Rezolutia pe care PE o va adopta despre Romania trebuie sa ne ingrijoreze. Dancila are multe explicatii de dat

Duminica, 16 Septembrie 2018, ora 11:24
9654 citiri
Rezolutia pe care PE o va adopta despre Romania trebuie sa ne ingrijoreze. Dancila are multe explicatii de dat
Foto: Arhiva Ziare.com

Rezolutia pe care o va adopta Parlamentul European, in cea de-a doua sesiune plenara din luna octombrie, despre situatia din Romania ar trebui sa ne ingrijoreze foarte mult, atrage atentia fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Mai mult, el a declarat pentru Ziare.com ca este foarte important de observat cum va reusi premierul Viorica Dancila sa sustina cauza tarii noastre.

In opinia lui Cristian Diaconescu, daca Dancila va spune in PE ca, de fapt, in Europa nu se intelege ce minunata este atitudinea politica de la Bucuresti, ar putea exista mari dificultati.

"Trebuie sa fim cat se poate de ingrijorati de rezolutia pe care Parlamentul European o va adopta despre situatia din Romania. In primul rand, va fi important de vazut cum va reusi prim-ministrul Romaniei, la inceputul lunii octombrie, cand este invitat in PE, sa sustina cauza Romaniei sau ce intelege prin cauza Romaniei, pentru ca, daca merge pe abordarea ca de fapt in Europa nu se intelege ce minunata este atitudinea politica de la Bucuresti sau ca orice fel de atitudine sau reactie a Europei ar viza poporul roman si nu cei aflati la guvernare, dupa modelul Orban, care iata ca nu a reusit, s-ar putea sa aiba mari dificultati", a explicat fostul ministru de Externe.

Totodata, Cristian Diaconescu a amintit de scrisoarea transmisa de Viorica Dancila Comisiei Europene, dupa protesul din 10 august, in care afirma ca Jandarmeria a actionat legal si il acuza pe presedintele Klaus Iohannis ca a facut un apel pentru continuarea manifestatiilor. Astfel, fostul ministru de Externe afirma ca Dancila va avea de dat multe explicatii pe aceasta tema.

"Sigur, are un foarte mare deficit domna premier pentru ca, dupa cum va amintiti, este cea care a sesizat CE in legatura cu desfasurarea unei lovituri de stat in Romania printr-o scrisoare neprovocata. Deci va puteti imagina ce categorii de explicatii sau de precizari va trebui sa faca premierul Romaniei", a subliniat Cristian Diaconescu.

Fostul ministru de Externe a explicat ca premierul Viorica Dancila trebuie sa accepte invitatia la dezbaterea din Parlamentul European. In cazul in care va refuza, discutiile se vor desfasura in absenta tarii noastre, pentru ca PE nu va accepta un alt reprezentant roman.

"Nu cred ca un reprezentant roman cu rang inferior va fi acceptat la dezbateri. Se vor purta dezbaterile in absenta Romaniei. Poate sa trimita pe altcineva, dar nu va fi acceptat la dezbateri", a precizat, pentru Ziare.com, Cristian Diaconescu.

Amintim ca europarlamentarul Siegfried Muresan a anuntat, joi, ca situatia din tara noastra va fi dezbatuta in plenul Parlamentului European la inceputul lui octombrie, iar la finalul aceleiasi luni va fi votata o rezolutie in acest sens.

In plus, Muresan a mai scris ca Viorica Dancila va fi invitata la dezbaterea de la inceputul lunii.

"Avem noutati despre dezbaterea privind situatia din Romania care va avea loc in Parlamentul European: dezbaterea in plen va avea loc in prima sesiune plenara din luna octombrie (1-4 octombrie) . Parlamentul European va adopta o rezolutie despre situatia din Romania in cea de-a doua sesiune plenara din luna octombrie (22-25 octombrie).

Prim-ministrul Guvernului Romaniei va fi invitat la dezbaterea de la inceputul lunii octombrie", a notat europarlamentarul Siegfried Muresan pe pagina personala de Facebook.

Parlamentul European a decis, saptamana trecuta, ca va avea o dezbatere in plen despre situatia din Romania, fiind vorba despre modificarile din Justitie si statul de drept, dar si despre protestele din 10 august, unde jandarmii au facut uz de gaze lacrimogene in exces, fapt cercetat si de Parchetul General.

Ulterior, premierul Viorica Dancila a spus ca, daca va fi chemata in Parlamentul European pentru a explica ce s-a intamplat la protestul din 10 august, va merge.

"Am toata deschiderea sa merg si in Parlamentul European, si in Parlamentul Romaniei, acolo unde voi fi chemata. Dar nu cred ca este benefic nici din partea Guvernului, nici din partea liderilor politici sa ne dam cu parerea si trebuie sa lasam rezultatele anchetei sa stabileasca adevarul", a declarat Viorica Dancila.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#rezolutie Romania Parlamentul European, #Viorica Dancila Parlamentul European , #premier