Actrita Maria Ploae, despre patimile din temnitele comuniste ale psihologului Nicolae Margineanu: "Inchisoarea a devenit universitate si manastire"

Sambata, 08 August 2020, ora 15:49
6790 citiri
Actrita Maria Ploae, despre patimile din temnitele comuniste ale psihologului Nicolae Margineanu: "Inchisoarea a devenit universitate si manastire"
Foto: Facebook/ Maria Ploae - Pagina Oficiala

Actrita Maria Ploae a declarat, sambata, ca "dureaza foarte mult ca un popor sa se regenereze din punct de vedere spiritual", referindu-se la regimul comunist din tara noastra, si a apreciat ca, in continuare, domeniul culturii este "Cenusareasa".

Ea a vorbit in cadrul evenimentului InspiraTIFF, moderat de jurnalistul Mihnea Maruta, care face parte din programul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF).

Maria Ploae a vorbit si de relatia cu sotul sau, regizorul Nicolae Margineanu. "El s-a indragostit de mine, dar si eu de el. El imi culegea cele mai frumoase flori de stanca. Facea niste buchetele minunate cu flori albe si violet si roz si firisoare de iarba lungi. Statea cu buchetelul si nu indraznea sa mi-l dea", si-a amintit ea.

In acest sens, actrita a spus ca a avut un destin "roz".

"Ne-am completat cum nu se poate mai bine. Multumesc ca mi s-a harazit asa, un destin usor, usor cam roz", a marturisit Maria Ploae.

Actrita s-a referit si la socrul sau, psihologul Nicolae Margineanu, care a fost detinut politic timp de 16 ani, si l-a amintit ca pe o persoana joviala.

"Din inchisoare povestea mai mult lucrurile frumoase si avea multe lucruri frumoase de povestit. Acest schimb de experienta, faptul ca inchisoarea a devenit universitate si manastire, despre lucrurile acestea vorbea cel mai mult, foarte putin despre ancheta si tortura", a spus actrita.

Ea a afirmat ca optimismul l-a sustinut pe psiholog in inchisoare, loc in care detinutii faceau "schimb de experienta".

"Ce il sustinea era taria lui, optimismul lui si mai ales faptul ca a adunat un bagaj de cunostinte atat de important si cum spunea, daca in viata, la scoala avea doua-trei conferinte pe saptamana, acolo, la inchisoare avea conferinta in fiecare zi. Era bucuria de a darui tot ce stia celorlalti, la fel cum si ceilalti daruiau ce stiau. Era un schimb de experienta, de cunostinte, asta i-a tinut in viata. Si spunea asa - "Peste doua saptamani voi iesi". Si gandul acesta, care a durat 16 ani, l-a tinut optimist, sanatos (...) Cand a iesit, a fost un om care n-a fost la inchisoare, gata sa se apuce de tot ce a lasat in urma", a povestit Maria Ploae.

Totodata, ea a adaugat ca s-a apropiat si mai mult de sotul ei, cunoscand istoria familiei.

"Cand l-am cunoscut pe Nicolae si acest aspect al vietii lui m-a interesat foarte mult si m-a apropiat. Am dorit sa ii dau lui Nicolae toata afectiunea de care a fost lipsit in toata aceasta perioada", a marturisit actrita.

Actrita a apreciat ca, in acest context istoric, "dureaza foarte mult ca un popor sa se regenereze din punct de vedere spiritual, din punct de vedere cultural". "Lauda celor care se lupta pe linia asta (...) pentru ca in continuare cultura este Cenusareasa", a afirmat ea.

Maria Ploae va primi, sambata, Premiul de Excelenta la Gala de inchidere a celei de-a 19-a editii TIFF.

Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul Bucureşti a decis înscrierea lui Eugen Tomac în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP. ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă PMP,...
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
#Maria Ploae Nicolae Margineanu, #actrita Maria Ploae, #Maria Ploae tiff , #stiri mondene