Artistii se razbuna: Cer interzicerea comentariilor pe Internet

Joi, 03 Mai 2012, ora 12:05
7854 citiri
Artistii se razbuna: Cer interzicerea comentariilor pe Internet
Foto: coverdindust.com

Nu de putine ori, noua, jurnalistilor, ni s-a intamplat ca persoanele publice despre care am scris sa ni se planga din cauza comentariilor. Acum se pare ca vremea acestor mici rautati a apus, pentru ca mai multi artisti s-au hotarat sa faca o petitie catre Guvern prin care sa ceara interzicerea comentariilor pe Internet.

Initiatorul petitiei este Mihai Traistariu, care a apelat deja la un avocat si a inceput demersurile pentru ca aceia care vor sa ii atace pe artisti sa nu mai aiba unde sa o faca.

"Pe toti ne deranjeaza comentariile care sunt aprobate. Am zis ca o sa facem cu totii o cerere la Guvern sa se scoata. Acolo oricine isi bate joc. Sunt lasate alandala si, daca ai un dusman, te-a distrus. Toti suntem revoltati. Foarte multi cu care am vorbit sunt de acord. Facem o petitie. Sunt multi revoltati pentru ca nu sunt triate, selectate si sunt tot felul de injuraturi, pornografii.

Am vorbit cu un avocat si vom avea castig de cauza pentru ca aceste comentarii fac parte din articol si, atat timp cat sunt aprobate, inseamna ca ei (jurnalistii - n.red.) si-au dat acceptul. Asa mi-a explicat avocatul ca, atat timp cat sunt aprobate, inseamna ca ei sunt de acord. Le apartin. Tot ei sunt proprietarii. Stiu o gramada care vor: Andra, Maruta. Sunt materiale super si tot apar comentarii. Ar trebui desfiintata total acea rubrica. Lumea oricum citeste. Vizualizari oricum sunt", a declarat artistul, pentru Ziare.com.

Oana Zavoranu este total de acord cu Traistariu si este dispusa sa semneze in orice moment petitia.

"Sunt total in acord cu Mihai, intamplator ne si simpatizam. As semna petitia absolut oricand", a declarat ea.

Vedeta tv ne-a marturisit ca nu are timp, isi menajeaza nervii si, de aceea, nu citeste toate comentariile. Insa cele pe care apuca sa le vada o revolta. In plus, cele mai multe sunt scrise incorect.

"Daca stai si iti pui mintea, esti masochist si citesti unu, doua, trei, cinci comentarii, in proportie de 95% sunt scrise total gresit din punct de vedere gramatical. Se injura, se blesteama, se doreste moartea, nu neaparat despre mine. Niste chestii inadmisibile intr-o tara in care se doreste civilizata", ne-a spus Oana Zavoranu, precizand ca o mare problema este faptul ca cei care comenteaza se ascund in spatele anonimatului.

Oana Zavoranu: Am sesizat un profund sentiment de ura, rautate, dorinta de a injura

Ea considera ca persoanele care se preteaza la un asemenea gest sunt indivizi cu grave probleme si nu ar trebui sa fie lasati sa faca asa ceva doar pentru ca "e democratie".

"Ca si la tv ... cat de frustrat, plictisit, total profund nemultumit de propria viata trebuie sa fii ca sa stai si sa scrii un comentariu ca un sobolan si sa injuri oameni pe care nu i-ai vazut niciodata, care nu ti-au facut rau niciodata?!", se intreaba aceasta.

Totusi, ea nu ar fi de acord cu cenzura presei, cu interzicerea dreptului la libera opinie, dar vrea ca totul sa se intample cu masura. "Sunt unele comentarii care te lasa mut, masca si ti se face pielea gaina", a adaugat aceasta.

Curioasa din fire, Oana a vrut sa vada daca si pe site-urile publicatiilor din afara tarii se scrie in acelasi ritm si fel. Cu surprindere sau nu, a aflat ca lucrurile nu stau exact la fel.

"Am zis 'poate asa e peste tot'. M-am uitat pe Twitter, pe diferite publicatii americane, italienesti. Si acolo sunt persoane care fac asta, ca doar nu poate sa te iubeasca toata lumea, dar in Romania la orice articol, despre orice, si nu sunt subiectiva, se umple pagina de injuraturi. Am ajuns la concluzia ca romanii, din cauza lipsei de educatie, a saraciei, vor sa moara toata lumea. Toate sunt curve, toti sunt poponari sau nenorociti, toti sunt hoti, tigani", ne-a mai declarat Oana Zavoranu.

Ea nu s-a oprit aici, aratand ca din fiecare cuvant al comentariilor se simte "ura, rautatea, dorinta de a injura".

"Am sesizat un profund sentiment de ura, rautate, dorinta de a injura. Ma uitam si pe la emisiuni. Sunt enorm de multi oameni care prefera sa plateasca nu stiu cati euro ca sa te injure. Poate sunt restanti la intretinere, nu au ce pune pe masa, dar, in schimb, isi rup de la gura ca sa te injure, ca sa minta", a continuat vedeta tv.

De-a lungul carierei, Oana a observat ca in multi romani exista dorinta de "a barfi incontinuu, de a se lua de oameni, de a injura, blestema, de a vorbi despre un om pe care nu l-au cunoscut in viata lor, nu s-au intersectat cu el, nu le-au luat joburile, nu le-au luat sotiile" si aleg sa comenteze sub anonimat.

Pe de alta parte, ea precizeaza ca, desi a avut cateva "razboaie" la viata sa, nu a atacat pe nimeni fara sa aiba ceva de impartit cu persoana respectiva si tocmai de aceea a refuzat sa participe la emisiuni in care se fac topuri.

"Mi s-a propus de multe ori sa vin sa jurizez. Am spus 'nu vin, nu va suparati'. Eu aveam razboiul cu mama, razboaiele mele. Nu a fost de frica, e o chestie de bun simt. Eu pot sa ma razboiesc cu cineva care mi-a facut ceva, nu pot sa emit opinii, sa jignesc persoane pe care poate nu le-am vazut niciodata. Din pacate, romanul se pricepe la toate. Eu sunt foarte patrioata in sufletul meu, dar din pacate mai e de trecut mult timp ca sa fim cat de cat OK fata de afara", a conchis ea.

Florin Zamfirescu: Oricat n-ai vrea, idioteniile te ating

Si actorul Florin Zamfirescu s-a lovit de aceste mici rautati ale oamenilor care citesc presa pe Internet.

"Am patit-o si eu. Comentariile se petrec sub umbra anonimatului si spun niste idiotenii sau niste rautati care, oricat ai vrea sa nu iti pese, te ating. Eu am anuntat acum prietenii oficial ca am divortat si punct, ca nu vreau sa dau amanunte. Am dat un mail in care i-am rugat sa nu intre in amanunte in viata mea particulara. Au inceput la televizor sa anunte, foarte bine, dar ce apare la comentarii... M-a pus dracu' sa le citesc si imi venea sa le raspund, dar am zis 'Stai, ca pui paie pe foc'. Avocatul diavolului poti sa fii, dar pana la un punct", ne-a spus artistul.

Ovidiu Lipan Tandarica: nu ma deranjeaza

Parerea acestora nu este impartasita de toate persoanele publice. Impaciuitor din fire si deschis tuturor dialogurilor, Ovidiu Lipan Tandarica nu se plange de aceste comentarii.

"Nu ma deranjeaza. Toata lumea poate sa comenteze ce vrea. In momentul in care ti-ai ales meseria asta, esti liber, trebuie sa fii o carte deschisa pentru fiecare", a declarat tobosarul, pentru Ziare.com.

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#artisti interzicere comentarii Internet, #interzicere comentarii Internet, #comentarii articole Internet, #Traistariu comentarii online, #petitie comentarii online Guvern , #vedete romanesti
Comentarii