Nici cand moare un copil nu da socoteala doamna Dancila?

Joi, 18 Aprilie 2019, ora 07:08
6238 citiri
Nici cand moare un copil nu da socoteala doamna Dancila?

Afland despre sedinta CEx a partidului de guvernamant chiar a doua zi dupa ce aflasem despre copilul dintr-o scoala ieseana inecat in latrina, am crezut ca despre asta vor discuta fruntasii partidului, despre sanatatea si chiar viata copiilor din scoli, puse in pericol de actuala guvernare.

Nici vorba! Prioritatea tarii, cea care devanseaza chiar si siguranta copiilor din scolile lipsite de autorizatii, este remanierea guvernamentala, ceva cu care guvernele Dragnea & Co s-au mai facut de ras de cateva ori in doi ani, iar acum nu se lasa pana nu se mai fac inca o data.

Tragedia din scoala ieseana nu mi se pare deloc intamplatoare.

Asa ceva se putea intampla oricand si se mai poate inca, in alte 1.460 de scoli, care functioneaza neautorizate, dupa cum informeaza presa, sau "numai" 1.184, cum declara Ministerul Educatiei.

Doamna Ecaterina Andronescu arata ca aceste scoli au intre 40 si 200 de copii fiecare, ceea ce inseamna ca numarul copiilor obligati sa se foloseasca de toalete insalubre, sa nu se spele pe maini si sa bea apa insalubra este de cel putin 47.360, dar poate ajunge pana la 236.800.

Frumoasele realizari de pe hartie si cele din teren

Cele intamplate fac un bizar contrast cu comunicarile triumfaliste ale prim-ministrului, atunci cand se faleste la televizor cu realizarile Guvernului in domeniul investitiilor, inclusiv numeroase crese, gradinite, scoli si unitati sanitare reabilitate.

Cifrele prezentate de doamna Dancila cu asemenea ocazii sunt impresionante, ele spun ce s-a realizat ca numar de bucati, dar niciodata nu spun ce nu s-a realizat.

Aflam cate scoli au fost reabilitate, dar nimic despre cele ramase inca nereparate si fara canalizare, precum cea unde a murit un copil. Asta, stimata doamna prim-ministru, se numeste minciuna prin omisiune si este mult mai perversa decat cea rostita direct.

Acum cateva zile, scriind exact despre aceasta problema pentru Ziare.com, ma intrebam daca doamna prim-ministru a vazut cu ochii domniei sale macar unul dintre obiectivele de investitii cu care se lauda.

Nu zic ca seful Guvernului ar trebui sa viziteze toate latrinele din scoli, dar pretind ca ele nici n-ar mai trebui sa existe intr-o guvernare unde prioritatile au fost stabilite de domnia sa personal.

Poate pretind prea mult de la un premier, dar mi se pare ca la o asemenea tragedie, soldata cu un deces in conditii greu de imaginat, cel care gestioneaza administrarea tarii, inclusiv scolile, ar fi trebuit sa se fi deplasat pana acum la fata locului, poate macar ca sa aprinda o lumanare.

Afara-i vosit gardu' si-nauntru-i leopardu'

Nu stiu daca scoala din comuna ieseana unde s-a produs tragedia figureaza pe lista celor cu care se lauda doamna Dancila ca le-a reabilitat, dar sunt tentat sa cred ca da. A fost destul sa privesc imaginea scolii la televizor: o fatada recent retencuita, zugravita, vopsita, aranjata, dar fara canalizare. Ma intreb: n-au fost bani sau e la mijloc o neglijenta crasa?

Poate si una si alta. In orice caz, observ ca au fost bani berechet atunci cand presedintele Senatului a avut nevoie sa plateasca 50.000 de dolari ca sa se fotografieze cu un demnitar american, doamna Dancila a gasit si ea de fiecare data zeci de mii de euro pentru voiajurile sale pe taramul celor 1001 de nopti sau pe alte meleaguri de vis, Guvernul nostru stufos are personal cu 30% mai numeros decat il are Franta pe al ei, Parlamentul detine cea mai mare cladire din lume intretinuta cu cheltuieli pe masura si cu o sleahta de anagajati, cu salarii grase si pensii pe masura.

Ma intreb - iarasi retoric - in cate scoli s-ar putea amenaja grupuri sanitare civilizate, in locul latrinelor, cu asemenea bani fara alta destinatie decat opulenta protipendadei politice? In zece? In douazeci? Intr-o suta? In toate?

Refuz sa cred ca n-a avut tara bani pentru securitatea si sanatatea copiilor.

Cand a vrut Liviu Dragnea sa-si aroge capital politic asigurand copiilor vitamina D, s-a putut. Daca voia sa le asigure canalizari, nu se putea? Se putea, dar pe seful PSD nu l-a preocupat, pentru ca nu castigi capital politic canalizand toaletele.

Vorba unui fost premier: "suna ca dracu'"

Prioritatile de la varful piramidei si cele de la firul ierbii

Reactia autoritatilor dupa tragedia de la scoala ieseana m-a stupefiat.

Cel dintai s-a pronuntat presedintele Iohannis, printr-un comunicat, in care a reamintit ca a solicitat, inca din 2015, un plan pe trei ani pentru autorizarea tuturor scolilor.

Praful s-a ales din propunerea presedintelui. Cei trei ani au trecut, iar autoritatile incearca sa se derobeze de aceasta responsabilitate. La asemenea acuzatii si dupa cele intamplate, prim-ministrul ar fi trebuit sa-si puna cenusa in cap si sa explice ce va face in viitor.

Nici vorba sa explice ceva demnitarii nostri. A murit un copil, nu stim ce alte vieti sunt amenintate in scolile fara autorizatii, iar oficialii se comporta ca si cum in tara nu s-ar fi intamplat nimic, ca si cum toate se deruleaza normal, isi vad de agenda obisnuita, de remaniere (a cata oare?), de deplasari externe, de vacante, de salvarea lui Dragnea de la puscarie, de salvarea lui Tariceanu de la ancheta penala, de revocarea lui Lazar, de improscarea lui Kovesi cu noroi sau de schimbarea lui Toader cu altul poate chiar de calibru mai mic, dar mai obedient, in masura in care ar putea exista asa cineva.

Mare trebuie sa fie mirarea in Consiliul UE, cand vor afla cei de acolo ca strasnicul Tudorel Toader, autorul rechizitoriilor trimise la Bruxelles pe seama doamnei Kovesi, unul dintre pilonii luptei antiJustitie din Romania, a fost dezis chiar de ai lui si mazilit! E ca in tara lu Papura Voda!

Banii primariilor sau uite popa, nu e popa

Poate ca unor oficiali de la noi li se pare ca asta cu conditiile din scoli este numai treaba primarilor sau a prefectilor. Dar niciun primar sau prefect din tara nu s-a aratat alertat de pericolul din unitatile de invatamant. Nici macar din judetul Iasi.

S-a pronuntat doamna Ecaterina Andronescu, asigurand ca pregateste o hotarare de guvern prin care va trimite bani primariilor ca sa inchida acest subiect: 65 de milioane de lei. Gura pacatosului adevar graieste: cand vorbea de buget, Liviu Dragnea afirma cu tarie ca primariilor le-a dat din belsug, iar acum aflam ca mai trebuie 65 milioane doar pentru ca scolile sa aiba canalizare.

Hai, ca-i buna: a mintit daddy in februarie, cand asigura poporul ca a dat berechet, sau minte acum Cati, cand mai da inca 65 de milioane ca sa spere ca nu se mai repeta tragedia?

Pe ministrul Sanatatii, doamna Sorina Pintea, pare ca problema nici n-o intereseaza. Ea este preocupata sa conteste decoratiile acordate de presedinte unor spitale unde dansa a gasit conditii igienico-sanitare necorespunzatoare. Daca tacea, filosof ramanea, intrucat presedintele n-a acordat distinctii pentru ceea ce crede dumneaei, ci pentru "rezultatele obtinute in perfectionarea actului medical".

Daca isi permite sa-l atace pe presedinte, trebuia sa demonstreze ca, in perfectionarea actului medical, n-au fost obtinute rezultate meritorii, ceea ce nu face. Asta seamana cu replica data candva de marele dramaturg american O'Neill, unui comentator care criticase nejustificat o valoroasa piesa de teatru: "este ca si cum l-ai contesta pe Einstein pentru ca nu-i asortat la cravata".

Cui ii pasa de o tragedie nationala?

Fireste ca, daca ministrul Sanatatii trateaza tragedia cu je m'en fiche, ministrul Muncii o trateaza si el cu sictir. Nu l-am auzit pronuntandu-se in niciun fel, ceea ce dovedeste ca nici pe dansul nu-l intereseaza. Sau poate gandeste ca el n-are legatura cu ce se intampla in scoala.

Dar in scoala sunt angajati profesori, invatatori, educatori, pedagogi, personalul de serviciu. Daca elevii sunt ai Educatiei, angajatii sunt ai Muncii, domnule ministru! Atat ar lipsi, sa cada si un profesor, acolo unde a cazut copilul!

As pune pariu ca nici ministrul Mediului nu-si inchipuie ca cele intamplate privesc domeniul sau. In orice caz, nu s-a aratat nici speriata, nici nesperiata doamna Gratiela Gavrilescu, la vestea ca scolile noastre au in loc de canalizari simple gropi, carora niste persoane cu limbaj elevat le-au zis fose.

Merita sa mergeti pana acolo, doamna Gratiela Gavrilescu, ca sa simtiti cum este mediul, atunci cand miroase a fosa!

Ma ingrozesc gandind cati consilieri de rang inalt misuna prin Guvern sau Parlament si ma intreb: are vreunul din ei in agenda problema toaletelor din scoli? Cu atata intelepciune cata ar trebui sa fie in mintea lor, era normal ca tara sa fie brazdata cu numeroase autostrazi, circulata cu trenuri de mare viteza, plus multe altele, inclusiv scoli la standarde europene, americane, de care vreti, dar in niciun caz medievale.

Ma intreb cu ce se ocupa consilierii doamnei Dancila? Stiu ca Olguta Vasilescu urmareste o autostrada pe care o fac altii, iar Darius Valcov urmareste finantele, pentru care exista deja angajat un ministru.

In rest, ar fi destui pentru ca macar unul sa aiba in grija autorizarea scolilor, care e sublima, dar lipseste aproape cu desavarsire.

E greu sa tai raul de la radacina, cand radacina e insusi Dragnea

Sunt mai multe posibilitati: ori au dormit in papuci consilierii, ori i-au atras atentia doamnei Dancila, dar tot in papuci a dormit si dansa, ori au facut cu totii blatul, inclusiv Liviu Dragnea, care ne asigura ca bugetul este tocmai bun si suficient ca sa realizezi programul de guvernare.

In programul de guvernare publicat pe site n-am vazut nimic despre numarul de scoli care trebuie reabilitate cu canalizari si cu atat mai putin despre termenul cand se vor realiza acestea.

Parca imi amintesc ca fusese ceva scris in planul initial din 2016, cel votat de alegatori, dar acesta a fost demult sters de pe site.

A ramas pe site un program nou, intitulat 2018-2020, fara nimic concret despre reabilitarea si autorizarea scolilor, conform legii. Zicala ne sfatuieste sa taiem raul de la radacina, iar radacina mi se pare a fi chiar acest program de guvernare, cu cine l-a facut si cu cine il lauda, inclusiv doamna Dancila, care pretindea deunazi ca ne-a scos pe toti din noroaie, fara sa-i treaca prin cap in ce se va ineca un copil din tara gestionata de guvernul domniei sale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#canalizare scoli, #apa curenta scoli, #copil inecat judetul Iasi, #reabiliare scoli, #Ecaterina Andronescu fonduri alocate scolilor, #Sorina Pintea contgrol spitale, #Klaus Iohannis decorare spitale , #guvern