Vata de sticlă vs vata bazaltică: diferențe și utilizările fiecăreia

Advertorial
Joi, 23 Iunie 2022, ora 17:42
20198 citiri
Vata de sticlă vs vata bazaltică: diferențe și utilizările fiecăreia
FOTO: Shutterstock.com

Izolarea pereților, a pardoselii sau a tavanului reprezintă un proces esențial în construcția, sau chiar modernizarea, unei locuințe. Indiferent că este vorba despre apartamente sau case, atât calitatea vieții, cât și costurile pe care le ai la facturile de energie sunt influențate semnificativ de calitatea izolației.

În momentul de față, materialele recomandate datorită calităților lor superioare sunt vata de sticlă și vata bazaltică. Iată câteva informații esențiale despre fiecare material și motivele pentru care să le alegi în procesul de izolare a locuinței:

Caracteristicile vatei bazaltice

Fibrele minerale ale vatei bazaltice sunt rezultatul unui proces de topire la temperaturi foarte mari a rocii bazaltice amestecate cu cocs și calcar. Vata bazaltică de exterior și interior rezistă la temperaturi de până la 1000 de grade Celsius și face față, în caz de incendiu, pe o durată de aproximativ 4 ore.

Vata bazaltică este recomandată și pentru izolarea spațiilor în care se cere o rigiditate ridicată a materialului. De exemplu, în cazul izolării pereților exteriori sau a unei terase, caracteristicile vatei minerale bazaltice o fac potrivită pentru sarcini complexe.

Dacă te întrebi care este diferența între vata minerală de sticlă și vata bazaltică, unul dintre aspectele la care trebuie să fii atent este coeficientul termic. La vata bazaltică, acesta este cuprind între 0.035 W/mK și 0.040 W/mK.

Avantajele notabile ale vatei bazaltice sunt:

  • Rezistență ridicată la foc (se încadrează în euroclasa de reacție la foc A1);
  • Durabilitate (vata bazaltică nu își modifică proprietățile în funcție de anotimp sau temperaturi);
  • Nu are emisii de substanțe chimice și este o opțiune ecologică pentru izolare;
  • Permeabilă la vapori;
  • Potrivită pentru suprafețele cu încărcare punctuală mare.

Vata minerală bazaltică se recomandă a fi folosită pentru izolarea:

  • Teraselor;
  • Fațadelor;
  • La izolații tehnice.
  • Vata bazaltică este rigidă în comparație cu cea de sticlă, motiv pentru care nu este cea mai potrivită opțiune pentru izolarea fonică a pardoselilor, deoarece va transmite zgomotul în spațiul aflat sub pardoseală.

Caracteristicile vatei de sticlă

Vata minerală de sticlă este fabricată printr-un proces complex, care implică topirea materiei prime la temperaturi foarte mari. În cazul vatei de sticlă, materia primă folosită este sticla, nisipul sau cuarț și calcar. Materialul folosit pentru izolație are aspect similar lânii, tocmai datorită unuia dintre lianții din compoziție.

Coeficientul termic al materialului izolator este un aspect important în procesul de alegere a celei mai bune opțiuni pentru casa ta. Vata minerală de sticlă are un coeficient între 0.032 W/mk și 0.44 W/mk.

În materie de rezistență la foc, vata minerală de sticlă este ignifugă și rezistă la până la 600 de grade Celsius. În cazul unui incendiu într-un spațiu izolat cu vată de sticlă, aceasta se va topi după aproximativ jumătate de oră.

Printre alte avantaje notabile ale vatei de sticlă de numără și:

  • Elasticitatea și flexibilitatea;
  • Potrivită pentru izolații fonice;
  • Greutate redusă (cu până la 50% mai mică decât vata bazaltică);
  • Densitate mică;
  • Are un pH neutru și nu eliberează substanțe chimice.

În ceea ce privește utilizările vatei de sticlă, aceasta este recomandată pentru zone precum:

  • Tavan;
  • Acoperiș;
  • Pereți interiori;
  • Fațade interioare;
  • Fațade ventilate.

Indiferent de materialul pe care îl alegi, cel mai important lucru este să te bucuri de beneficiile pe care ți le oferă izolarea locuinței. Chiar dacă inițial costul acestui procedeu poate părea costisitor este vital pentru bunăstarea întregii familii, cât și a construcției în sine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#vata balzaica, #vata de sticla, #diferente , #proiecte constructii