Nici nu va asteptati cine ar putea ajunge premier, daca Viorica Dancila ar ajunge presedinte

Sambata, 27 Iulie 2019, ora 13:59
30616 citiri
Nici nu va asteptati cine ar putea ajunge premier, daca Viorica Dancila ar ajunge presedinte

Aflata sambata la Vaslui in calitatea sa de prezidentiabil al PSD, doamna Viorica Dancila a fost pusa de ziaristi in fata unei intrebari incomode: daca ar ajunge la Cotroceni, l-ar nominaliza premier pe Eugen Orlando Teodorovici?

Intrebarea este mai mult decat incomda, pare chiar o capcana. Raspunzand "nu", l-ar face pe Teodorovici din prieten inamic, raspunzand "da", si-ar strica de tot propria imagine, si asa mototolita: cum poate nominaliza premier o persoana creditata de electorat cu infima cota de 5%?

Gandind poate ca nu te costa nimic sa dai un rapsuns la care te poti usor razgandi a doua zi, doamna Viorica n-a stat mult in cumpana si a replicat apasat, ca omul sigur pe el: "categoric, da". Pun pariu ca, daca incomodul ziarist ar fi pus aceeasi intrebare cu privire la Mihai Fifor, Gabriela Firea sau la alte vedete din partd, raspunsul ar fi fost tot atat de categoric si tot atat de "da".

Dar, pe de alta parte, stau si ma gandesc daca a chibzuit cumva doamna Dancila cam ce ar sti sa faca dumneaei in calitate de presedinte al romanilor, altceva decat sa primeasca omologii la palat, sa asculte imnul in pozitie de drepti, sa primeasca onorul si sa pupe drapelul?

Fisa postului pentru un presedinte de tara este insa mult mai complicata, iar doamna Viorica, de indata ce s-ar alege, ar trebui sa faca doua demersuri: sa-si dea demsia de la partid - unde oricine poate fi bun, daca a fost buna Vio - si de la Guvern, unde va trebui chiar dansa sa nominalizeze un om in loc.

Asta cu categoricul da pentru Teodorovici mi se pare o gluma. Nu-l poti numi premier tocmai pe cel mai controversat ministru din Guvern. Nu e el tatal Ordonantei 114? Nu el a intrat in conflict cu studentii, incercand sa la taie bursele pe vacanta si calatoriile pe calea ferata? Nu el a inventat tot felul de impozite, dezinventate tot de dansul? Si nu tot el a declansat razboiul cu absolventii, amenintati sa nu se mai poata angaja "in afara", decat platind statului despagubiri? Si nu cu pixul lui au fost semnate toate imprumuturile uriase ale Romaniei, luate la cele mai mari dobanzi, care vor fi decontate de nepotii nostri?

De aceea, spuneam ca intrebarea incomodului ziarist e capcana. Mie, raspunsul "categoric da" imi suna ca un fel de "categortic nu stiu". Si chiar nu stie. Pe cine se puna? Un pampalau lingusitor nu mai e bun pentru partid, un intelept si capabil nu-i bun pentru ea.

De altfel, a invatat de la Dragnea ca nimic nu este mai sanatos decat sa nu-i dai altuia prea multa putere si s-o pastrezi pe toata numai pentru tine. Toate aceste nuante le-a inteles Mihai Fifor, a bagat de seama ce greu au ajuns sa atarne si, stiind ca in mod inevitabil fiecare din noi are cate un calcai al lui Ahile, s-a apucat de treaba.

N-a trebuit mult sa-si laude sefa, ca pe vremea lui Ceausescu si a Anei Pauker, ba chiar s-o asemuiasca pe Vasilica-Viorica Dancila cu Stefan cel Mare, cel care il nimicea pe Suleiman-Pasa.

Cum? Nu v-ati prins cine e in povestea Vioricai Suleiman, invinsul in luptele de la Podul Inalt? Evident, Klaus Iohannis, cel pe care se asteapta sa-l invinga in luptele de la Cotroceni.

Imi place de domnu' Fifor, ca-i om citit, mult mai citit decat doamna Vasilica, iar asta l-a ajutat sa gaseasca o asemanare perfecta intre vechiul voievod al Moldovei si noul premier al Romaniei.

Si ce asemanare perfecta! Istoricul polonez Ian Dlugosz povesteste in cronica sa ca Stefan cel Mare n-a reusit sa invinga inamicul de la prima confruntare, ci abia dupa a doua, atunci cand turcii tocmai sarbatoreau in avans bucuria viitoarei victorii, care n-a mai venit.

Cum, nici acum n-ati inteles mesajul? Asa cum Stefan cel Mare n-a invins din turul unu, si Viorica Dancila va invinge sigur in turul doi. Dupa aceea, la revedere, ne vedem la Cotroceni.

In opinia mea, domnul Mihai Fifor este uns cu toate alifiile si s-a pregatit deja sa ia taurul de coarne, in timp ce colegii sai, mult mai modesti, abia spera sa apuce si ei macar un degete, daca mai mult nu pot obtine.

In opinia mea, domnul Fifor si-a scris corect extemporalul, a si luat nota de trecere, a reusit s-o gadile la maximum pe doamna Vasilica, suficient ca sa se simta in al noulea cer, atunci cand se gandeste la Podul Inalt, la Stefan cel Mare, la nefericitul Suleiman si la nenumaratele felicitari primite de domnitor din intreaga Europa, inclusiv de la papa Sixt al IV-lea, despre care cronicarul spune ca l-a numit pe voievod "atletul lui Cristos".

In opinia mea, faptele sunt clare. Nu jocul de ping pong de la malul marii este cheia succesului - asa cum a gandit domnul Orlando - ci numai exemplul istoriei si amintirea faptelor mari. Ca umare, domnul Fifor are toate sansele sa fie premier, daca Vio va avea sanse sa ajunga presedinte.

Din pacate pentru amandoi, n-are. Dar exista riscul sa nu intre in turul doi si, tinandu-se de promisiune, sa-si dea demsia de la partid. Asta implica, in opinia mea, si demisia de la guvern. Nu poti spune: "n-am facut fata la partid, dar in Executiv sunt excelenta".

Iar in acest caz, sunt doua variante: ori una cu Barna presedinte si Ciolos premier, ori alta cu Iohannis presedinte si cu Orban premier. Amandoua sunt bune, amandoua au sanse, dar nimic nu este sigur. Observ ca, de dupa colt, asteapta Rares Bogdan si habar n-am ce pandeste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Viorica Dancila prezidentiabil, #Viorica Dancila candidat prsedintie, #Mihai Fifor secretar general PSD, #Eugen Teodorovici presedinte executiv PSD , #premier