Elegantele scuze ale doamnei prim ministru. Elegante, dar incomplete

Sambata, 17 Februarie 2018, ora 08:24
4809 citiri
Elegantele scuze ale doamnei prim ministru. Elegante, dar incomplete

Nu-mi ascund buna impresie resimtita cand am citit scuzele prezentate in public de premierul Romaniei, doamna Viorica Dancila, cu privire la declaratia facuta in cadrul unei emisiuni televizate, cand spusese ca "acei care dezinformeaza UE in privinta Romaniei sunt autisti".

Corect. Doamna Dancila a facut o gafa si a incercat s-o dreaga. Oricui i se poate intampla sa faca o gafa. Uneori te costa. Este cunoscuta gafa domnului Ion Iliescu, care s-a adresat candva unui ziarist cu apelativul "mai, animalule!". Europarlamentara "EBA", care donase unei batrane un scaun cu rotile, declara presei ca i-ar fi donat un "scaun electric". Tot dl Iliescu i-a etichetat "golani" pe potestatarii din Piata Universitatii. Un fost premier i s-a adresat unei doamne, pe atunci ministru, cu apelativul "fa, Doina!". Un deputat le-a cerut celor din Opozitie: "Ciocu' mic, acum suntem noi la putere" si inca multe altele.

Nu tin minte ca dl Iliescu sa fi cerut scuze de la cel pe care l-a facu animal, nici de la cei numiti golani, nici ca dl. Ponta sa-i fi zis "pardon" doamnei Doina Pana si nici despre alti gafeuri nu-mi amintesc sa-si fi exprimat vreun regret.

Doamna Viorica Dancila a facut un gest in premiera si s-a distantat de toti acestia, ceea ce, din punctul meu de vedere, este de toata lauda.

Totusi, una mi se pare ca este atunci cand iti ceri scuze de la un calator in tramavai pentru ca, din greseala, l-ai calcat pe bombeu si alta cand esti un inalt demnitar, iar gafa ta afecteaza o populatie numeroasa, cat un municipiu.

Si cum? Fara indoiala, doamna Dancila voia sa-i stigmatizeze cat mai dur pe opozantii care "ne improasca pe toti cu noroi" si "isi parasc tara" atunci cand vorbesc la Bruxelles, prezentand aspectele negative din politica romaneasca.

Pentru stigmatizare, a cautat cuvintele cele mai ofensatoare cu putinta, cele mai injurioase si jignitoare la adresa celor incriminati si a gasit neinspiratul termen "autist", insultand, fara voia ei, o minoritate de oameni cu dizabilitati.

Fara voia ei? Aici am vrut sa ajung si ma intreb: cand vorbeste doamna prim minisru cu voia ei si cand fara voia ei? Face oare gafe atunci cand, cu buna stiinta, ii taxeaza ca "dezinformatori" pe acei romani, care explica la Bruxelles unele situatii interne, nu tocmai confortabile pentru dansa personal sau pentru partidul pe care il reprezinta?

Face oare gafe atunci cand isi acuza colegii europarlamentari ca isi parasc tara in fata strainilor, atunci cand vorbesc de neajunsuri, de politici sau orientari gresite?

In opinia mea, doamna prim ministru a facut doua gesturi discriminatorii la fel de grave. Unul este fata de persoanele cu dizabilitati, nevinovate, dar aparate de o institutie anume infiintata. Cel de al doilea gest este comis in fata colegilor din Parlamentul European, neaparati de nimeni si fara alta vina decat aceea ca au alta opinie fata de colega lor, proaspat promovata la Palatul Victoria.

Doamna Dancila a cerut scuze fata de cei dintai si a tinut sa sublinieze ca face demersul "nu pentru a evita o sanctiune, ci pentru faptul ca chiar imi pare rau". In opinia mea, daca intr-adevar scuzele nu sunt prezentate cu teama de sanctiune, doamna prim ministru ar trebui sa mearga pana la capat.

Nu este suficient sa ceara scuze de la autistii comparati cu europarlamentarii Opozitiei, ca sa-i umileasca pe acestia, sa-i jigneasca si sa provoace oprobiul public fata de ei. Scuzele nu sunt duse pana la capat, daca nu le sunt adresate si acestora din urma, adica acelora pe care incerca sa-i ofenseze cu adevarat, comparandu-i cu cei ofensati fara voie.

Asa cum persoanele cu dizabilitati constituie o minoritate pe care societatea moderna si-a propus s-o menajeze, nu s-o umileasca, opozitia politica este si ea o minoritate care merita sa fie menajata, nu blamata cu injurii.

Armele luptei politice nu sunt nici injuriile, nici insultele, aroganta, insolenta, trufia, nerusinarea. Armele luptei politice sunt dezbaterile de idei si confruntarile de platforme. Nimic din toate acestea nu vad in lupta declansata de doamna Dancila impotriva opozantilor din Parlamentul European sau celor din tara.

Nu vreau sa pun la indoiala buna credinta a doamnei prim ministru atunci cand cere scuze de la o categorie de oameni cu dizabilitati, dar voi crede in sinceritatea vorbelor domniei sale numai atunci cand va cere scuze si de la minoritatea numita Opozitie, fata de cei pe care ii jigneste pentru ca nutresc alta opinie decat a domniei sale, inclusiv fata de doamna Monica Macovei, pe care o acuza ca ar pari tara, atunci cand isi expune parerile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Viorica Dancila scuze, #Vioica Dancila autisti, #Viorica Dancila autism, #Monica Macovei europarlamentar , #premier