Florin Iordache, despre playback: Daca mecanicul ar mima ca iti repara franele, ar fi ok? Interviu

Duminica, 06 Septembrie 2015, ora 07:10
5058 citiri
Florin Iordache, despre playback: Daca mecanicul ar mima ca iti repara franele, ar fi ok? Interviu
Foto: Mega

In ultimii ani, showuri precum "Vocea Romaniei" sau "X Factor" au pus monopol pe acest segment in piata media romaneasca, dar cati dintre voi isi mai amintesc de Megastar, care a avut prima editie in 2006?

Florin Iordache a fost unul dintre finalistii Megastar, iar de atunci si-a continuat drumul in muzica, fiind si solist al trupei Krypton, dar cantand si singur.

Chiar daca Megastar a fost punctul sau de pornire, artistul spune intr-un interviu acordat Ziare.com ca nu ar mai participa la un astfel de proiect, desi acum sunt mult mai evoluate decat cel in care a aparut el.

Un alt subiect despre care am discutat cu Florin Iordache a fost playback-ul. Artistul considera ca in unele momente este acceptat, dar doar atunci cand este vorba despre un show complex.

Ai devenit cunoscut la Megastar. Cum ti se par emisiunile de talente din prezent fata de Megastar?

Clar mai evoluate... mai ales prin prisma investitiilor. Decoruri mai bune, sunet ceva mai bun...

Ai mai participa acum la o astfel de emisiune?

Nu. Un principiu de baza al meu este sa merg inainte. Am avut momentul meu de talent-show. Sa revin intr-un concurs televizat ar fi, din punctul meu de vedere, un pas inapoi.

In urma participarii la Megastar ai ramas cu o imagine de arogant. Ai scapat de aceasta?: )

:)... Uite o vorba populara: pentru unii muma, pentru altii... ciuma. Oamenii care ma cunosc n-ar spune asta... cred.:)) Eram mai mic si mai speriat... probabil imi era frica sa ma arat asa cum eram eu si, din acest motiv, cred ca am cazut in cealalta extrema, cea a suficientei. Gen: Decat sa spun ca nu stiu si vreau sa invat, mai bine spun ca stiu, dar nu ma intereseaza.

E o problema pe care am regasit-o la multi oameni, in drumul de invatare. Se spune ca problemele pe care le vezi in altii sunt problemele tale pe care nu vrei sa ti le accepti. Mi le-am vazut, mi le-am acceptat. Nu sunt perfect, mai am multe de invatat si o fac cu bucurie.

Ai mai pastrat legatura cu cei alaturi de care ai participat la concurs?

Cu unii dintre ei, da. Toti mi-au ramas in suflet, dar viata a facut sa nu ii regasesc decat pe cativa in drumul meu.

Dar cu cei din juriu (Razvan Mazilu, Virgil Iantu, Aura Urziceanu si Adrian Despot)?

Nu am pastrat legatura cu niciunul dintre ei dar, iarasi, conjunctura a fost de asa natura. I-as revedea cu mare drag.

Dupa Megastar ai cantat in cateva formatii, ce planuri ai in prezent?

Planuiesc, impreuna cu Gabi Baruta, colegul meu, sa facem auzit proiectul YorGa... in toata lumea. Planuiesc sa-mi fac auzit proiectul meu solo si planuiesc sa colaborez cu cat mai multi oameni frumosi.

Multi artisti imbina cantatul cu rolul de moderator/prezentator. Te vezi intr-o astfel de postura?

Ar fi o experienta noua pe care, in limita timpului, nu as refuza-o.

Ce te nemultumeste la piata muzicala actuala?

Absolut nimic. E loc sub soare pentru toata lumea. Totusi, n-ar fi rau sa mai varieze stilurile muzicale considerate vandabile. Observ ca exista public pentru mai multe stiluri decat cele rulate excesiv in heavy-rotation.

De asemenea, orice piesa, daca o auzi incontinuu la radio, in cluburi etc., incepi s-o fredonezi. Asadar, radiourile au un cuvant greu de spus in ceea ce priveste publicul ascultator de FM. Dupa cum spuneam mai sus, putin mai multa varietate n-ar face rau nimanui.

Multi artisti vechi spun ca nu isi gasesc locul in lumea muzicala de acum. Cum o vezi tu?

Exact ce spuneam mai sus. Decat sa spui ca nu stii si ca vrei sa inveti, sa te adaptezi, mai bine spui ca stii, dar ca nu te intereseaza sau te victimizezi. Cumva, cu cat inaintezi in varsta, cu atat creste si ego-ul... pacat. In plus, apar si prejudecatile oamenilor care spun ca X sau Y sunt vechi, nu mai sunt cool. Cateodata asa e, cateodata nu. Ar trebui, zic eu, sa fim mai deschisi; ma refer la ambele tabere.

Ai fi de acord ca artistii sa nu mai aiba voie sa faca playback pe scena?

DA. Exista momente de show in care poti face playback... o piesa, doua. Asta doar daca trebuie sa iti schimbi tinuta, sa faci o super coregrafie, sa creezi un moment foarte greu de show. Si Celine Dion are momente de playback, dar doar din motivele enumerate mai sus.

Mi se pare o minciuna (sau furt, daca vrei) sa faci playback de la inceputul reprezentatiei si pana la sfarsit. Daca mecanicul ar mima ca iti repara franele, ar fi ok? Pe de alta parte, organizatorii trebuie sa dea mai multa importanta confortului artistului. Ca sa fie 100% tot ce poate el sa fie si sa transmita, un artist are nevoie de aparatura corespunzatoare. Daca il pui chiar pe Robbie Williams sub un bec de 100w sa cante, fara suportul tehnic necesar, garantez ca nu va mai fi nimic din ce stim noi ca este.

Exista vreo scuza pentru un artist care da gres la o reprezentatie live?

Ce inseamna sa dai gres? Sa canti putin fals? Sa fii ragusit? Astea sunt lucruri omenesti. Daca a avut opt concerte in ultimele zece zile, e posibil sa nu fie in cea mai buna forma a lui, vocal vorbind. Sentimentele, insa, starea pe care o transmite cantand nu poate da gres. Oboseala iti poate stirbi din energia pe care o transmiti. Dar nu exista "A DAT GRES", exista momente mai bune si momente mai slabe in viata oricarui om... si suntem oameni cu totii. Dar faptul ca nu minte, ca se urca pe scena si canta, asa cum poate s-o faca in momentul ala, nu playback... asta e de apreciat.

Ce ai facut cu primii bani castigati din muzica?

Habar n-am... a trecut ceva timp de atunci. Probabil, i-am dat pe prostii.

Ai renunta la muzica doar daca...

Nu as renunta NICIODATA, chiar daca as afla ca misiunea mea pe lumea asta e alta, le-as face pe amandoua. Muzica e un drog de care nu vreau sa scap. E cea mai dulce dependenta a mea. Sunt fericit cand fac muzica. Sunt fericit cand fac pe altii sa fie fericiti prin muzica mea si asta e tot ce conteaza.

Nu as canta niciodata...

Sunt deschis la orice experienta. Important e sa imi placa sa o fac. Nu as canta niciodata ceva ce nu imi place si nu simt... noroc ca imi plac foarte multe lucruri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Florin Iordache Megastar, #Florin Iordache melodii, #Florin Iordache YorGa , #vedete romanesti