Modificarile anuntate de MAE dupa cazul bloggeritei din Romania care a ratat cununia in Dubai

Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 08:20
5348 citiri
Modificarile anuntate de MAE dupa cazul bloggeritei din Romania care a ratat cununia in Dubai
Raluca Muresan in Emiratele Arabe Unite FOTO Raluca Muresan

Ministerul Afacerilor Externe anunta ca a dispus reanalizarea si modificarea textelor generate automat de platforma www.e-consulat.ro pentru evitarea mesajelor neclare care pot induce in eroare solicitantul.

Precizarile vin dupa ce, pe Facebook, a fost relatat cazul unui cuplu care s-a prezentat la Consulatul General al Romaniei la Dubai in vederea oficierii casatoriei, actele necesare fiind depuse online. Desi a existat o confirmare a primirii actelor, precum si o programare online pentru oficierea casatoriei, aceasta nu a avut loc. Un angajat al consulatului a declarat ca mail-ul de confirmare a datei de oficializare a casatoriei se trimite automat si ca "nu trebuie luat in seama", fiind "greseala de sistem". Potrivit relatarii de pe Facebook, certificatul medical prezentat nu a fost acceptat, deoarece trecusera 14 zile de la emitere "desi pe el scria ca e valabil 3 luni", precum si din cauza faptului ca ar fi fost bilingv araba - engleza.

"Ca urmare a mesajelor publicate pe social media cu privire la acest incident, conducerea MAE a dispus verificarea de urgenta a comportamentului functionarului consular in cazul semnalat si a modului in care a fost gestionat dialogul cu cetatenii romani care s-au prezentat la consulat. MAE regreta pe deplin situatia creata si consecintele neplacute pentru persoanele implicate. MAE reitereaza faptul ca a fost deja declansat, ca demers prioritar, un amplu proces de analiza interna care vizeaza identificarea masurilor necesare, inclusiv a celor care vor presupune eventuale modificari legislative, pentru implementarea unor proceduri de debirocratizare a serviciilor consulare", precizeaza MAE.

Conform sursei citate, este in curs "un demers amplu de evaluare pentru identificarea serviciilor consulare care ar putea fi efectuate exclusiv online", fara prezentarea solicitantului la sediul misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare, cu luarea in considerare inclusiv a modificarilor legislative necesare in acest scop.

"Totodata, conducerea MAE a dispus reanalizarea si modificarea textelor generate automat de platforma www.e-consulat.ro pentru evitarea mesajelor neclare care pot induce solicitantul in eroare", mentioneaza sursa citata.

In ce priveste situatia specifica semnalata, MAE precizeaza ca, in data de 3 noiembrie, persoanele in cauza au formulat o cerere online pentru o programare in vederea depunerii documentelor necesare incheierii unei casatorii.

Ministerul de Externe adauga insa ca, potrivit normelor de aplicare a Legii nr. 119/1996, inainte de oficierea casatoriei, "dosarul complet trebuie depus personal la sediul misiunii diplomatice, se semneaza declaratiile in fata consulului si se efectueaza programarea pentru oficierea casatoriei", care poate avea loc, conform legii, numai dupa 10 zile de la data depunerii documentelor.

"MAE precizeaza ca, potrivit art. 42 alin. (1) lit. c din normele de aplicare a Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru oficierea casatoriei este necesara prezentarea unui certificat medical privind starea sanatatii, intocmit pe formular-tip, care trebuie sa poarte numarul de inregistrare, data certa, sigiliul/ stampila unitatii sanitare, semnatura si parafa medicului. Acest certificat medical este valabil 14 zile de la data emiterii si trebuie sa cuprinda mentiunea expresa ca persoana se poate sau nu se poate casatori. Certificatele medicale emise de institutii medicale in strainatate pentru uzul misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei trebuie sa contina toate rubricile si sa fie insotite de traducerea in limba romana legalizata, cu apostila sau supralegalizare, dupa caz", se arata in comunicat.

Conform MAE, in sensul evitarii unor costuri suplimentare legate de traducerea actelor, certificatele medicale supralegalizate de catre autoritatile emirateze competente pot fi prezentate Consulatului General al Romaniei la Dubai in limba engleza.

MAE adauga ca aceste informatii se regasesc pe platforma www.econsulat.ro, meniul Acte de stare civila, sub-meniul Inregistrarea (oficierea) casatoriei la misiunea diplomatica/oficiul consular, iar toate informatiile necesare prestarii acestui serviciu consular sunt publicate si pe site-ul Consulatului General al Romaniei la Dubai - http://dubai.mae.ro/node/855.

Ce a patit o bloggerita din Romania care a vrut sa se cunune la Dubai. "Am plecat de acolo devastati, dezamagiti si plini de furie"

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#raluca muresan, #Dubai, #Ministerul Afacerilor externe, #consulat , #stiri mondene
Comentarii