Tricolorul cu ciucuri, ca accesoriu vestimentar

Vineri, 30 Noiembrie 2018, ora 23:30
6006 citiri
Tricolorul cu ciucuri, ca accesoriu vestimentar

Aflu din presa si dintr-un clip difuzat joi dimineata ca delegatia guvernamentala, sosita chiar in acea zi la Alba Iulia, pentru a tine acolo sedinta solemna de Guvern, a fost primita de autoritati cu strangeri de maini, iar de niste localnici cu huiduieli.

Jenant. Pe timpul dictaturii, nu aveai cum sa huidui, dar pe vremea fostei monarhii, cand nu te oprea nimeni sa huidui cat poftesti, respectul pentru Sarbatoarea Nationala (pe atunci, 10 Mai) era atat de mare, incat nimanui nu-i dadea in gand sa huiduie. Sarbatoarea nationala era a tuturor.

N-a fost prea placut pentru grupul de guvernanti condusi de doamna prim-ministru sa auda cu ce fel de welcome sunt intampinati la Alba Iulia, dar ar merita cu totii sa-si aminteasca de cugetarea unui intelept din vechime, care a lasat posteritatii invatatura ca, in atare situatii, niciodata nu e bine sa cauti vina la huiduitor, ci mai curand la cel huiduit.

Dar nu mi-a atras atentie acest amanunt in asemenea masura, pe cat m-a socat sa-i vad in film pe bravii nostri ministri, pe inteleptii care ne conduc tara, cum isi etalau simturile patriotice in accesorii vestimentare tricolore, atarnate de gat, ceva ca un fel de fulare, esarfe sau saluri - greu de stabilit.

Tricolorul pus in loc de fular mi se pare un gest de ieftina parada. Pe vremea copilariei mele, tricolorul era o entitate aproape sacrosanta. Se arbora in ipostaze precise: ca drapel, ca insemn al demnitarilor afati in misiuni internationale, ca insemn al sportivilor in competitiile internationale sau ca simbol bine determinat, precum banduliera asezata solemn pe pieptul primarului atunci cand oficiaza casatorii sau participa la alte evenimente deosebite.

Fireste, s-ar putea stabili reguli de protocol pentru ca si premierul sau ministrii sa poarte banduliera tricolora la anumite solemnitati. Dar asemenea regula nu exista. Ca urmare, fularele tricolore ale doamnei Viorica si echipei sale sunt simple improvizatii, un fel de joaca facuta din simbolurile nostre nationale.

Revin la zilele de odinioara. De Ziua Nationala, drapelul se arbora in tribune, defilarea trupelor era deschisa simbolic cu prezentarea unui drapel sfasiat in lupte, erau arborate drapele la intrarea in institutii. Dar n-am vazut niciodata ca ministrii, parlamentarii, alti demnitari sau chiar monarhul sa-si impodobeasca suplimentar hainele cu imbracaminte tricolora.

Sa folosesti insemnele nationale improvizate in vestimentatie, asta mi se pare o demagogie de ieftina inspiratie. Iar faptul ca unele din respectivele fulare tricolore aveau terminatii cu ciucuri, sugereaza o lipsa de bun gust greu de caracterizat.

In asemenea conditii, era de asteptat ca insisi minstrii sa nu respecte insemnul cu care i-a pavoazat nivelul de pricepere al doamnei Viorica si fiecare l-a folosit asa cum l-a taiat pe el capul.

Doamna Carmen Dan, de exemplu, si-a petrecut fularul pe dupa gat, ascuns sub geaca domniei sale si lasand vizibile numai capetele de la partea cu ciucurii, petrecuti peste piept.

Doamna Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, si-a innodat tricolorul la gat, asa cum imi innoda mama mea fularul in copilarie, ca sa nu racesc, iar domnul Petre Daia poate fi observat cu tricolorul ascuns sub haina, asa cum ii sta bine oricarui fular.

Domnul ministru Teodor Melescanu a ascuns si el o parte din tricolor sub guler, lasand afara numai capetele fularului, ca sa se vada ca varianta domniei sale este fara ciucuri, spre deosebire de variantele celor mai multe doamne, inciucurate la capat.

Doamna Gratiela Gavrilescu si-a pitit tricolorul sub gulerul de blana, lasand sa se vada doar capetele si - ati ghicit - nelipsitii ciucuri.

Dar daca, la sosirea delegatiei in Alba Iulia, imaginile aratau cam asa cum le-am descris, cu totul altfel au stat lucrurile la sedinta solemna, tinuta intr-o sala, desigur mult mai calduroasa, decat atmosfera de afara.

In sala, n-ai nevoie de fular. Ca urmare, doamna prim-ministru s-a echipat cu o superba bluza artizanala cu motive romanesti, atat de atractiva, incat ar fi fost pacat s-o acopere cu prozaicele inseamne nationale. Pe scurt, a dat cat colo tricolorul si a ramas in bluza.

Excelent, numai ca - banuiesc eu - doamna Viorica s-o fi aranjat undeva, intr-un vestiar, si i-a surprins pe toti cu tinuta domniei sale, cand a intrat ultima in sala. Ca dovada, in ciuda caldurii din interior, intreg cabinetul inca mai purta fularele tricolore.

Ca urmare, sedinta arata bizar: doamna prim-minsitru in bluza, iar ministrii, toti fara exceptie, cu fularele tricolore pe ei, neinnodate, neinfasurate si cat se poate mai lejer.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Marea Unire, #centenarul Marii Uniri, #sedinta Alba Iulia , #guvern