Viorica Dancila, asteptata sa isi asume o pozitie publica la Bruxelles: O sustine sau nu pe Kovesi la sefia Parchetului European?

Joi, 07 Februarie 2019, ora 07:07
12656 citiri
Viorica Dancila, asteptata sa isi asume o pozitie publica la Bruxelles: O sustine sau nu pe Kovesi la sefia Parchetului European?
Foto: site Guvern (Arhiva)

Premierul Viorica Dancila se afla joi la Bruxelles, unde se va intalni cu presedintele Consiliului European si cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, exact cei doi parteneri europeni care asteapta sa vada daca Romania sustine sau nu un roman pentru a ocupa una dintre cele mai importante functii in structura institutionala a UE - sefia Parchetului European, subliniaza fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Subiectul candidaturii Laurei Codruta Kovesi, clasata pe primul loc in topul celor trei selectionati de comisia special constituita, a suscitat un viu interes in Romania, insa pana in prezent singurul care s-a pronuntat public a fost ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a carui pozitie este vadit nefavorabila fostei sefe a DNA.

"Am vazut programul vizitei si pot sa spun ca faptul ca premierul Dancila a prezentat prioritatile presedintiei Romaniei la Consiliul UE in cadrul unei sesiuni plenare a Comitetului European al Regiunilor este un exercitiu obisnuit. Aceasta cooperare este o chestiune traditionala, deci intra la categoria 'impuse' o astfel de prezentare de agenda", a comentat, la invitatia Ziare.com, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe si fost consilier prezidential.

In ceea ce priveste intalnirea cu cei doi inalti oficiali europeni, Donald Tusk si Frans Timmermans, "din discutii nu pot lipsi, pe de o parte, modul in care, din punct de vedere fundamental, presedintia Romaniei coopereaza cu Consiliul European condus de Donald Tusk, iar pe de alta parte discutiile despre valorile europene si statul de drept", a adaugat acesta.

"Ce tip de explicatii va putea sa dea premierul Dancila? Pentru ca, din pacate, Romania este inca in situatia de a da explicatii. Nimic din mesajele primite la sfarsitul anului trecut in legatura cu disfunctionalitatea statului de drept in Romania nu a fost dus la indeplinire. Absolut nimic. Or, din acest punct de vedere, sunt convins ca ingrijorarea este maxima si ca discutia pe Consiliul UE avand Romania la presedintie nu va estompa problemele pe care sunt sigur ca cel putin Frans Timmermans le va ridica", a adaugat Cristian Diaconescu.

Pe de alta parte, fostul ministru de Externe considera ca "ar fi un foarte bun moment ca premierul Dancila sa sustina candidatura Laurei Codruta Kovesi (la functia de procuror sef european, n.red.) ".

"Sunt exact acei parteneri (ma refer la Tusk si Timmermans) care ar putea sa ia act, stiut fiind cum se va lua decizia, de sustinerea politica pe care Romania o da unui cetatean roman aflat in 'pole position' pentru a ocupa una dintre cele mai importante functii in structura institutionala a Uniunii Europene.

Aici se transmite mesajul. In mod categoric, problema va fi abordata (intr-o forma sau alta) de partenerii europeni. Si asa ar proceda un stat decent.

Oricum, semnalul politic, intr-un sens sau in altul, este obligatoriu in astfel de situatii. Clar, exista asteptarea. E o anumita practica internationala ca in legatura cu o astfel de candidatura, la asemenea nivel, intr-un dialog interstatal sa se cunoasca pozitia statului din care provine un candidat", a explicat Cristian Diaconescu.

Intrebat daca Viorica Dancila va trebui sa isi asume chiar astazi o pozitie pe acest subiect, Cristian Diaconescu a raspuns: "Dupa parerea mea, asteptarea europenilor aceasta este".

Mare atentie la discursurile tinute in fata reprezentantilor comunitatii evreiesti

In ceea ce priveste intalnirile programate pentru premierul roman cu reprezentanti ai organizatiilor evreiesti europene si internationale, Cristian Diaconescu a subliniat ca este vorba despre "personalitati de mare calitate si dialogul cu reprezentantul Bucurestiului este foarte util".

"Din cate stiu, seminarul organizat de Romania este programat de mai mult timp, iar lupta impotriva antisemitismului este o problema chiar preocupanta la nivel european.

Am avut si eu intalniri cu Ronald Lauder (presedintele Congresului Mondial al Evreilor, n.red.), de nenumarate ori m-am intalnit cu Daniel S. Mariaschin (director executiv si vicepresedinte executiv al B'nai B'rith International, n.red.), cu Colette Avital (secretar general al Organizatiei Evreiesti Mondiale pentru Restituirii, n.red.) in egala masura. Ei au fost aproape de Romania, au cooperat cu noi, foarte multe proiecte au fost organizate si desfasurate in cooperare cu ei si, impreuna cu ei, am trecut si peste anumite momente dificile, cand au prevalat dialogul si intelegerea, nici pe departe o atitudine de respingere la adresa Romaniei.

Sunt parteneri foarte buni, ar fi foarte bine ca prim-ministrul Romaniei sa profite din plin de acest dialog si, mai ales, sa fie cat se poate de coerent in ceea ce priveste mesajele pe care le transmite, pentru ca (atentie!) sunt oameni care cunosc foarte bine Romania in evolutia ei istorica si sunt foarte atenti si foarte sensibili mai ales la nuantele, continutul, modul de angajament si responsabilitatea in ceea ce priveste pozitionarea Romaniei in aceasta chestiune a antisemitismului. Deci ar trebui ca Viorica Dancila sa stie foarte bine discursul pe care il rosteste, pentru ca sunt sensibilitati foarte mari", a explicat Cristian Diaconescu.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Dancila vizita Bruxelles Kovesi, #Dancila Tusk Timmermans Kovesi , #premier