Presiuni la adresa Autoritatii Electorale Permanente? PSD il cheama in judecata pe seful AEP, intr-un proces cu miza de 3,3 milioane de lei

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 29 Octombrie 2019, ora 10:02
9556 citiri
Presiuni la adresa Autoritatii Electorale Permanente? PSD il cheama in judecata pe seful AEP, intr-un proces cu miza de 3,3 milioane de lei
Foto: Facebook/ Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat a deschis un proces inedit la Curtea de Apel Bucuresti impotriva Autoritatii Electorale Permanente si a sefului acestei institutii, Constantin - Florin Mituletu-Buica. Miza dosarului: recuperarea sumei de 3,3 milioane de lei de la bugetul de stat, reprezentand contributii ale candidatilor PSD in campania electorala pentru alegerile europarlamentare.

Inedit in acest caz, partidul nu a chemat in judecata doar institutia, dar si pe presedintele acesteia, Constantin-Florin Mituletu-Buica. In dosar, formatiunea politica are mai multe solicitari.

Nemultumirea principala este ca AEP si seful sau au respins o solicitare facuta de PSD de rambursare a unor cheltuieli electorale in cuantum total de 3.380.634 de lei, facute in timpul campaniei desfasurate pentru alegerea membrilor din Romania in Parlamentul European.

Motivele respingerii sunt legate de faptul ca cererea de rambursare era semnata de Mircea Draghici, care nu a fost considerat de AEP ca fiind reprezentant legal al partidului, dupa ce a demisionat din functia de trezorier al PSD.

Cazul rambursarilor de la bugetul de stat a fost mediatizat in momentul in care s-a aflat ca Rovana Plumb, europarlamentarul PSD propus comisar european, ar putea sa nu-si primeasca inapoi contributiile de 800.000 de lei facute la campania PSD pentru aceste alegeri.

De decizia AEP au fost afectati alti 21 de candidati PSD. Rovana Plumb avea insa cea mai consistenta contributie.

Solicitarile

Concret, PSD cere Sectiei de Contencios administrativ si fiscal de la Curtea de Apel Bucuresti anularea actelor AEP prin care s-au respins solicitarile de rambursare a cheltuielilor electorale, dar si anularea partiala a unui raport de control realizat de inspectorii AEP la formatiunea politica.

Alte solicitari: Judecatorii sa oblige AEP si pe Mituletu-Buica sa emita decizia de rambursare a cheltuielilor electorale in cuantum total de 3.380.634 de lei.

In plus, formatiunea solicita ca AEP si Mituletu-Buica sa plateasca partidului suma de 18.524,02 lei, reprezentand prejudiciul suferit ca urmare a respingerii cererii de rambursare a cheltuielilor aferente campaniei desfasurate pentru alegerea membrilor din Romania in PE din data de 26 mai 2019. Este vorba de dobanda pentru banii neprimiti de la stat.

Nu in ultimul rand, formatiunea politica cere ca AEP si Mituletu-Buica sa achite si cheltuielile de judecata.

Potrivit portalului instantelor, procesul a fost deschis pe 4 octombrie 2019, dar nu s-a stabilit inca primul termen de judecata.

Cine sunt avocatii PSD

Viorica Dancila si PSD sunt reprezentati in acest caz de casa de avocatura "Mocanu si Asociatii".

Societatea a fost coordonata timp de un deceniu de avocatul Viorel Mocanu, fostul agent guvernamental al Romaniei la CEDO si fost consilier onorific al ministrului Sanatatii, Sorina Pintea.

Viorel Mocanu si-a dat demisia din functia de agent guvernamental, dupa ce mass-media a dezvaluit ca a trimis concluzii favorabile lui Liviu Dragnea, in procesul de la CEDO, in defavoarea statului roman, pe care il reprezenta.

Casa de avocatura o mai reprezinta pe Viorica Dancila si Partidul Social Democrat in dosarul in care acestia cer judecatorilor sa anuleze contractele de inregistrare a domeniilor de Internet vioricadancila.ro, dancilaviorica.ro si dancila.ro, iar aceste domenii sa fie transferate pe numele premierului, "spre exclusiva detinere si folosire".

Candidatii PSD, la proces

Un prim pas procedural in acest caz, solicitat de PSD, este introducerea in proces a tuturor celor 21 de candidati care s-au aflat pe listele sale la alegerile europarlamentare si au contribuit la campania electorala.

"Se impune introducerea persoanelor indicate in prezenta cauza, actele administratve contestate afectand inclusiv drepturile detinute de acestea, iar participarea dumnealor la judecata cauzei este necesara, dat find raportul juridic dedus onoratei instante", arata avocatii.

Potrivit Legii 334 din 17 iulie 2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, candidatii care au contribuit la campaniile electorale primesc banii inapoi de la AEP, prin intermediul partidelor.

"Partidele politice, prin intermediul mandatarilor financiari, au obligatia de a restitui candidatilor, in termen de 30 de zile de la data rambursarii de catre Autoritatea Electorala Permanenta, sumele rambursate si/sau sumele necheltuite conform contributiilor pe care acestia le-au depus", se arata la articolul 48, alineatul 10.

Cu ce sume au contribuit oamenii PSD

PSD arata judecatorilor cine sunt cei 21 de candidati si cu ce sume au contribuit la campania electorala pentru europarlamentarele din luna mai.

Rovana Plumb: 800.000 lei;

Crina-Fiorela Chilat: 676.000 lei;

Claudiu Manda: 436.195 lei;

Natalia Intotero: 200.000 lei;

Dan Nica: 165.000 lei;

Mitica-Marius Margarit: 130.000 lei;

Gabriela Zoana: 105.000 lei;

Victor Negrescu: 100.000 lei;

Dragos Benea: 100.000 lei;

Emilian Pavel: 100.000 lei;

Doina Pana: 100.000 lei;

Dragos-Cristian Pui: 100.000 lei;

Alin-Constantin Pavelescu: 81.000 lei;

Mariana-Carmelia Balanica-Dragomir: 72.000 lei;

Alexandru Popa: 71.470 lei;

Mihai-Ion Macaveiu: 71.030 lei;

Tudor Ciuhodaru: 50.000 lei;

Razvan Popa: 40.000 lei;

Roxana-Natalia Paturca: 30.105 lei;

Andi Cristea: 16.000 lei;

Maria Grapini: 1.904 lei.

Probleme cu semnatura lui Draghici

"Precizam ca sub semnatura domnului Mircea Draghici nu este mentionata functia acestuia in PSD, figurand doar calitatea de reprezentant legal al partidului", arata AEP unul dintre motivele pentru care a respins solicitarea PSD de rambursare financiara.

Cererea de rambursare trimisa de PSD este din 26 iunie 2019. Ea este semnata de Mircea Draghici si de mandatarul financiar coordonator al PSD, Matei Ileana Gabriela.

Mircea Draghici a anuntat pe 5 iunie ca demisioneaza din conducerea partidului, in contextul schimbarii puterii in PSD, dupa incarcerarea lui Liviu Dragnea.

Anuntul demisiei a fost facut de presedintele interimar al PSD, Viorica Dancila.

Pe 24 iunie, Mircea Draghici a fost inculpat de DNA pentru delapidarea PSD si utilizarea subventiilor in alte scopuri decat acelea pentru care au fost acordate. El avea sa fie trimis in judecata pe 25 iulie in acest caz.

In actele partidului, Mircea Draghici a detinut pana pe 3 iulie 2019 functia de trezorier al PSD.

Foto: Facebook/Mircea Draghici

Concluzia AEP: Dancila reprezenta partidul

La CEx-ul PSD din 28 mai 2019 s-a decis ca Dancila sa preia atributiile de presedinte interimar al PSD. Asta pentru perioada 28 mai 2019 - 28 iunie 2019. Dancila are din 29 iunie 2019, pana in prezent, calitatea de presedinte PSD.

Asa ca, in vara anului 2019, pentru ca existau probleme in conducerea PSD, AEP a avut un schimb de mesaje cu sefii partidului.

"Din corespondenta purtata intre AEP SI PSD pana la finalizarea controlului, coroborate cu datele din registrul fiscal al formatiunii politice, rezulta ca la data depunerii cererii de rambursare a cheltuielilor electorale, respectiv 26 iunie 2019, reprezentantul legal al acestui partid politic era doamna Vasilica Viorica Dancila", considera inspectorii AEP.

PSD: Avea atributii de reprezentare

Pe de alta parte, PSD sustine ca Mircea Draghici avea in continuare atributii de reprezentare in partid. Atributii pe care le-a primit in 2016, cand a obtinut functia de trezorier al PSD.

"Inca de la bun inceput subliniem aspectul ca domnul Mircea Gheorghe Draghici, semnatar al cererii de rambursare, a actionat in calitate de reprezentant legal al nostru, fiind mandatat in acest sens printr-o serie de decizii emanand de la subscrisul partid politic, inscrisuri pe care le-am recunoscut in permamenta si pe care nu le-am contestat la niciun moment", arata PSD, in cererea de chemare in judecata.

Potrivit PSD, atunci cand AEP a solicitat lamuriri suplimentare cu privire la calitatea lui Draghici, partidul a indicat in mod expres ca acesta a actionat in calitate de reprezentant legal si si-a insusit semnatura acestuia de pe cererea de rambursare.

Adresa Vioricai Dancila

Pe 2 septembrie 2019, Viorica Dancila chiar semneaza o adresa catre AEP, legata de acest caz.

"Subsemnata Vasilica-Viorica Dancila, presedinte al PSD, prin prezenta declar ca dl. Draghici Mircea Gheorghe a semnat cererea de rambursare a cheltuielilor electorale Alegeri Europarlamentare 2019 in calitate de reprezentant legal, asa cum rezulta din imputernicirea data de BPN nr. 137/ 25 aprilie 2016, imputernicire care nu a fost revocata si care este mentinuta si acceptata pana la data de 3 iulie 2019, cand prin Hotararea CExN dl. Draghici Mircea Gheorghe nu mai detine calitatea de trezorier".

De ce l-a dat in judecata pe seful AEP

PSD arata in cererea de chemare in judecata de ce il cheama in judecata pe seful AEP. Motivele: acesta a semnat adresa prin care a fost respinsa cererea prealabila si decizia prin care a respins cererea de rambursare.

"In aceste conditii, paratul persoana fizica are calitate procesuala pasiva in prezentul demers judiciar, fiind chemat sa acopere, in solidar cu parata autoritate publica, prejudiciul pe care l-am suferit ca urmare a emiterii actelor administrative contestate", se arata in actele depuse la Curtea de Apel Bucuresti.

Potrivit PSD, Constantin-Florin Mituletu-Buica a contribuit la elaborarea si emiterea actelor administrative contestate.

"Totodata, prin prezenta cerere in judecata, am solicitat si obligarea in solidar a celor doi parati la acoperirea prejudiciului suferit, ca urmare a respingerii in mod netemeinic si nelegal a cererii noastre de rambursare.

Cum paratul persoana fizica se face de asemenea vinovat, ca de altfel si parata AEP, de emiterea unui act administrativ nelegal si vatamarea drepturilor si intereselor noastre, este evidenta calitatea sa procesual pasiva in prezentul demers judiciar", mai explica PSD.

Prejudiciul: Dobanda pe banii neincasati

Formatiunea politica mai arata ca, deoarece actele administrative in cauza nu au fost emise, partidul a suferit un prejudiciu.

"Acesta a fost cuantificat la suma de 18.524,02 lei, reprezentand echivalentul dobanzii legale calculat la suma de 3.380.634,03 lei, pentru intervalul cuprins intre data depunerii la parata AEP a cererii de rambursare, respectiv data de 26.06.2019, si data introducerii prezentei cereri de chemare in judecata", conchide PSD.

Foto: Facebook/ Rovana Plumb

Plumb si-a primit banii

In urma cu doua saptamani, Rovana Plumb a confirmat pentru Europa Libera ca a primit de la PSD cei 800.000 de lei, contributia sa la campania pentru europarlamentare.

Situatia nu este insa valabila si pentru restul contributorilor, existand informatii ca partidul le cere acestora sa astepte pana dupa alegerile prezidentiale.

Potrivit unor surse din conducerea PSD, citate de Europa Libera, s-a considerat ca Rovana Plumb reprezinta un caz special, dupa ce aceasta a pierdut fotoliul de comisar din cauza ca nu a putut sa explice de unde va returna cei 800.000 de lei pe care ii imprumutase in campanie, dar si din cauza ca asupra ei au inceput verificari din partea Agentiei Nationale de Integritate.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#PSD AEP, #PSD judecata Autoritatea electorala , #PSD