De la Draga mea prietena, intr-un restaurant Gordon Ramsay - Interviu cu Doru Serban

Miercuri, 02 Septembrie 2015, ora 07:53
6165 citiri
De la Draga mea prietena, intr-un restaurant Gordon Ramsay - Interviu cu Doru Serban
Foto: Facebook/Doru Serban

Pe Doru Serban cel mai multi il stiu dintr-un fost matinal de la Kanal D, "Draga mea prietena". Intre timp, acesta a lasat Romania pentru Marea Britanie, ajungand sa lucreze intr-un restaurant al celebrului Gordon Ramsay.

Cum e viata in Regat, cum e sa gatesti intr-un restaurant de lux, cu stea Michelin, cum e Gordon Ramsay ca om, toate acestea ni le-a spus Doru Serban, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Lucrezi intr-un restaurant cu o stea Michelin, apartinand celebrului bucatar Gordon Ramsay. Cum ai ajuns sa muncesti intr-un astfel de loc?

Cred ca fiecare dintre noi ajungem sa lucram in jobul ideal la momentul oportun, daca ne dorim cu adevarat.

Inca de cand mi-am dorit sa fac primii pasi ca bucatar profesionist, am avut in minte un restaurant cu o asemenea greutate, condus de un bucatar ca Gordon.

Atunci cand am facut primii pasi catre tara asta, am avut o imagine foarte clara in minte, in care eu gatesc alaturi de cativa dintre cei mai buni bucatari ai lumii. Un an mai tarziu a inceput sa prinda culoare si visul sa devina un fapt.

Mai sunt si alti romani care lucreaza acolo?

Bucataria este foarte mare pentru numarul de clienti si asta pentru ca pe fiecare farfurie se intalnesc atat de multe gusturi si texturi incat, daca vrei sa fii recunoscut ca "trendsetter", atunci trebuie sa ai o echipa mare si puternica, sa puna in practica ceea ce ai creat.

Echipa este foarte diversa, iar eu sunt singurul roman din toata bucataria.

Am colegi din Australia, Anglia, India, Norvegia, Liban, Franta, Tunisia, Irlanda, Elvetia, Portugalia etc.

Chef Doru Serban, un nomad in cautarea fericirii - Cum e sa gatesti pentru britanici Interviu

Ne poti spune in ce a constat interviul?

Interviul a fost altfel decat oricine si-ar putea imagina. Am luat parte la o zi normala de lucru, iar, spre surprinderea mea, am avut sansa sa se intample sambata, cand restaurantul este cel mai activ.

Ziua a durat 18 ore si 40 minute, iar la sfarsit am avut o discutie libera, in care ne-am strans mana si am hotarat ca "incep de luni".

Sacrificand vacante, ore de somn, viata sociala... dar cu un zambet larg pe buze.

Cand ai plecat din Romania, intrevedeai acest parcurs? In meseria ta, cand esti in varf?

Nu am plecat la drum sa fiu in varf sau sa alerg dupa stelele mele... dar am decis sa plec pentru a lucra cu cei mai buni si sa invat totul de la zero... sa "grefez" toate informatiile pe stilul meu relaxat de gatit. Vedem mai tarziu care va fi telul suprem.

Ai apucat sa-l intalnesti pe Gordon Ramsay? Ce impresie ti-a facut, cum e ca om?

Gordon Ramsay este un idol in bucataria internationala, impartindu-se intre cele 21 de restaurante de pe tot globul si munca editoriala, de televiziune si publishing.

Insa isi face timp sa isi viziteze cat de des poate echipele.

Cand este in Londra, primul lucru pe care il face este sa isi viziteze restaurantele dragi, "Gordon Ramsay" in Chelsea si "Petrus" in Belgravia, asa ca am avut sansa sa il cunosc... Chiar si daca tot timpul e pe fuga, isi face timp sa salute fiecare bucatar si sa se asigure ca toti sunt bine si ca fac totul cu zambetul pe buze.

Prin prisma pregatirii tale, il vezi cu alti ochi fata de marele public. Cum e ca profesionist? Cum ai descrie stilul sau de a gati?

Il vad ca pe un tip foarte concentrat, zambind si glumind, dar coltul ochiului este tot timpul pe elementele-cheie: atitudine, atentie la detalii, curatenie. Este exigent si transmite asta in cel mai profesionist mod, prin bucatarul sef cu care petrece timp pretios.

Stilul de gatit este international, insa cu o puternica influenta asiatica de gusturi, de texturi si extrem de multa stiinta in tot. Este fascinant cum cuvinte precum "frunze de miere", "inghetata de ridichi", "sous vide", "azot lichid" sunt atat de naturale incat ti se pare firesc sa le auzi la orice bucatar... apoi realizezi ca inovatiile in bucatarie incep de aici.

Restaurantul unde lucrezi, Petrus, abordeaza bucataria franceza moderna. Ne poti spune care sunt felurile cele mai cerute si ce pret au acestea? Cine sunt clientii localului?

Cand platesti 130 lire pe un meniu, astepti perfectiune, iar clientii nu sunt deloc nestiutori... Sunt atat de multe restaurante cu stele Michelin incat trebuie sa fii diferit si sa il atingi pe fiecare la coarda sensibila si sa ii ghicesti gandurile in ce priveste mancarea... sa anticipezi ce nu au incercat si sa fii primul ce ii smulge acel zambet de satisfactie.

Te vezi revenind in Romania? De ce ai face-o/de ce nu ai face-o?

Calatoria mea continua si, la un moment dat, Romania va fi pe harta. Insa pana atunci mai am multe lucruri de invatat.

Ceea ce este sigur este ca si Romania va fi evoluat surprinzator pana cand ma voi intoarce eu. Sunt multi bucatari foarte talentati pe care voi fi mandru sa ii am ca si colegi.

Esti de ceva vreme in Londra. Din punct de vedere culinar, ai avut vreo dificultate de adaptare? Iti lipseste ceva de acasa?

"Mi-e dor de mare, de pepeni si prieteni..." - cam asta spun oricui daca sunt intrebat si asta e purul adevar. Avem pepeni dulci, oameni frumosi si un litoral superb, unde sa-ti petreci timpul cu prietenii, bucurandu-te de cei mai buni pepeni din lume...

In rest, nu imi lipseste nimic. Iar daca dorul de ceva romanesc este atat de mare, merg la magazinele romanesti, care sunt destul de des intalnite.

Pe colegii tai straini ai reusit sa-i impresionezi cu vreo mancare romaneasca?

Nu avem timp sa gatim propria mancare, insa o prietena londoneza m-a surprins pe mine cu o salata de ardei copti pe care o invatase de la mama unui fost iubit albanez... O numea "muslim peppers" si mi-a smuls un zambet de copil cand am simtit mancarea "ca la mama acasa" din mainile unei englezoaice "pur sange".

E vreo tara in care ti-ai dori sa ajungi sa-i cunosti bucataria?

Am in plan sa ajung in cateva locuri, precum Australia, New York sau Franta, insa va trebui sa recunosc ca ma definesc mancarea si aromele mediteraneene, unde vreau sa petrec ceva timp in viitorul apropiat.

Muncesti 16 - 18 ore pe zi la o varsta la care multi au ca prioritate familia. Ai vreun regret in acest sens?

Regret ca nu am mai mult timp pentru oamenii frumosi din viata mea, pentru ca sunt foarte norocos in acest sens. Cred ca merita mai mult, iar cand alergatul acesta frenetic dupa invatat se va potoli, ei vor avea prioritatea numarul 1.

Insa nu ar fi prieteni daca chiar ei nu m-ar sustine in ceea ce fac. Si reusesc sa o faca cu mult succes, iar pentru asta le multumesc enorm!

Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
#Doru Serban restaurant Gordona Ramsay, #Doru Serban Marea Britanie, #Doru Serban Petrus resturant, #Doru Serban resturant Michelin , #vedete romanesti