Viorica Dancila, la un eveniment al Ambasadei SUA la Bucuresti, inainte de vizita in State

Joi, 19 Septembrie 2019, ora 20:25
3950 citiri
Viorica Dancila, la un eveniment al Ambasadei SUA la Bucuresti, inainte de vizita in State
Foto: Arhiva Facebook/Ambasada SUA

Viorica Dancila a participat, joi, la un eveniment dedicat colaborarii Romaniei si SUA in cadrul NATO, la invitatia ambasadorului Hans Klemm. Premierul a precizat ca NATO ramane principalul garant al securitatii si a transmis condoleante familiilor victimelor cazute in urma actelor de terorism.

"Am participat astazi (joi - n.red.), la invitatia Excelentei Sale Hans Klemm, ambasadorul SUA, la evenimentul intitulat 'We stand together. Romania and the United States - 15 years in NATO'. La aproape 30 de ani de la caderea comunismului in Romania, jumatate din parcursul tarii noastre este alaturi de NATO, cea mai puternica Alianta politico-militara din lume.

Ma bucur sa fiu prim-ministrul unui stat care are o voce respectata si apreciata in formatele aliate de consultare. Asa cum noi am beneficiat de masuri pentru consolidarea NATO pe flancul estic, vom continua sa fim un contribuitor activ si responsabil la proiectarea acestor valori in vecinatatea Aliantei", a scris Viorica Dancila, joi, pe Facebook, potivit Mediafax.

Seful Executivului a adaugat ca NATO este principalul garant pentru apararea colectiva si pentru securitatea zonei transatlantice.

"Astazi, NATO ramane principalul garant pentru apararea colectiva a membrilor sai si pentru securitatea zonei transatlantice. Securitatea trebuie sa fie cuvantul nostru de ordine atunci cand raspundem amenintarii care ni se adreseaza tuturor - si civilizatiei insesi - din partea grupurilor teroriste. Condoleante familiilor victimelor cazute in urma actelor de terorism, acest flagel impotriva caruia nu vom inceta niciodata sa luptam", a conchis premierul.

Participarea lui Dancila la evenimentul de azi vine in contextul in care urmeaza sa efectueze in perioada 22-29 septembrie o vizita in SUA.

Seful Executivului ar umra sa aiba o intrevedere si cu vicepresedintele SUA Mike Pence, la care va semna cu oficialul american un acord in domeniul energetic.

Totodata, vine si pe fondul acuzatiilor aduse Anei Birchall in ce priveste semnarea unui foi de parcurs impreuna cu procurorul general al SUA.

Sefa CSM, Lia Savonea, i-a cerut ministrului Justitiei, Ana Birchall, in sedinta de marti a Consiliului, sa spuna daca a semnat un astfel de document privind respectarea statului de drept cu William Barr.

Judecatorul Gabriela Baltag, membru in CSM, a ridicat tonul in sedinta si i-a cerut Liei Savonea sa o intrebe pe Viorica Dancila daca i-a dat mandat Anei Birchall pentru a semna un astfel de document.

In timpul discutiilor, care au fost initiate de Victor Alistar, membru CSM din partea societatii civile, Birchall si Savonea au avut mai multe dispute verbale. Un conflict mocnit care pare sa se fi acutizat in ultima perioada. Birchall este unul dintre putinii membri CSM (ministrul Justitiei este membru de drept) care se contreaza cu sefa CSM.

"O foaie de parcurs pentru statul de drept? Sper ca nu este greu sa va concentrati putin. Sa va ganditi, sa va amintiti daca ati facut un asemenea document privitor la Statul de drept din Romania?", au curs intrebarile Liei Savonea.

"Cu tot respectul, cred ca nu sunt in fata unui pluton de executie", "acum o tara intreaga vede exact ca ministrul Justitiei este pus la punct", spune Birchall, care a insistat ca a respectat legea si totul a fost facut institutional.

"Va rugam sa nu va mai victimizati intr-o chestiune atat de serioasa", i-a replicat Savonea.

Băsescu despre retragerea lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Nu pot să vă spun. A fost o discuţie privată. Gândiţi-vă la soluţia abruptă pe care i-am dat-o”
Băsescu despre retragerea lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Nu pot să vă spun. A fost o discuţie privată. Gândiţi-vă la soluţia abruptă pe care i-am dat-o”
Fostul președinte Traian Băsescu a declarat duminică seara, 28 aprilie, că a avut o discuție privată cu medicul Cătălin Cîrstoiu privind cursa pentru Primăria Capitalei. Traian...
Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga Primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga Primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
Fostul președinte Traian Băsescu a comentat duminică seara, 28 aprilie, într-o emisiune la Digi24, șansele Gabrielei Firea de a câștiga alegerile locale. Fostul șef al statului este de...
#Dancila eveniment ambasada SUA septembrie 2019 , #premier