Guvernul a dat OUG privind predarea limbii romane la clasele de minoritati, dupa demisia ministrului Educatiei. UDMR: Am reusit!

Joi, 27 Septembrie 2018, ora 18:09
21726 citiri
Guvernul a dat OUG privind predarea limbii romane la clasele de minoritati, dupa demisia ministrului Educatiei. UDMR: Am reusit!
Foto: Hepta.ro

Guvernul a adoptat, joi, o Ordonanta de urgenta privind desfasurarea orelor de limba romana la clasele cu predare in limbile minoritatilor, revenindu-se la forma anterioara a reglementarii. Valentin Popa a demisionat din functia de ministrul Educatiei din cauza refuzului asumarii acestei OUG.

"A fost pe ordinea suplimentara a sedintei un proiect de OUG de la MEN care a fost adoptat. Practic s-a stabilit ca predarea limbii romane in invatamantul primar la clasele cu predare in limbile mibnoritatilor nationale se va face cu cadrele didactice de la clasele respective. Practic, se revine la situatia de dinainte de ordonanta sinmpla 9/2018", a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu, la finalul sedintei de Guvern de joi.

Acesta a precizat ca Ministerul Educatiei a fost reprezentant in sedinta Executivului de un secretar de stat, in urma demisiei lui Valentin Popa din fruntea ministerului.

"Am reusit! La cererea noastra, Guvernul a abrogat articolul din ordonanta din august, care discrimina elevii din clasele maghiare. Din nou, profesorii maghiari predau limba romana!", a scris ulterior liderul UDMR, Kelemen Hunor, pe Facebook.

Ministrul Educatiei Valentin Popa a demisionat, joi, din functie. Decizia acestuia vine dupa ce UDMR i-a reprosat lui Popa ca a introdus in ordonanta privind predarea limbii romane in scolile cu predare in limbile minoritatilor anumite modificari.

Valentin Popa a declarat, pentru Mediafax, ca a demisionat din functia de ministru al Educatiei deoarece nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a ordonantei privind desfasurarea orelor de limba romana la clasele cu predare in limbile minoritatilor.

Concret, ordonanta 9/2018, prevede ca in invatamantul primar, la clasele cu predare in limbile minoritatilor nationale, orele de Limba si literatura Romana prevazute in planurile de invatamant sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate. Potrivit documentului, predarea limbii romane in scolile minoritatilor erau sustinute de catre invatatorii care nu aveau studii universitare de limba romana.

Valentin Popa a fost investit in functia de ministru al Educatiei la finele lunii ianuarie 2018, el fiind criticat, de mai multe ori, pentru greselile de exprimare pe care le-a facut in cadrul mai multor declaratii de presa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Guvern ordonanta predare romana minoritati UDMR , #guvern