Romania la mezat, impartita intre Dancila si Tariceanu

Joi, 27 Iunie 2019, ora 08:55
9563 citiri
Romania la mezat, impartita intre Dancila si Tariceanu

Este de necrezut pentru un om normal ce a putut sa rosteasca zilele trecute in salile Parlamentului presedintele interimar al partidului majoritar: "Avocatul Poporului este al celor de la ALDE; nu am stabilit nume".

Cum adica, "al celor de la ALDE"? Adica niste "cei" au primit ca intr-un fel de posesie sau arenda - nu stiu exact - una din cele mai importante institutii ale tarii, garanta a respectarii statului de drept: Avocatul Poporului. E ca si cum le-ar fi spus: na-va, luati-l de vreme ce vi-l dam, faceti ce vreti cu el!

S-ar putea crede ca este vorba de o forma balbaita in vorbirea doamnei Dancila, ca nu asta a vrut sa spuna, ca ideea a fost una, dar alta i-a iesit pe gura. N-ar fi pentru prima data. Dar de randul acesta a vorbit cu subiect si predicat, intr-un context mai larg, stabilind o imparteala ca la piata: PSD "isi ia" conducerea BNR, iar celor de la ALDE "le da" Avocatul Poporului. Si le-a dat: ieri a fost votata in Parlament doamna Renate Weber.

Intelepciunea neasteptata a doamnei Viorica Dancila

PSD si ALDE au vorbit despre ce isi dau si isi iau intre ei, ca si cum n-ar exista alte propuneri, mai ales ca Opozitia s-a pronuntat avansand pentru Avocatul Poporului atat numele senatorului Peter Eckstein-Kovacs, din UDMR, cat si al lui Constantin Catalin Voinea-Mic, din PMP.

Inutil. Daca domnul Kovacs ar fi avut o inteligenta cat a lui Einstein, iar domnul Voinea-Mic un palmares cat al lui Nicolae Titulescu, tot doamna Renate Weber ar fi castigat. La vot nu conteaza mintea, nici palmaresul. Conteaza sustinerea.

Doamna Weber este sustinuta politic, dupa ce cu o zi inainte isi daduse demisia din partid, ca sa nu mai fie politica si sa poata fi votata.

Este de rasul curcilor. Luna trecuta, doamna Renate era politician infocat, candida fara succes la alegerile europarlamentre, alaltaieri era membra ALDE, iar ieri a fost sustinuta aproape de intreaga coalitie sa ocupe un inalt post riguros apolitic si total echidistant!

Foarte prudenta, doamna Dancila a facut o demonstratie de neasteptata intelepciune, afirmand ca "nu am stabilit nume". Stia cu siguranta numele, dar a simtit ca propunerea domnului Tariceanu va suna ca o sfidare la adresa electoratului care a respins-o la 26 mai pe doamna Weber, cu intregul ei partid cu tot.

Si, pentru ca stia, a atras atentia tuturor, ca sa se auda pana la Bruxelles ca dansa n-a participat la stabilirea numelui, ci numai la impartirea "prazii", ca nu cumva sa apuce si Opozitia ceva. Nu zic ca n-ar fi procedat elegant, dar nici nu cred ca liderul celui mai important partid parlamentar din Romania se poate spala pe maini, facandu-ne sa credem ca nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i miroase.

Dimpotriva, o gasesc partasa la sfidarea electoratului, cel putin pentru faptul ca membrii partidului pastorit de domnia sa au sustinut-o pe perdanta din 26 mai, care a simtit ea insasi ca, de acum incolo, ALDE devine un stigmat, nu o trambulina, cu care sa ajunga tot mai sus.

Apolitica ALDE-ista, urmasa demna a apoliticului PNTCD-ist. Traiasca echidistanta!

Banuiesc ca domnul Tariceanu ramasese dator fata de doamna Renate cu cine stie ce promisiuni neonorate si a vrut s-o recompenseze pentru esec. Si-a pierdut ea un loc caldut la Bruxelles prin vointa romanilor, dar a apucat altul si mai confortabil, la Bucuresti, prin vointa catorva "majoritari". Rusinos, dar util.

Nu-mi permit sa pun in discutie profesionalismul doamnei Weber, dar nici nu retin din succesele domniei sale ceva care s-o fi scos in evidenta la nivelul tarii, fata de alti juristi de vaza, cu vechi galoane in domeniu.

Poate alegerea domnului Tariceanu este corecta, dar mi se pare greu de crezut ca nu exista in tara alti profesionisti de marca, nerecomandati de ALDE, nedemisionati de nicaieri, dar incomparabil mai motivati sa ajunga Avocatul Poporului.

N-a fost sa fie, pentru ca inaintea argumentelor, inaintea meritelor, inaintea capacitatii si performantelor, a primat simpla aritmetica, rezultata din sprijinul politic. Si, culmea ironiei, dupa ce in acest post eminamente apolitic, tara l-a suportat cinci ani pe fostul lider sindical Ciorbea ajuns taranist sprijinit apoi politic de dusmanii taranistilor, iata ca a venit pentru inca cinci ani Renate Weber, fosta PNL, fosta ALDE, sustinua acum si de PSD. Curat apolitic, monser!

Glasul si talentul

Apreciez insa faptul ca PSD l-a propus la carma BNR pe exprimentatul Mugur Isarescu, cu adevarat neimplicat politic nici in trecut, nici in prezent. Foarte bine. Este greu sa-l contesti in ce priveste expertiza. Il cunoaste toata tara.

Este acel profesionist in domeniul economic-financiar, care a reusit sa readuca la normal cursul valutar compromis de politicieni acum peste doua decenii, a stopat atunci o inflatie care parea de nestapanit, a stabilizat moneda tarii, a pus in circulatie bancnote care rivalizeaza cu cele mai perfectionate insemne monetare din lume, a stabilizat valuta, iar in ultimii ani a facut tot ce i-a stat in putinta sa puna frana dezastrului spre care se indreapta Romania, incaputa pe mana unor incompetenti.

El pare sa fie omul potrivit la locul potrivit, dar nu poate ramane pe respectivul loc numai in baza meritelor. Trebuie si sustinere politica.

Pastrand proportiile, imi permit o paranteza si ma voi referi la un episod din amintirile sopranei Florica Cristoforeanu, mare celebritate internationala a secolului trecut. Terminase conservatorul la Milano, dar nu avea angajament si s-a prezentat la un concurs, tot acolo. Mai erau trei candidati. Examinatorul, solemn si pretios, i-a pus fiecaruia o neasteptata intrebare: "cine te-a recomandat, sa vii aici?".

Un candidat a raspuns ca-l recomanda profesorul sau de canto, altul a pus pe masa recomandarea scrisa de la un celebru bariton, al treilea a evocat chiar numele compozitorului Leoncavallo. Romanca a ramas muta: pe ea, n-o recomandase nimeni. Si-a luat curaj si a raspuns sec: "pe mine, ma recomanda numai glasul si talentul meu".

Din cei patru, a fost singura angajata, dupa ce a sustinut proba de canto in fata juriului.

S-a razgandit doamna Viorica?

La noi, nu conteaza cine esti, conteaza numai cine te recomanda. Esti bun daca te recomanda PSD sau ALDE. Daca nu, nu. Daca te recomanda Opozitia, cu atat mai rau. Iar, daca doamna Dancila il propune pe Mugur Isarescu la BNR, asta mi se pare atipic: de ce sa recomande partidul pe cineva care nu si-a adus un obol, la partid?

In plus, pana mai ieri aproape intregul PSD ii lega tinchele de coada domnului Isarescu. S-a razgandit PSD sau are alte calcule doamna Viorica?

Cred ca doamnei prim ministru nu-i lipseste un anumit spirit de orientare. Ea stie ca nu i-a fost de folos lui Dragnea stilul in care indeparta de el orice om de valoare si intuieste ca apropierea este mult mai folositoare decat distantarea.

Nu degeaba tot vorbeste de empatie. Romanul are si o vorba: spune-mi cu cine te insotesti, ca sa-ti spun cine esti. Sigur ca isi aduce aminte de un episod mai vechi, cand o alta doamna ilustra din PSD incerca sa-si faca imagine si capital politic, pozandu-se pe stadion alaturi de o celebra campioana, tocmai castigatoare a unui trofeu.

Poate gaseste avantajos sa-si asocieze si dansa imaginea cu cea a unui prestigios economist, care - pastrand anumite proportii - ar putea insemna pentru finantele romanesti cam ceea ce este Simona Halep pentru sportul mondial.

Banuiesc ca este o initiativa personala si pare chiar periculoasa intrucat, asa cum Gabrielei Firea i-a venit imaginea inapoi ca un bumerang, Viorica Dancila s-a pomenit atacata chiar din partidul sau.

Statul paralel este omniprezent, dar nu se vede cu ochiul liber

Contracandidatul la alegerile din partid, Liviu Plesoianu, isi permite sa insinueze ca dansa ar fi cazut la intelegere cu inamicii partidului si sugereaza ca a primit propria decizie in plic, direct "de la statul paralel".

Se vede ca, pentru acest domn Plesoianu, nu exista viata dincolo de "plic", de sustinere, recomandare, de binom si de statul paralel.

Ii tin isonul si altii. Senatorul Serban Nicolae il face raspunzator pe Mugur Isarescu pentru inflatia care ne macina noua buzunarele, iar Olguta Vasilescu, pusa si ea cam la index, declara ca va vota impotriva lui Isarescu, fara sa explice de ce. Probabil, cum spune romanul, de-al naibii!

Cata ura incolteste in sufletul politrucilor, atunci cand vad cum se face remarcat cineva numai prin propria valoare, fara sa fi cotizat in urnele partidului ceva din meritele sale!

Nu stiu de ce a cotit-o doamna Viorica in ultimul ceas, dar mi se pare meritoriu sa fi observat ca exista si un interes national, dincolo de cel politic sau al intereselor proprii ori de grup.

Nici ALDE, nici liderul sau se pare ca n-au inteles nimic din mesajul transmis de electorat la 26 mai. Primisera un cartonaj rosu si se comporta ca si cum li s-ar fi pus pe cap o coronita cu flori, la impartirea premiilor de sfarsit de an.

Ce mai pot sa zic? Daca si la Milano s-ar face angajari tot pe baza de recomandari, am asculta la opera numai afoni, cantand groaznic de fals.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#Renate Weber Avocatul Poporului, #Renate Weber sustinere ALDE, #Peter Eckstein Kovacs sustinere Opozitie, #Mugur Isarescu sustinut PSD, #Mugur Isarescu sustinut Viorica Dancila , #premier