Viorica Dancila a declansat razboiul tragandu-si un glont in picior

Sambata, 03 August 2019, ora 18:53
33679 citiri
Viorica Dancila a declansat razboiul tragandu-si un glont in picior

Nu simt o simpatie deosebita pentru doamna Ecaterina Andronescu, ba chiar dimpotriva. Acest dimpotriva s-a accentuat, cand am vazut cum isi calca propriile principii de contestatara a lui Liviu Dragnea, pe atunci la putere, doar pentru a prinde si ea blidul plin, la masa cu bucate de la Palatul Victoria.

Dar nici nu ma pot face ca nu observ furia cu care s-a repezit Vio asupra lui Cati, mazilind-o de pe postul unde o numise de curand, pentru o cauza care nu mi se pare a avea vreo legatura cu razboiul anti-crima declansat de sefa Guvernului. Cel mult, reflecta dorinta ei vitejeasca de a-si arata muschii in public, ca sa observe toata lumea ca totusi face ceva, atunci cand nu face nimic.

Nici mie nu mi s-a parut deloc fericit ales momentul ca ministrul Educatiei sa-si etaleze in public amintirile sale din copilarie, cand mamica ii explica de ce o fetita cuminte nu trebuie sa urce in masinile strainilor. Corect, mamica a procedat bine si, ca urmare, Cati a scapat pana astazi nerapita de nimeni. Daca am inteles bine, asta a vrut sa spuna, nu?

Dar, de la propriile amintiri, in stilul Ion Creanga, si pana la a da directive de la tribuna ministerului mi se pare cale lunga. Nu pentru asemenea sfaturi sunt pusi ministrii in functiile lor. Iar elevii, daca sunt sfatuiti sa nu mai urce in masinile de ocazie, in mod normal se vor intreba: atunci, in ce? Pun pariu ca, la asta, doamna Cati nu stie ce sa respunda.

As fi crezut-o cu sfaturile ei de tipul "nu urcati in masini straine", daca la asta ar fi adaugat: "eu, cand eram adolescenta, niciodata n-am luat autostopul si, daca nu aveam mijloc de transport, nu mergeam la intalnire. Stateam acasa".

Domnia sa n-a spus asa ceva si nici nu cred ca ar putea spune. Toti am fost tineri si stim: cand ai o intalnire, te duci. Rolul Guvernului nu este sa interzica intalnirile, ci sa asigure conditii pentru ca acestea sa se desfasoare civilizat si in conditii de siguranta.

Ce a facut pentru asta doamna Andronescu? A cerut unui coleg de la alt minister sa asigure mai bine transportul intre localitati? A cerut ceva prefectilor sau primarilor, pentru ca oamenii sa poata circula?

Nu. Le-a cerut oamenilor sa stea acasa, daca n-au mijloace. Adevarul este ca mijloace sunt, dar gospodarirea lor lasa de dorit. Pe fondul acesta, nu din alte motive, au proliferat transportatorii "la negru", nu numai la Caracal. In toata tara, de la Timis la Tecuci si de la Sighet in Oltenita.

Statul ar putea interzice acest fel de transport daca ar avea ce sa ofere in loc. Dar n-are. Atunci, nu-i ramane decat sa administreze ceea ce exista. Soferii "la negru" ar putea fi evidentiati, autorizati fiecare in parte si obligati sa se conformeze anumitor reguli. Cine nu se conformeaza suporta consecintele.

Dar autoritatilor noastre, Guvernului, prefectilor si primarilor nu pare sa le pese si doamna Andronescu putea sa le traga clopotelul de alarma. Nu l-a tras. Pentru asta e vinovata, dar vina este mult prea mica, pentru ca sa demiti un ministru.

N-a fost demis Teodorovici cand a nascocit Ordonanta 114, nici cand propunea ca serviciile medicale sa fie conditionate de valoarea contributiilor sau cand propunea inghetarea salariilor.

N-a fost demis Razvan Cuc, poreclit simbolic "zero kilometri". N-a fost demisa Sorina Pintea, sub ochii careia cardul de sanatate nu functioneaza deloc de mai bine de o luna si in general functioneaza deplorabil. Nici altii, aproape anonimi cand le citesti numele pe lista Guvernului. Si il demiti pe ministrul Educatiei pentru ca si-a spus o parere exprimata, ce-i drept, nefericit si stramb.

Unii comentatori n-au stiut sa interpreteze aceasta demitere decat ca un mod al doamnei Dancila de a-si etala voinicia, de a-si arata muschii atunci cand este vorba de apararea cetateanului si de a confirma pe viu ca "razboiul contra criminalitatii" a inceput sub comanda generalului Viorica-Vasilica.

Nu cred ca a convins pe cineva, intrucat:

1. Tevatura cu respectivul razboi nu este mai mult decat o metafora. Doamna Dancila nu are arme pentru asemenea lupta, nu se pricepe, poate ar vrea sa faca ceva, dar nu stie de unde sa apuce. Ba face referendum, ba incepe razboiul invizibil, ba demite ministrul care face gafe cand vorbeste (premierul exclus!)

2. Domnia sa este speriata de spectrul unei nemultumiri generale, precum cea de dupa fenomenul #Colectiv, care a determinat demisia Guvernului Ponta si plecarea PSD de la guvernare, la acea data.

3. Simte ca-i fuge pamantul de sub picioare, tocmai in preajma alegerilor prezidentiale si are cosmaruri noaptea la gandul ca ar putea sa nu intre in turul al doilea (foarte probabil) si va trebui sa demisioneze.

4. Este aproape sigur ca doamna Dancila le trimite colegilor ei un mesaj secret de tot. Probabil, a vrut sa le spuna: "voi sa nu vorbiti nimic despre tragedia petrecuta la Caracal, despre asta vorbesc numai eu, ca sa nu spuna telespectatorii ca stau degeaba".

Pana la urma, nu este deloc clar ce a vrut sa obtina doamna Viorica, cu masura intempenstiva aplicata colegei sale Cati. Dar este cat se poate de limpede ce a obtinut: nimic.

Caci nu exista dezastru mai mare intr-un razboi nimicitor decat sa anunti ca ai o arma atomica si o vei lansa dintr-un avion invizibil, dar iti aplici demonstrativ un glont in picior, tras cu prastia.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Ecaterina Andronescu demitere, #Viorica Dancila razboi contra crimei, #Eugen Teodorovici Ordnanta 114, #Sorina Pintea card de sanatate , #premier