Unde au ajuns actorii din spatele infiintarii Sectiei Speciale. Functii pe viata la stat platite cu lefuri grase

Miercuri, 19 Mai 2021, ora 22:15
9340 citiri
Unde au ajuns actorii din spatele infiintarii Sectiei Speciale. Functii pe viata la stat platite cu lefuri grase
Dupa ce la inceput au aparat-o cu inversunare, cei trei au inceput sa se dezica de Sectia Speciala FOTO Facebook

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis marti, 18 mai, ca Romania este obligata sa respecte recomandarile Comisiei Europene si sa desfiinteze astfel Sectia Speciala (SIIJ), creatia renumitei Comisii Iordache din legislatura anterioara.

Desi tara noastra a fost criticata in repetate randuri pentru SIIJ, o parte dintre actorii care au dus la crearea ei se regasesc astazi in functii banoase la stat.

Florin Iordache a semnat pentru desfiintarea propriei creatii

Pe 3 octombrie 2017, social-democratul Florin Iordache era ales presedinte al Comisiei parlamentare speciale pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul Justitiei, comisie care in cele din urma a ajuns sa fie cunscuta drept "Comisia Iordache". Scopul ei era modificarea Codului penal si de procedura penala, ca urmare a esuarii OUG 13 din februarie 2017.

O luna mai tarziu, Comisia adopta infiintarea unei sectii speciale pentru investigarea "infractiunilor din justitie" in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care ajunge sa fie operationalizata abia un an mai tarziu, printr-o Ordonanta de urgenta, semnata de catre premierul de la acea data, Viorica Dancila. In 2019, Iordache spunea despre Sectia Speciala ca reprezinta "un castig al reformei in justitie", in timp ce PSD o apara cu indarjire.

De-a lungul urmatoarelor luni SIIJ a fost criticata vehement atat in tara cat si de autoritati europene, iar la un moment dat Camera Deputatilor a votat o propunere legislativa pentru desfiintarea sa. Fara succes insa, Florin Iordache afirmand in iunie 2020 ca desfiintarea Sectiei Speciale ar insemna subordonarea justitiei.

Loialitate rasplatita cu un post pe viata

Situatia avea sa se schimbe insa dupa ce PSD a pierdut majoritatea parlamentara, iar sub conducerea lui Marcel Ciolacu, dupa 20 de ani in Parlament, Iordache s-a vazut ca sarit de pe lista pentru parlamentare. Desi noua conducere a social-democratilor a aratat de mai multe ori ca nu vrea sa se mai asocieze cu vechea garda condusa de Liviu Dragnea, Florin Iordache a fost rasplatit pana la urma pentru loialitatea sa cu un post pe viata la Consiliul Legislativ. In octombrie 2020, Iordache avea sa dea aviz pe legea de desfiintare a Sectiei Speciale, fiind aspru criticat de pesedistii din epoca Dragnea precum Catalin Radulescu.

Toader paseaza vina pe Iordache

Un alt actor important in istoria infiintarii Sectiei Speciale este fostul ministru al Justitiei din timpul guvernarii PSD, Tudorel Toader. De-a lungul vremii, acesta din urma a aparat in nenumarata randuri Sectia Speciala, fiind acuzat adesea de catre PNL si USR-PLUS ca a incercat, alaturi de Liviu Dragnea, sa preia controlul asupra Justitiei. In ultimii ani, Tudorel Toader a inceput sa se dezica de infiintarea Sectiei Speciale, aruncand raspunderea catre Florin Iordache. "Sectia speciala de investigare a celor din justitie a fost initiata la initiativa comisiei speciale din Parlament. Deci nu este, nu a fost initiativa Ministerului sau ministrului Justitiei, ci a comisiei speciale, fapt care se vede pe parcursul legislativ aflat pe site-ul Camerei Deputatilor (...)", afirma acesta in iulie 2019.

Desi acesta si-a dat demisia din functia de ministru al Justitiei in august 2019, Toader si-a planuit plecarea cu un an inainte, cand ii adresa o scrisoare presedintelui Uniunii notarilor in care ii solicita sa fie numit, fara concurs, pentru functia de notar public in Iasi. In aceeasi scrisoare acesta a cerut si suspendarea functiei in care se autonumea, intrucat aceasta era incompatibila cu cea de ministru.

In prezent, Tudorel Toader a revenit la functia pe care o avea dinainte sa fie numit ministru, anume cea de rector al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi. In paralel si-a deschis un birou notarial in Iasi, la care s-a asociat cu fiul sau dupa ce acesta din urma a picat examenul de transfer ca notar de la tara la oras.

Premierul neconflictual a ajuns la BNR

Fostul premier Viorica Dancila a jucat si ea un rol in infiintarea SIIJ, fiind cea care a semnat OUG-ul ce a dus la operationalizarea Sectiei Speciale. In perioada in care se afla in fruntea Guvernului, Dancila a aparat la randul ei SIIJ, ajungand chiar sa le interzica unor ministri precum Ana Birchall (inlocuitoarea lui Tudorel Toader la ministerul Justitiei) sa vorbeasca despre acest subiect.

Dancila a aparat SIIJ chiar si in ultima sa zi ca premier, afirmand pe 10 octombrie 2019 ca "Sectia Speciala nu ar trebui desfiintata printr-o OUG". De-a lungul vremii insa, aceasta s-a intors impotriva liderilor coalitiei PSD-ALDE, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu. Fostul premier il acuza pe Dragnea, dupa momentul condamnarii sale, ca a facut "presiuni" pe tema amnistiei si gratierii. Totodata, Dancila afirma pe Facebook ca in perioada in care a fost ministru "nu am dat nicio ordonanta de urgenta pe justitie", cu toate ca documentele semnate de aceasta dovedesc contrariul.

Dupa alegerile prezidentiale din 2020 pe care le-a pierdut in fata presedintelui Klaus Iohannis, Dancila a pierdut si partidul, Marcel Ciolacu oferindu-i la schimb sefia organizatiei de femei din PSD precum si promisiunea unui loc eligibil la parlamentare. Acesta din urma insa nu a mai venit, fiind lasata pe din afara listei, iar intre timp fostul premier a pierdut si sefia organizatiei de femei.

In cele din urma, Viorica Dancila a ajuns consultant pe strategie al Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, dupa ce fostul premier l-a sprijinit pe acesta din urma pentru un nou mandat la fruntea BNR in primavara lui 2019. Concret, Dancila va ocupa functia de consultant pe Strategia de Sustenabilitate si Energie Verde si va avea un salariu lunar de aproximativ 16.000 de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Sectia Speciala, #Viorica Dancila prim ministru, #florin iordache, #tudorel toader , #stiri Vasilica Viorica Dancila