Femei celebre: Yoko Ono, artista si muza

Joi, 12 Mai 2011, ora 23:29
4930 citiri
Femei celebre: Yoko Ono, artista si muza
Foto: Arhiva

Yoko Ono, artista avangardista, muziciana, realizatoare de film, cunoscuta mai ales in cercurile de specialitate, a devenit celebra fiindca a fost muza unuia dintre cele mai mari staruri rock ale tuturor timpurilor, John Lennon.

S-a vorbit adesea despre ea ca de o vrajitoare, cei care au facut-o reprosandu-i chiar si despartirea lui John de Beatles.

Yoko Ono s-a nascut in 1933, intr-o familie instarita de bancheri. Copilaria i-a fost marcata de un prim contrast, acela de a creste in doua tari, S.U.A. si Japonia, culturi diametral opuse. Dupa primii ani petrecuti in San Francisco, revine cu familia in Japonia, in 1937, pentru ca, ulterior, dupa razboi, sa se stabileasca definitiv in tara Unchiului Sam, potrivit Femmes Celebres.

Pe toata perioada tulbure a conflagratiei mondiale, Yoko duce o viata relativ usoara, cu perioade de cvasi mizerie, cand orasul Tokio si familia sa sufera de pe urma teribilelor bombardamente americane.

Intr-o mare parte, impactul dintre culturi va face din Yoko o tanara complexa, ale carei dorinte de a se exprima intr-un mod inedit prin arta vor fi destul de precoce. Stia de la inceput ca formele traditionale sunt prea restrictive pentru ea. De aceea, simtea nevoia sa depaseasca granitele, sa sparga tiparele, sa ignore regulile. Toate cu scopul de a transmite mesajele sale, de a inlocui o durere personala, care mai tarziu o va duce cu gandul la tentativa de suicid.

Inca adolescenta, cand familia s-a stabilit la New York, Ono s-a indreptat catre disciplinele legate de arta: scrisul, teatrul, muzica. Crezul sau este unul nou, avangardist. Treptat, in timpul intalnirilor pe care le avea cu diverse grupuri de artisti, incepe sa capete o anumita notorietate.

Drumul sau s-a incrucisat cu cel al numeroaselor personalitati: John Cage, Keith Haring sau Andy Warhol. Viata personala a fost marcata de doua casatorii. Una cu muzicianul Taschi Ichiyargogi, in 1956, iar cealalta cu realizatorul si jazzmenul Anthonny Cox, in 1962. Din cea de-a doua legatura se naste micuta Kyoko.

Spre sfarsitul lui 1966, la Londra, Yoko il intalneste pe John Lennon, cu ocazia unui vernisaj al unei expozitii de arta conceptuala. Lennon este fascinat de munca ei, mai intai, apoi de personalitatea artistei japoneze. Vede in ea un alter ego, foarte indepartat si care ii lipsea. Relatia de cateva luni se va transforma in dragoste, ambii divortand, pentru a se casatori in 1968.

Incepe pentru cei doi o viata noua. Devin cuplul de legenda foarte prolific din punct de vedere artistic, insa apare momentul rupturii lui John de Beatles. Yoko este vazuta de majoritatea fanilor ca misterioasa raufacatoare, ea insasi gandindu-se la acest aspect.

Dovedindu-se contrariul, celebra trupa isi reia activitatea. Yoko este prezenta peste tot alaturi de sotul sau. Acest lucru a dus la permanente surse de contradictii intre membrii formatiei. Sa nu uitam, insa, ca ea intra in viata lui John, cand formatia se indrepta spre desfiintare. Prin urmare, nu era asa de simplu sa se realizeze o unitate stabila in randul grupului britanic, ca urmare a succeselor extraordinare inregistrate. Dupa ani de excese, componentii formatiei erau obositi. Din aceasta perspectiva, Yoko a fost unul din factorii despartirii, dar nu cel principal.

De altfel, daca Lennon era atat de indragostit de noua lui sotie, daca s-a angajat intr-o astfel de relatie, este tocmai pentru faptul ca era in cautare de altceva, de o noua directie, de o noua viata.

Se vorbea si de faptul ca John era foarte bolnav, iar Yoko l-ar fi salvat, chiar daca acest lucru a determinat sfarsitul legaturii cu grupul din Liverpool. Pana la 8 decembrie 1980, data asasinarii lui John Lennon de catre dezechilibratul Mark Chapmann, cuplul Ono - Lennon devine o icoana a anilor '70, prin productia artistica prolifica, cat si prin activismul pacifist.

Memorabile au ramas celebrele manifestari de tip nou pentru pace. Lennon compune creatii de neuitat: "Give Peace a Chance", "Jealous Guy" "Yoman", "Instant Karma", "Working Class Hero", "Imagine". Yoko este omniprezenta in acesta opera, dar realizeaza si solo sau cu Lennon o productie muzicala mult mai experimentala, in special in domeniul muzicii electronice, mai putin cunoscuta.

Dupa moartea lui Lennon, Yoko se consacra fiului lor, Sean, si gestionarii imensei mosteniri. Continua viata de artista si scoate cel putin 12 albume. Ultimele doua sunt remixuri ale operelor precedente. Una este ironic denumita "I'm a Witch". Titlul rezuma maniera in care a fost perceputa Ono si asupra careia planeaza o aura enigmatica.

Celebrele fotografii, in compania lui John, ii afiseaza chipul auster, sub parul negru lung. Yoko voia sa apara in ochii publicului ca o sperietoare si astfel a reusit. Provocarile sale au fost intelese perfect doar de Lennon, care a apreciat-o cu adevarat. Daca ar mai fi trait, i-ar fi cantat poate "Give Yoko a Chance".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Yoko Ono, #John Lennon, #The Beatles , #stiri mondene