ICDE face bilantul presedintiei romanesti la Consiliul UE: Esec lamentabil, regres al prestigiului si credibilitatii guvernarii de la Bucuresti

Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 22:04
11848 citiri
ICDE face bilantul presedintiei romanesti la Consiliul UE: Esec lamentabil, regres al prestigiului si credibilitatii guvernarii de la Bucuresti
Foto: captura video Facebook / Romania Europeana

Romania a fost cea mai criticata tara care a detinut presedintia rotativa a blocului comunitar in ultimii 30 de ani si a arunca intreaga vina pe infractorul Liviu Dragnea nu reprezinta decat o incercare nedemna a PSD-ALDE de a se spala pe maini de esecul suferit, considera ICDE.

Pozitia a fost exprimata de presedintele Initiativei pentru Cultura Democratica Europeana (ICDE), Valentin Naumescu, la incheierea presedintiei romanesti a Consiliului UE.

"Romania a fost cea mai criticata tara care a detinut presedintia rotativa a blocului comunitar in ultimii 30 de ani, din cauza actiunilor sfidatoare ale guvernului si majoritatii parlamentare indreptate impotriva statului de drept si in sensul politizarii justitiei.

A pune acum intreaga vina pe infractorul Liviu Dragnea este o incercare nedemna a PSD-ALDE, doua partide repudiate de propriile lor familii politice europene in timpul campaniei electorale, de a se spala pe maini si de a reveni la optiunea de fatada pro-europeana. In esenta, este acelasi reflex al nomenclaturii comuniste de acum trei decenii, care s-a 'reinventat' politic in epoca post-Ceausescu", se arata intr-un comunicat postat pe pagina de Facebook a ICDE.

Citeste mai multe despre Initiativa inedita, sustinuta de diplomati, universitari, politicieni si antreprenori: Romania europeana trebuie aparata acum - Interviu.

Conform sursei citate, guvernul PSD-ALDE a continuat pe parcursul ultimelor sase luni "sa forteze modificarea legilor justitiei prin ordonante de urgenta, in sensul evident si cunoscut de toata lumea al favorizarii infractorilor".

"Nu e de mirare ca a existat o lunga serie de critici, interventii publice transante si ingrijorari dintre cele mai serioase formulate de Comisia Europeana la cele mai inalte niveluri, de ambasadele tarilor occidentale aliate si partenere si de reprezentanti ai executivelor din diferite state membre ale Uniunii Europene. Toate aceste greseli au pus Romania pe harta guvernarilor care incalca valorile europene, alaturi de Ungaria si Polonia, state sanctionate de UE prin declansarea procedurilor de activare a art. 7 din Tratat.

In acest sens, presedintia romaneasca a Consiliului UE a fost asociata cu o perioada de esec lamentabil si regres al prestigiului si credibilitatii guvernarii de la Bucuresti", considera prof.dr. Naumescu.

Bilantul pe scurt

Astfel, acesta reaminteste ca "Romania a ratat oportunitatea de a isi imbunatati imaginea pe plan international, si-a blocat propriul candidat pentru functia de prim procuror european, s-a jucat iresponsabil cu tema localizarii Ambasadei Romaniei in Israel, nemultumind, in final, pe toata lumea, a pierdut alegerile la Natiunile Unite pentru un loc in Consiliul de Securitate, si-a racit relatiile cu institutiile europene si cu majoritatea guvernelor tarilor aliate si partenere".

"Faptul ca in timpul acestui semestru au fost incheiate cateva dosare de pe agenda UE poate fi considerat un succes tehnic al diplomatiei si aparatului de specialitate al ministerelor, in general al unor functionari si specialisti bine pregatiti, care si-au facut datoria cu bune rezultate.

Aceasta performanta tehnica demonstreaza ca Romania este o tara cu potential si vocatie europeana, cu specialisti care pot face fata oricand sarcinilor si provocarilor profesionale la diferite niveluri ale Uniunii Europene, dar care este trasa inapoi de o putere formata in mare parte din activisti de partid inepti, de foarte slab nivel politic si chiar intelectual, neintegrati in cultura democratica europeana", subliniaza Valentin Naumescu.

In aceste conditii, ICDE este decisa sa actioneze in perioada urmatoare "prin toate energiile si programele pe care le poate angaja pentru ca valorile europene si cultura democratica europeana sa se impuna, iar Romania Europeana, proiectul nostru esential, sa aiba castig de cauza".

Reamintim ca ICDE a fost lansata dupa alegerile din 26 mai, reunind intelectuali de marca din toata tara care au inteles cat de importanta este sustinerea si intarirea optiunii Romania Europeana inainte de a fi prea tarziu.

C.B.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#bilant presedintie Romania UE, #Initiativa Cultura Democratica Europeana, #bilant presedintie rotativa UE , #guvern