O sinecura pentru femeile din partide, la Agentia pentru Egalitate de Sanse. O economista, responsabila sa stopeze violenta domestica

Luni, 25 Ianuarie 2021, ora 00:02 8351 citiri
FOTO: Marinela Macovei, viitoarea presedinta ANES. Foto: Facebook/Marinela Macovei

Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati (ANES) e singura institutie care se ocupa cu egalitatea de sanse intre femei si barbati din Romania. Aceasta are scopul de a combate si a preveni violenta domestica si discriminarea femeilor.

Necesitatea Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati

ANES s-a infiintat pentru a pune in aplicare Conventia de la Istanbul care este cel mai important instrument legislativ, aplicat la nivel international privind violenta domestica.

Romania a semnat documentul la data de 27 aprilie 2014 si a rectificat prevederile prin Legea nr 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Desi numarul victimelor violentei domestic este semnificativ si in crestere, conform unui raport al Agentiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, din persoanele care au participat la studiu, 74% din femeile din Romania nu stiau de existenta a nici un serviciu de suport pentru victimele violentei domestic, in timp ce 26% dintre ele nu stiau nici de existenta unei legi care 47% dintre femei stiu de existenta unei legi pentru combaterea violentei.

Este clar ca in comparatie cu alte state europene care au semnat sau/si ratificat Conventia de la Istanbul, Romania inca este departe de a ameliora fenomenul violentei domestice.

Motivul este si acela ca ANES a devenit doar o sinecura pentru femeile din partide din cauza numirilor politice la conducerea acestei institutii.

Fina lui Victor Ponta, fosta presedinta ANES

In Guvernul Victor Ponta, premierul si-a numit fina de cununie, Ioana Liana Cazacu, secretar de stat cu rolul de a conduce Agentia pentru Egalitatea de Sanse.

In perioada 2008-2009, cand Victor Ponta a fost ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul, Ioana Cazacu, fosta Pop, era secretar de stat in cadrul Ministerului pentru Relatia cu Parlamentul.

Apoi, in perioada noiembrie 2009-februarie 2010, Cazacu a fost consiliera lui Mircea Geoana, pe cand acesta detinea functia de presedinte al Senatului. A urmat consilierea lui Mircea Dusa si functia de secretar general al Tineretului Social Democrat (TSD).

Ioana Liana Cazacu a terminat dreptul si in anul 2011 a devenit doctor in filosofia eticianului britanic Richard Mervyn Hare, cu o teza de doctorat sustinuta in cadrul scolii doctorale "Filosofie si Comunicare", a Universitatii de Nord din Baia Mare.

Conform jurnalistei Sidonia Bogdan, teza de doctorat a finei lui Victor Ponta prezinta multe semne de incorectitudine stiintifica, greseli de gramatica, exprimari incoerente si suspiciuni concrete de plagiat.

Dupa ANES, prim-vicepresedintele de atunci a Autoritatii de Supraveghere Financiara, Ovidiu Wlassopol, fostul sot al Liei Olguta Vasilescu, a angajat-o pe Ioana Cazacu in cadrul institutiei pentru a conduce una dintre cele mai importante directii din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara, cea pentru Protectia Consumatorului. Fina lui Victor Ponta a incasat in jur de 30.000 de lei pe luna din noua pozitie.

Pesedista Gratiela Draghici care se intreba de ce o femeie nu poate fi motostivuitor

ANES a fost condus in guvernele PSD timp de trei ani de Gratiela Draghici, medic ginecolog, apropiata de fostul premier Viorica Dancila.

Incercand sa explice legea, sefa Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati, Gratiela Draghici, a masacrat limba romana, afirmand, printre altele: "De ce o femeie nu poate fi motostivuitor?".

"Legea e foarte clara. Expertul poate atrage semnal din perspectiva unor stereotipuri legate de meserii masculinizante. De ce o femeie nu poate fi motostivuitor? De ce un barbat nu poate fi om de servici?", a declarat Gratiela Draghici intr-un interviu pentru PRo TV.

In ceea ce priveste activitatea sa, unul din proiectele cu care s-a laudat, cel privind Centrul-pilot pentru situatiile de viol, creat in colaborare intre Agentia Nationala Pentru Egalitate de Sanse pentru Femei si Barbati (ANES), Spitalul Universitar si Institutul de Medicina Legala, nu a ajutat, de fapt, nici o victima.

Cu toate acestea, salariul Gratielei Draghici a fost de 8.100 lei net pe luna.

"Doar in 2017 aceasta institutie a statului a costat peste 3,7 milioane de lei. Unde s-au dus cei mai multi bani? Evident pe salarii. In 2017 agentia aceasta importanta a cheltuit 2,5 milioane de lei pe cheltuieli de personal pentru cei 37 de angajati ai sai (~3,200 de lei net pe luna per persoana). Persoana care ia cel mai mare salariu fiind chiar doamna care isi doreste mai multe femei motostivuitor, care ia un salariu net de 8,100 de lei pe luna. Mare meritocratie", a scris pe Facebook Claudiu Nasui.

PNL va pune o sotie de politician la sefia ANES

Marinela Macovei, sotia consilierului local din Focsani Liviu Macovei, va ocupa functia de secretar de stat in Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati (ANES).

Marinela Macovei este economist si a facut un master la Universitatea Petrol si Gaze din Ploiesti. In prezent, focsaneanca Marinela Macovei studiaza psihopedagogia didactica la Universitatea Danubius din Galati. Din anul 2007 si pana in prezent a desfasurat diverse activitati in sectorul economic ca liber profesionist ca expert contabil sau director economic in societati cu capital privat. Cu alte cuvinte, Marinela Macovei nu are niciun studiu care sa o recomande pentru aceasta functie.

Liviu Macovei a fost dat afara din PNL de Ion Stefan, fostul ministru al Dezvoltarii, a intrat dupa in USR si a condus organizatia USR Vrancea, apoi a candidat la alegerile locale ca independent, ca acum sa fie din nou liberal. Liviu Macovei e in carti pentru a ocupa functia de viceprimar la Focsani.

Reactia societatii civile

Anuntul inlocuirii Luminitei Popescu, Secretar de Stat si presedinta Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati - ANES, cu Marinela Macovei la sefia ANES, a starnit revolta in randul societatii civile.

Diana Neaga Daniela Draghici: "De ce ai schimba o profesionista deja rodata, care are proiecte, perspectiva si legaturi trainice cu ONG-urile de profil, care cunoaste tot ce misca in teritoriu, in urma numeroaselor vizite de lucru?"

Mihaela Miroiu: "Oare de ce trebuie sa ne simtim mereu in perioada proletcultista? De ce trebuie sa inventam apa calda la nesfarsit? De ce daramam noaptea ceea ce cladim ziua?"

Laura Grunberg: "De ce tu, persoana (cu sau fara carnet de partid), accepti o pozitie intr-un domeniu strain pentru tine?"

Cristina Iurisniti,fost deputat USR: "Din pacate aceste numiri care nu au nicio legatura cu profesionalismul si meritocratia ar fi trebuit sa inceteze. Radiografia momentului readuce in atentie cate probleme avem de principiu, legate de managementul resursei umane, valorizarea profesionalismului. Se pare ca nu se pune pret pe experiente profesionale si continuitate".

Mircea Kivu: "Aici s-a aplicat principiul stramosesc omul potrivit la locul potrivit altuia".

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News