Dupa ce le-a taiat banii, Teodorovici marcheaza Ziua Autismului vorbind despre barbatia lui (Video)

Marti, 02 Aprilie 2019, ora 13:45
10213 citiri
Dupa ce le-a taiat banii, Teodorovici marcheaza Ziua Autismului vorbind despre barbatia lui (Video)
Foto: Guvernul Romaniei

Dupa ce a exclus total din bugetul pe 2019 finantarea asistentei persoanelor cu dizabilitati, pasand sarcina la autoritatile locale, Guvernul a bifat, marti, semnarea unui protocol de colaborare intre cateva ministere pentru a marca Ziua Internationala de Constientizare a Autismului.

Protocolul intre Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei, Ministerul de Finante si Casa Nationala de Sanatate prevede "implementarea masurilor necesare cresterii accesului persoanelor diagnosticate cu tulburare de spectru autist la servicii integrate de sanatate, sociale si de educatie".

Insa in declaratiile sustinute de conducatorii acestor institutii chiar si ei au vorbit despre speranta ca aceste masuri se vor implementa intr-un viitor pe care l-ar dori apropiat, dar pentru care nu pot sa garanteze mare lucru. In orice caz, nu au lipsit declaratiile mari precum "zi istorica" si nici atacurile politice.

Ce se intampla concret in afara de semnarea unor hartii?

Prima a luat cuvantul Viorica Dancila, care s-a aratat convinsa ca, dupa acest "eveniment special", cei implicati "vor accelera aplicarea masurilor". Dancila a abordat problema din toate cele trei calitati ale sale - om politic, premier si mama.

"Ca om politic, m-am implicat cu toata determinarea in actiunile dedicate protejarii drepturilor persoanelor aflate in dificultate. Ca prim-ministru al Guvernului PSD-ALDE, am avut prilejul sa sustin si mai puternic politicile sociale, sa le asez in centrul preocuparilor noastre. Ca mama, am incercat sa ma pun pentru o clipa in situatia celor care se lupta cu aceasta provocare zi de zi. (...)

De la preluarea mandatului, am facut pasi importanti si am adoptat o serie de masuri menite sa raspunda problemelor si nevoilor cu care se confrunta persoanele cu dizabilitati, inclusiv ale celor cu tulburari cu spectru autist", a citit Dancila de pe foaie.

Amintim insa ca Guvernul a exclus total din bugetul pe anul acesta persoanele cu dizabilitati si Dancila anul trecut cerea scuze public dupa ce, dorind sa-i insulte pe "cei care dezinformeaza UE, in ciuda faptului ca stiu adevarul", i-a numit "autisti".

Cat despre protocolul actual, Dancila a spus ca prevede alocarea de bani de la buget "pentru a asigura fiecarei persoane diagnosticate cu tulburare de spectru autist accesul saptamanal la 5 ore de terapie complementara a actului medical oferita de specialisti in psihoterapie si psihopedagogie speciala". Nu a spus insa nici de ce suma e vorba, nici de cand se va intampla acest lucru si cum pot avea acces la acest program cei vizati.

Premierul s-a laudat si ca azi a pus bazele unui "program de instruire a cadrelor didactice, consilierilor scolari, asitentilor sociali din sistemul educational pentru a oferi conditii mai bune integrarii copiilor in societate".

Insa Ecaterina Andronescu, cea care a luat cuvantul ulterior, a spus ca este deja in derulare in aceasta perioada un proiect din fonduri europene de 46 de milioane de euro pentru formarea a 55.000 de profesori, printre acestia fiind si cei "pregatiti special pentru copiii cu dificultati de integrare si de invatare".

Societatea civila - Manuela Harabor, consilierul lui Dancila

Dancila a multumit si "reprezentantilor societatii civile care isi dedica energia, timpul si dragostea pentru sprijinirea si integrarea persoanelor cu tulburari de spectru autist".

Prezenta a fost insa alaturi de oficiali doar actrita Manuela Harabor, mama a unui copil cu autism, devenita anul trecut consilier onorific al premierului. Cum astazi este si ziua Manuelei Harabor, Dancila i-a facut urari public si i-a dat un buchet de flori in timpul conferintei.

"Sunt foarte emotionata sa fiu astazi de ziua mea aici, e cel mai frumos cadou pe care Dumnezeu mi l-a asternut de-a lungul anilor", a spus Harabor, inainte de a se lansa in atacuri politice.

"Ultima data am avut intalnire cu dl Ponta, mi-a promis ca se va ocupa indeaproape, din pacate, probabil ca a avut alte lucruri mai importante de facut. Cu dl Ciolos n-am apucat sa ma vad, dar am fost sunata la 24 de ore dupa ce am trimis un mail in care am asternut care sunt problemele acestei categorii de cetateni romani, am primit un raspuns ca in cel mai scurt timp dl Ciolos ma va primi, nu m-a primit, a avut probabil un mandat destul de scurt.

Copilul meu implineste 29 de ani, e prima data cand un premier ne-a invitat, si-a aratat empatia si simpatia fata de noi, dar a si actionat", a spus Harabor.

Aceasta a avut un mesaj si pentru societatea civila: "Protocolul care s-a semnat azi e un moment istoric. E prima data cand se intampla ceva si am toata speranta ca e un prim pas si de aici se vor naste lucruri bune. Sa inteleaga si restul societatii civile ca copiii nostri nu duc o batalie politica".

Teodorovici a vorbit despre barbatie si bani

O interventie in stilul consacrat a avut si ministrul Finantelor Eugen Teodorovici, care s-a laudat cu barbatia sa si a lansat la randu-i cateva sageti politice.

"Se pare ca, pentru a avea si solutii la problemele curente, prezenta unui numar insemnat de doamne in pozitii cheie reprezinta solutia, dar, desigur, cu un barbat la Finante, si la propriu, si la figurat.

Traim intr-o perioada in care orice intentie de a face bine, orice masura in sensul de a repara o parte din nedreptatile vietii sunt zadarnicite de o lupta acerba si nejustificata din partea altora, tot din piata", a spus Teodorovici.

Incercand sa spuna ceva si despre subiectul conferintei, acesta si-a recunoscut ignoranta in ce priveste chestiunile in cauza, insa i-a asigurat pe cei care vor "sa ajute suflete" ca le va da bani.

"Ca ministru de Finantel, nu ma pricep la sanatate, dar stiu ca atunci cand e nevoie sa ajuti un suflet, mai ales al unui copil, veti gasi sprijin la Finante", a conchis Teodorovici.

A fost prezenta la semnat si Adriana Cotel, noua si controversata sefa a CNAS, o aparitie rara in public. Aceasta insa nu a luat cuvantul si nu a facut niciun fel de declaratii.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Dancila autism Manuela Harabor, #Teodorovici barbatie , #guvern
Comentarii