Beneficiile utilizării vatei minerale

Advertorial
Joi, 08 Iunie 2023, ora 16:16
3541 citiri
Beneficiile utilizării vatei minerale
FOTO: istockphoto.com/ro/

Când vine vorba de soluții eficiente pentru izolarea clădirilor, este esențial să se bifeze cât mai multe din următoarele: izolare termică, fonică, ignifugă și protecție împotriva umidității. Le poți asigura pe toate alegând materialul izolant potrivit – vata minerală. Află în continuare care sunt principalele proprietăți ale acestui material de izolare versatil și extrem de eficient!

Vata minerală este un material izolant foarte eficient, fabricat din fibre minerale obținute prin topirea de minerale și roci. Rezultatul este o masă de fibre fine, împletite, asemănătoare lânii clasice; acestea sunt presate pentru a se crea plăci sau rulouri. Este tot mai popular, fiind folosit într-o gamă largă de aplicații de construcție și amenajări interioare.

Vata minerală este de trei tipuri, fiecare cu proprietăți izolante importante:

- vata minerală de sticlă – material izolant ecologic, produs din fibre de sticlă reciclate; recomandată pentru izolarea termică și fonică, prezintă o rezistență ridicată la umiditate și o durată de viață îndelungată; folosită pentru pereți interiori, plafoane și acoperișuri;

- vata minerală bazaltică – material izolant performant, obținut din roci vulcanice topite; recomandată pentru izolarea termică exterioară a clădirilor cu cerințe stricte de siguranță anti-incendiu grație proprietăților ignifuge și de rezistență la temperaturi ridicate; folosită pentru acoperișuri, fațade de contact/interior/exterior, pardoseli;

- vată minerală casetată – material izolant care asigură rigiditate și aderență bună la suprafețe, dar și stabilitate dimensională și rezistență mecanică; folosită adesea pentru izolarea pardoselilor.

Vata minerală de sticlă și cea bazaltică sunt mai des utilizate, fiind mai moi și mai flexibile. Sunt extrem de populare în rândul construcțiilor rezidențiale, comerciale și industriale. Acestea, la rândul lor, se pot împărți în două categorii: cu aluminiu și fără aluminiu. Diferența este următoarea: cele cu aluminiu asigură o mai bună performanță izolatoare și reflectă radiația termică, asigurând protecție împotriva umidității, în vreme ce cele fără aluminiu au o rezistență bună la apă și umezeală, dar protecție mai slabă împotriva umidității.

Acum să ne axăm și pe principalele cinci beneficii ale vatei minerale ca material izolant. O parte dintre acestea au fost menționate deja, însă vor fi detaliate puțin mai mult.

1. Izolare termică – având o structură de fibre deschise, vata minerală are o capacitate mare de a reține aerul, fiind ideală pentru a regla temperatura interioară – în special căldura; are o valoare lambda între 0,03-0,04 W/mK, astfel că nu este afectată de degradarea termică.

2. Izolare ignifugă – vata minerală asigură o rezistență completă anti-incendiu și nu are funcții de conducție termică, fiind clasificată drept Euro Clasa A, cu cel mai bun scor din toate materialele izolante; este utilizată pentru pereți, uși ignifuge, tavane, chiar și haine cu protecție ignifugă.

3. Izolare fonică – vata minerală prezintă o eficiență ridicată împotriva poluției fonice, grație structurii și compoziției, și asigură o reducere a transmisiei fonice de peste 50 dB; în plus, sporește absorbția fonică și limitează transferul fonic.

4. Proprietăți sustenabile – vata minerală este eficientă atât pentru a asigura o temperatură ambiantă optimă atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarnă, astfel că asigură posibilitatea de economisire a banilor și sporește eficiența energetică, reducând emisiile de dioxid de carbon.

5. Confort sporit – concluzia este clară: vata minerală, grație tuturor proprietăților menționate mai sus, transformă orice clădire într-un mediu plăcut, confortabil, sănătos și productiv, indiferent dacă vorbim de o clădire rezidențială sau de birouri.

Nu în ultimul rând, trebuie să menționăm că vata minerală este, în mare parte, mai ieftină decât alte materiale izolante, iar raportul calitate-preț este foarte avantajos având în vedere beneficiile și proprietățile izolante. Aceasta nu absoarbe umiditatea, ceea ce o face rezistentă împotriva mucegaiului. De asemenea, este complet reciclabilă și are o amprentă ecologică foarte redusă.

Vata minerală este un material izolant de viitor, care bifează numeroase proprietăți izolante (termică, ignifugă și fonică), dar și sustenabile. Poate transforma orice clădire într-un mediu confortabil și economic, fiind soluția perfectă pentru izolarea optimă!

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#vata minerala, #beneficii vata minerala, #izolatie , #proiecte constructii