Premierul douazeci douazeci se duce in euro

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 13 Aprilie 2018, ora 08:41
45487 citiri
Premierul douazeci douazeci se duce in euro

Viorica Vasilica Dancila e dependenta de foaie. Nici sa salute nu poate daca nu citeste.

Ceea ce nici nu ar fi neaparat un capat de lume, daca ar lasa macar impresia vaga ca intelege ceva din ce citeste de pe foaie. Dar cand senina dna premier citeste de pe foaie "Euro douazeci, douazeci", adica nu e in stare sa reproduca verbal anul cand in Romania va avea loc Campionatul European de fotbal, e clar ca nu intelege nimic.

Dar, desi capul habar nu are despre ce vorbeste, mana dnei Dancila a semnat pentru Euro "douazeci douazeci" o finantare de 26 de milioane de euro. Nu am niciun motiv sa cred ca nu semneaza la fel orice. Dimpotriva.

Am urmarit prestatia jalnica a dnei Viorica Vasilica Dancila la Antena 3 si la un moment dat mi s-a facut mila de femeia aceea cu o privire goala, care recita un punctaj retinut anapoda.

Ce intelegeti dvs din urmatoarea fraza: "Am citit raportul dat de INS. Se fac comparatii cu alte luni ale anului, se fac comparatii cu alti ani, dar nu putem vorbi despre scadere salariala si trebuie sa ne raportam doar la crestere."

Este un non sens. Scaderea sau cresterea nu pot fi stabilite decat comparativ. Si cum adica e obligatorie raportarea la crestere? Asta suna a punctaj invatat pe de rost de la un comunicator care spune: nu vorbiti de scaderi, negati scaderile, va raportati tot discursul la cresteri. Si dna Dancila a inteles atat de bine ca a si reprodus intocmai.

Eu sunt convinsa ca dna Dancila este cea mai nevinovata persoana din aceasta guvernare din care nu intelege nimic. Douazeci douazeci. Asta e nivelul ei, despre care spune totul un pasaj din "Cel mai iubit dintre pamanteni", reamintit de Cristian Tudor Popescu sau, daca preferati, varianta video.

Da, traducerea mot a mot a felului in care 2020 se pronunta in engleza asa ar suna, dar a considera ca dna Dancila a suferit o contaminare "bruxelleza" mi se pare un scenariu SF, cat timp este deja de notorietate ca dna Dancila nu stapaneste limba engleza. Se pare ca nici limba romana.

Si ironia fara margini face ca acest premier semiagramat, care pare sa nu fi depasit citirea numerelor cu doua cifre, sa propuna Romaniei, din capul mesei, noul ei proiect de tara, intrarea in zona euro.

Care euro, care UE, cand aceasta putere nu face decat sa ne indeparteze intr-un ritm ametitor de Europa?

Din punct de vedere economic, suntem in picaj evident. Veniturile scad, cheltuielile cresc, deficitul se adanceste si probabil va depasi limita maxima admisa. Inflatia creste, a ajuns deja la 5%, si erodeaza masiv salariile oamenilor care s-au dublat pana au scazut.

Procesul de reetatizare a economiei este evident, statul se imprumuta la dobanzi tot mai mari, institutie dupa institutie este capturata. Investitorii straini fac reprosuri dure Guvernului, investitorii romani sunt exasperati.

Fonduri europene nu absorbim pentru ca nu se pot fura, decalajul Romaniei fata de Uniunea Europeana creste.

Cat despre Justitie, Raportul GRECO scoate la iveala felul in care PSD-ALDE vor sa distruga Justitia in bloc dupa modelul Pablo Escobar. Ce nu pot cumpara distrug.

Isi imagineaza cineva ca o tara care a luat-o pe aceasta cale, care este acuzata explicit ca se pregateste sa incalce tratate internationale la care e parte, care nu mai indeplineste criteriile Consiliului Europei, va zburda fericita spre zona euro?

Credeti ca o tara acuzata explicit ca incalca tratatele internationale in privinta statului de drept va fi lasata exemplu negativ, ca poti sfida cat vrei organismele europene fara sa patesti nimic, cand pana si Polonia cea naravasa a fost nevoita sa se conformeze?

Sunt convinsa ca dna Dancila nu intelege absolut nimic, nu e din Suleiman Magnificul, si in imperturbabila ei seninatate ne poate integra si in Imperiul Roman, ne poate muta si pe Atlantida, daca asa scrie pe foaie. Nu-i problema! Dar in niciun caz in zona euro. Poate euro-asiatica. Numai acolo poti ajunge cand la masa aderarii sta Darius Valcov, un condamnat in prima instanta pentru coruptie cu tuse grotesti.

Dar la fel de senina, dna Dancila, tot cu Darius Valcov de-a dreapta, va sta tot in capul mesei si cand Romania va detine presedintia semestriala a UE, ceea ce ma infioara. Nu cred ca e posibila rusine nationala mai mare.

Dar, cum spuneam, dna Dancila e cel mai putin vinovata pentru tot jocul acesta in care trebuie sa faca figuratie. Ea e senina. Vinovat e Liviu Dragnea, vinovat e un intreg partid de oi, dar vinovat este si Klaus Iohannis care a acceptat-o pe dna Dancila fara nicio ezitare, fara nicio cracnire, probabil cu ochii pe orele care-l mai desparteau de vacanta in Tenerife.

Premierul douazeci douazeci este produsul lor, indiferent prin ce birouri sau pe ce partii se pitesc.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Dancila Euro 2020, #Romania zona euro , #premier