gestionat situatia incendiului din clubul Colectiv, in urma caruia 53 de persoane au murit, mentionand ca toti romanii au dreptul de a afla informatii corecte cu privire la starea victimelor acestei tragedii.

Actualitate > Stiri > incendiu club Colectiv

Incendiu in Colectiv Doi raniti de la Floreasca au murit. Bilantul tragic a ajuns la 53 de morti

Actorul si cantaretul Tudor Chirila vorbeste, intr-un text publicat miercuri, pe blogul sau, despre dreptul cetatenilor romani de a fi informati de Ministerul Sanatatii atunci cand au loc tragedii precum cea petrecuta in clubul Colectiv din Bucuresti, cand, in urma unui incendiu, 53 de persoane si-au pierdut viata si alte zeci se afla in stare grava.

Incendiu in Colectiv Basistul trupei Goodbye to Gravity a murit in Franta - bilantul sumbru a ajuns la 51 de morti

"Ma numesc Tudor Chirila si sunt artist. Nu am studiat medicina, asa cum nu am studiat nici dreptul, dar mi se pare normal sa stiu ce drepturi am ca cetatean, ca artist interpret, compozitor etc. De-a lungul timpului, am fost tratat in diverse spitale, atat din Romania, cat si din strainatate. Am cunoscut medici romani extraordinari, unii dintre ei imi sunt foarte buni prieteni. Am un respect deosebit pentru aceasta meserie.

De fiecare data cand m-am aflat in fata unei afectiuni am stat de vorba cu medici, mereu mai multi medici, ca sa am o perspectiva cat mai clara asupra situatiei. Nu sunt un pacient comod, pun multe intrebari, vreau sa inteleg care sunt optiunile, care sunt riscurile. Si nu-mi cer scuze pentru asta.

Dimpotriva, cred ca e datoria si dreptul meu. Asa cum, atunci cand peste 150 de oameni ajung in spitale in stare grava in urma unei tragedii nationale, cred ca e dreptul nostru, ca cetateni ai acestei tari, sa fim informati corect si in timp util de catre Ministrul Sanatatii si de catre Comitetul pentru situatii speciale de urgenta cu privire la situatia lor si la planul de solutionare a crizei", a scris Tudor Chirila.

Acesta nu este primul mesaj cu privire la tragedia din clubul Colectiv pe care Tudor Chirila il scrie si in care cere socoteala autoritatilor in legatura cu acest caz, artistul fiind foarte activ, atat pe Facebook, cat si pe blogul sau, in ideea de a afla informatii corecte despre starea pacientilor si modul in care a fost gestionata aceasta criza.

Incendiu in Colectiv Arafat: Nu s-a gresit la interventie, s-a gresit din partea celor care arata cu degetul

"Mi s-a reprosat ca prin mesajele mele pun presiune pe medici, in conditiile in care tintele mesajelor mele au fost administratorii spitalelor si autoritatile. Oare faptul ca ministrul Sanatatii isi permite sa afirme intr-un mod de-a dreptul ceausist ca 'avem de toate, nu avem nevoie de nimic' nu pune presiune pe medici?

Am citit articolul postat ieri de Asociatia Daruieste Viata si mi-au atras atentia urmatoarele fraze: 'In 8 spitale de urgenta din Bucuresti, dintre care doar 2 de arsi, au ajuns in aproximativ 2 ore peste 180 de victime; medicii s-au mobilizat, au lucrat extraordinar, au facut imposibiliul ca sa-i salveze... au lucrat 24 de ore fara oprire.

In timpul asta, Romania nu a stat in loc. Accidente, infarcturi, traume s-au intamplat ca in orice alta zi si alte zeci de victime au ajuns in continuare la serviciile de urgenta din aceste spitale... cineva a trebuit sa-i preia si pe acestia.[...]

Medici care nu trateaza arsi in mod obisnuit s-au trezit pusi in situatia de a se ocupa de zeci de victime, zeci de ore la rand, pana la epuizare, fara protocoale si fara dotarile minime necesare. Ei au fost primii sacrificati, alaturi de pacientii lor'. De altfel, cam toti medicii straini care ne-au vizitat in ultima saptamana au subliniat faptul ca, desi medicii nostri sunt foarte competenti, sunt suprasolicitati. Este nevoie de ajutor!", a mai scris Tudor Chirila.

Incendiu in Colectiv Ce ar fi facut Arafat daca ar fi avut un copil in situatia ranitilor din club

Totodata, artistul vorbeste despre vizita recenta a doctorului Sarah Pape din Marea Britanie, care a constatat, "dincolo de calitatea excelenta a medicilor romani, ca aveam peste 150 de victime si doar 25 de paturi speciale pentru arsi".

Incendiu in colectiv: Un medic britanic trage un semnal de alarma. Cameron se gandeste cum sa ajute

De asemenea, Chirila vorbeste despre protestele care au avut loc in Bucuresti si in tara, saptamana trecuta, si despre dreptul fiecaruia la opinie si informare.

"Cateva zeci de mii de oameni au iesit in strada saptamana trecuta si au protestat impotriva (sic! - n. red.) actualei clase politice si impotriva lui 'merge si asa'. Nu, nu merge si asa. Cred ca e important sa fim vocali. Cred ca trebuie sa tragem semnale de alarma, sa ne informam, sa punem intrebari si sa nu ne lasam pana nu primim raspunsuri.

Nu pot sa inchei inainte sa-l felicit public pe domnul Ministru al Sanatatii Nicu Banicioiu pentru aparatul de comunicare si relatii publice care se ocupa atat de abitir de spalarea imaginii dumnealui. Declaratiile mele de saptamana trecuta la adresa dumnealui au generat o avalanta de reactii prompte din partea papuselelor de la televiziunile papusarului puscarias. Dar nu poti lua in seama papusile cand stii ca exista papusarul.

Atacurile din ultimele zile mi-au demonstrat inca un lucru. Facebook chiar conteaza. In conditiile unei prese complet aservite diverselor interese, acest spatiu ne da posibiltatea sa cautam adevarul (sa nu uitam ca acest spatiu a dat presedintele tarii). Chiar daca si aici adevarul este bine mascat de impostura.

In ce ma priveste am sa-mi exercit in continuare dreptul la opinie si la informare. Va sfatuiesc sa faceti acelasi lucru", si-a incheiat Chirila textul de pe blogul sau.

Sambata, pe contul sau de Facebook, actorul si cantaretul Tudor Chirila, liderul trupei Vama, a scris ca este mai mult decat evident ca ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a dat ordin spitalelor sa afirme ca se descurca in criza victimelor incendiului din Colectiv, artistul precizand ca la fel de grava este si atitudinea managerilor de spitale "care au consimtit sa faca parte din acest joc odios".

Duminica, Tudor Chirila a revenit, pe Facebook, cu precizari si intrebari pentru Ministerul Sanatatii privind modul in care institutia condusa de Nicolae Banicioiu a gestionat situatia victimelor incendiului din clubul Colectiv.

In urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de oameni, iar in drum spre spital a mai murit o persoana. In urmatoarele zile de la tragedie au decedat alte 26 de persoane, numarul victimelor ajungand, joi, la 53.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Tudor Chirila incendiu Colectiv, #Tudor Chirila Nicolae Banicioiu, #Tudor Chirila spitale Romania, #Tudor Chirila medici romani , #vedete romanesti