Alexandru Arsinel - despre politica, durere si teatru - TV Ziare.com

Joi, 29 Iulie 2010, ora 12:01
2485 citiri
Alexandru Arsinel - despre politica, durere si teatru - TV Ziare.com

Actorul Alexandru Arsinel, director la Teatrul Tanase, sustine ca nu ar putea sa intre in politica, "sa ridice mana" la ordinul unui partid.

Alexandru Arsinel a discutat, cu cititorii Ziare.com, despre actorii din politica, cultura romaneasca si legea privind drepturile de autor, care reduce si veniturile artistilor.

"Exista unii actori care au intrat in politica pentru a lupta pentru drepturile artistilor, desi unii au facut figuratie in Parlament. Eu nu cred ca as putea sa intru in politica, sa ridic mana la ordinul unui partid", a declarat Alexandru Arsinel, pentru TV Ziare.com.

Maestrul sustine ca politicienii actori isi joaca "cu seriozitate rolurile", insa ca acestia trebuie sa schimbe rolul, astfel devenind monotoni.

Intrebat de cititorii Ziare.com pe cine ar vota pentru functia de presedinte al tarii, Alexandru Arsinel a raspuns ca nu voteaza in functie de impresia de moment.

"Aleg nu in momentul acela la inspiratie, ci pe cine in timp l-am acceptat ca un presedinte ideal de moment. (...) Ultima data l-am votat pe domnul Basescu, imi place sa spun ceea ce fac, pentru ca port o anumita simpatie unor oameni care au contribuit efectiv la supravietuirea teatrului de revista", a declarat Alexandru Arsinel.

Cultura se naste din durere

Marele actor sustine ca trebuie sa protejam cultura romaneasca, cea care reprezinta culoarea spiritului romanesc. Aceasta "se naste din durere si este raportata la spiritul si durerile fiecarui popor", adauga Alexandru Arsinel.

"Trebuie sa protejam ceea ce este pozitiv, ceea ce de zeci de ani este pozitiv in traditia acestui popor, cultura reprezinta o carte de vizita acceptata in toata lumea, care nu impune niste reguli stricte, cultura reprezinta pana la urma valoarea spiritului romanesc si atunci trebuie sa actionam cu mai multa grija", spune Alexandru Arsinel.

Directorul Teatrului Tanase sustine ca, la intalnirile pe care le-a avut cu reprezentantii Guvernului, a cerut ca statutul actorilor sa fie clar reglementat prin lege.

"Actorii nu sunt o categorie privilegiata, nu au fost niciodata, de aceea au ramas cu o mostenire dramatica, suntem asociati la functionari publici cand se doreste scaderea salariilor, la prestatori de serviciii cand vor sa ne mareasca lefurile, niciodata nu am fost acreditati prin lege ca sutem actori si ca aceasta meserie are o istorie veche de 2.000 de ani, incepand cu Sofocle. (...)

Speram ca cuvantul 'cultura' sa apara mai des in discurusul politicienilor nostri si noi sa fim asimilati ca artisti, ca oameni care creeaza", a spus Alexandru Arsinel.

In ceea ce priveste Legea drepturilor de autor, care urmeaza sa reduca veniturile artistilor, Alexandru Arsinel sustine ca, in situatie de criza, nu doar artistii sufera.

"Mai tot ce a aparut in ultimul timp legat de drepturile de autor sau de drepturi castigate in timp a palit in fata situatiei de necesitati, cu ghilimelele de rigoare, de criza prin care trece Romania. Apar legi care ne dor, dar ce se intampla in general doare Romania, nu doar pe noi", a spus Arsinel.

Sunt roman si simt romaneste

Intrebat de cititorii Ziare.com daca s-a gandit vreodata sa plece din tara, Alexandru Arsinel raspunde ca este mandru de faptul ca este roman.

Artistul aminteste ca, dupa razboi, in 1944, s-a pus problema ca familia sa plece in Germania, insa mama sa, care era de origine germana, s-a opus.

"Este una dintre trasaturile sufletesti ale mele de care nu m-am despartit niciodata, mandru e putin spus, am emotia permanenta a statutului meu de roman, de moldovean, chiar daca uneori afirm ca sunt nascut dintr-o combinatie de neamt si roman. (...) Sunt roman si simt romaneste cu cea mai mare intensitate", a spus Alexandru Arsinel.

Clotilde Armand: „De fiecare dată când deschide gura Ciolacu asistăm la un fel de stand-up comedy plătit din banii noştri”
Clotilde Armand: „De fiecare dată când deschide gura Ciolacu asistăm la un fel de stand-up comedy plătit din banii noştri”
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 afirmă despre Marcel Ciolacu că de fiecare dată când deschide gura, asistăm la un fel de stand-up comedy plătit (fără să vrem) din banii noştri şi...
Dreapta Unită a pornit la vânat de voturi din diasporă. Tur de forță pentru liderii alianței, în Marea Britanie și Italia
Dreapta Unită a pornit la vânat de voturi din diasporă. Tur de forță pentru liderii alianței, în Marea Britanie și Italia
Lideri ai Dreptei Unite s-au întâlnit cu românii din Marea Britanie şi Italia pentru a le prezenta priorităţile pentru diaspora, informează, duminică seară, un comunicat transmis de...
#Alexandru Arsinel, #Alexandru Arsinel politica, #Arsinel ordin partid , #vedete romanesti
Comentarii
Poza opus9
opus9
rank 5
Despre politica si sentiment este foarte greu sa vorbim in acelasi timp ... cand armele zanganesc, muzele tac ... politica naste permanent adversitati in cetate, dar veritabilele valori in arta cultura si stiinta au fost permanent privilegiate