UDMR a inceput sa negocieze cu Opozitia. Ce vrea la schimb ca sa dea jos Guvernul Dancila la motiune

Marti, 28 Mai 2019, ora 21:49
26984 citiri
UDMR a inceput sa negocieze cu Opozitia. Ce vrea la schimb ca sa dea jos Guvernul Dancila la motiune
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, sustine ca Uniunea este deschisa la o discutie pe tema unei motiuni de cenzura, fiind important ca textul sa faca referiri si la solutionarea problemelor comunitatii maghiare, cum ar fi Cimitirul din Valea Uzului.

Intrebat, marti, care este pozitia UDMR fata de o eventuala motiune de cenzura care ar fi depusa de Opozitie, Cseke Attila a spus ca, in prezent, Uniunea nu mai are o colaborare parlamentara cu coalitia guvernamentala si nu mai sustine coalitia PSD-ALDE.

"Grupurile parlamentare ale UDMR nu dispun de numarul necesar de voturi pentru a initia o motiune de cenzura, astfel incat aceasta nu poate veni decat din partea altor partide din opozitie. Am inteles ca PNL doreste o motiune de cenzura. Legat de ceea ce ar face UDMR in cazul unei motiuni de cenzura, noi, astazi, nu mai avem o colaborare parlamentara cu coalitia guvernamentala, nu mai sustinem coalitia.

Evident ca la o motiune de cenzura, ne uitam in acelasi timp si la textul acesteia, fiind important ce va contine motiunea pentru ca noi reprezentam minoritatea maghiara din Romania si problemele comunitatii maghiare trebuie sa se regaseasca intr-un document important cum este o motiune de cenzura prin care se doreste caderea Guvernului.

De exemplu, printre aceste probleme se numara solutionarea situatiei Cimitirului din Valea Uzului. La ora asta avem doar declaratii ale unor oameni politici care doresc sa aiba un dialog cu UDMR, noi suntem deschisi la dialog cu toata lumea, pentru ca aceste probleme ale comunitatii maghiare e bine sa fie cunoscute, daca nu sunt cunoscute de acesti politicieni. Daca noi vom fi invitati la un dialog, la o dezbatere, vom spune 'da' si vom exprima chestiunile care intereseaza comunitatea maghiara din Romania", a spus Cseke, pentru Mediafax.

Acesta a sublinit ca, in conformitate cu procedura interna, in UDMR deciziile se iau intotdeauna in sedinta reunita a grupurilor parlamentare, iar cand se va ajunge intr-o asemenea situatie se va lua o decizie.

"Atunci cand am fost la guvernare sau am sustinut o coalitie guvernamentala, intotdeauna ne-am uitat daca in programul de guvernare se regaseste un capitol referitor la drepturile minoritatilor etnice din Romania. Pentru UDMR este foarte important ce gandeste cel care face textul motiunii de cenzura sau, cand a fost cazul, textul programului de guvernare, daca are o deschidere fata de problemele comunitatii maghiare din Romania, daca aceste probleme primesc un oarecare raspuns in acest text. Ne vom uita la aceste lucruri", a mai spus liderul grupului UDMR din Senat.

Opozitia, decisa sa depuna motiune

Liderul USR, Dan Barna, a declarat, marti seara, ca Guvernul Dancila trebuie sa plece pentru ceea ce s-a intamplat la votul din diaspora.

"Acest Guvern trebuie sa plece in primul rand pentru ce a facut diasporei. Acolo nu e nimic de argumentat, exact acelasi ministru de Externe, exact ca in 2014, exact situatie similara. Era clar ca a fost o strategie ca romanii din diaspora sa nu voteze. Nu a fost o greseala a unui functionar, nu a fost o intamplare, a fost o strategie ca diaspora sa nu voteze pentru ca stiau, vorbesc de majoritatea PSD-ALDE, ca nu vor avea voturi din diaspora si atunci au incercat sa blocheze. Pentru ce s-a intamplat acest Guvern trebuie sa plece ca si cireasa de pe tortul de trei ani de bezna in care am fost tinuti doar pe tema justitiei", a spus, marti seara, Dan Barna, la Antena 3, potrivit News.ro.

Acesta a anuntat ca s-au purtat discutii cu mai multe partide pentru a se depune o motiune de cenzura.

"Vom depune motiune de cenzura, am discutat chiar astazi cu celelalte partide din opozitie, cu PNL, cu PMP, am discutat si cu UDMR-ul astazi, am discutat si cu domnul Victor Ponta, deci vom depune in perioada urmatoare motiune de cenzura. E o chestiune de zilele si saptamanile urmatoare. (....) In momentul de fata purtam negocieri.

Astazi nu avem voturile, pentru ca astazi am inceput discutiile. Am avut discutiile pregatitoare, de principiu, in zilele urmatoare vom avea discutii si cu reprezentanti din fosta majoritate. Trebuie sa spun, inteleg ca cei de la ALDE au in scurt timp un congres sa vada daca mai raman sau nu in coalitie, dupa rezultatul catastrofal care practic i-a scos din Europa", a mai spus Dan Barna.

Acesta a afirmat ca "lucrurile sunt fluide in ceea ce inseamna stabilitatea majoritatii".

"Guvernul are sanse destul de mari sa cada. E greu de spus un procent, dar ma astept ca acest guvern sa cada", a afirmat liderul USR.

Li liderul PNL, Ludovic Orban, a anuntat, marti, ca va face toate demersurile legale, constitutionale posibile pentru a pune punct actualei guvernari, iar daca Guvernul nu demisioneaza, se va depune o motiune de cenzura pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#UDMR negociere PNL USR motiune cenzura, #UDMR vot motiune cenzura Guvern Dancila , #guvern