Remanierea remanierii

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 26 Noiembrie 2018, ora 09:35
5075 citiri

Suntem, zilele astea, martorii unei remanieri unice.

Iata cele zece caracteristici care o singularizeaza:

1. A durat foarte mult. De obicei, schimbarea unuia sau a mai multor ministri lua o zi-doua. De data asta, s-a discutat aproape o luna, dupa care au venit 3-4 zile in care s-au facut propuneri, finalizate doar partial, nefiind clar nici acum cand se va termina procesul.

2. Remanierea a avut etape: a inceput cu numirea Abramburicai la Educatie (o restanta mai veche), a continuat cu opt propuneri de inlocuiri (economie, transporturi, dezvoltare, aparare, sport, cultura, comunicatii, munca), iar dupa doua zile Dancila a venit cu alte doua.

3. Au fost propusi oameni stersi, inclusiv unii dati afara din guverne recente ale aceleiasi coalitii - un exemplu e Les. Desemnarea unor anonimi complica identificarea unor portofolii: cine stie ce minister a avut pe mana Ioana Bran si va dirija Bogdan Matei?

4. Pentru prima data, presedintele a respins o parte din propuneri - Vasilescu si Laufer (asa explicandu-se si cele doua suplimentare mentionate mai sus), amanand apoi inlocuirea acestora "pana dupa 1 Decembrie". Unii au inteles ca Iohannis ajuta astfel opozitia din PSD.

5. Paralel cu remanierile au intervenit si trei demisii: una din Guvern (Fifor), alta de la sefia organizatiei PSD Bucuresti (Firea) si o a treia - de la sefia comisiei parlamentare care se ocupa de presedintia Consiliului UE (Corlatean) . Toate au fost "citite" ca secvente ale unei reamenajari a taberelor in partidul condus de Dragnea.

6. E inedit si alt gest al PSD: pentru ca unele dintre inlocuirile propuse de Dancila sa fie posibile, partidul a decis sa roage doi ministri - Stanescu si Sova - sa isi dea demisia de onoare. Al doilea s-a executat, primul - nu, invocand un "joc politicianist" si o "umilinta inutila".

7. Remanierea partiala a scos de la naftalina amenintarile de suspendare a presedintelui, dar si zvonurile cum ca tensiunile din PSD vor duce la scindarea grupului parlamentar. Nu s-a intamplat - evident - nimic.

8. Opozitia a anuntat - prin vocea unui deputat PNL - ca va depune motiunea de cenzura peste doua saptamani, lasand sa se inteleaga ca e in cautarea a 50 de parlamentari din PSD si ALDE care sa sprijine rasturnarea Vioricai Dancila.

9. Refuzul de a-l numi pe Laufer a generat o reactie bizara din partea acestuia, mai precis acuzatia aiuritoare ca presedintele a hotarat asa ceva intrucat ar fi antisemit.

10. Dancila a fost ceva mai prezenta in spatiul public decat pana acum, dar singurul lucru demn de retinut s-a petrecut deunazi, cand a citit de pe o foaie ca "ar fi momentul sa ne bucuram de consens, de intelegere, de liniste".

Adevarul e ca remanierea remanierii n-ar fi fost completa fara aceasta trimitere tacita la presedintele Iliescu, cel care va ramane probabil in istoria noastra politica si literara pentru mineriade, pentru propozitia abisala "viata e complexa", ca si pentru apelul la liniste si consens.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#remaniere Guvern Dancila , #guvern