Orice om ii este teama

Miercuri, 16 Mai 2018, ora 07:14 19827 citiri

In ultimele zile, Viorica Dancila a rostit trei fraze care, in mod normal, ar trebui sa puna cruce carierei sale publice.

Prima, in fata papei Francisc: "Sfintia Voastra, I am very glad for this opportunity".

Celelalte doua, in fata presei: "Orice om ii este teama de o plangere penala" si, respectiv, "Domnul Melescanu a vorbit cu mine, a vorbit cu primul ministru si, bineinteles, daca isi va da acordul primul-ministru, (Melescanu - n.red.) va merge la Cotroceni".

Toate trei sunt gafe monumentale.

Nimic nu pare sa-i reuseasca doamnei Dancila.

Vizita la Vatican s-a vrut a fi o recunoastere a statutului international al sefei Guvernului. A rezultat doar ca avem un prim-ministru care nu e in stare sa spuna o fraza in nici macar una dintre cele cinci limbi moderne vorbite de papa Francisc. Guvernul a publicat, de altfel, un film mut al intalnirii cu Sfantul Parinte.

Declaratia despre plangerea penala a scos la iveala nu numai ca prim-ministrul vorbeste prost si limba romana, dar si ca Dancila e coplesita de o frica paralizanta. Nimeni nu-si mai poate imagina ca guvernul roman e condus de o persoana libera.

In fine, declaratia referitoare la Melescanu a trezit doua reactii. Unii au zis ca Dancila marturiseste, cu candoare, ca prim-ministru e altcineva, si anume seful ei de partid. Altii au tras concluzia ca ocupanta celui mai important fotoliu din Palatul Victoria nu-si poate pur si simplu asuma conditia de premier.

Cumulate, toate acestea creioneaza un profil dezastruos. Nicaieri in lume nu veti gasi un sef al Guvernului care e incapabil sa se exprime corect in vreo limba si care-si asuma public nulitatea politica absoluta. Trist record...

Viorica, orice om se teme de ridicol. Tu, nu?

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News