Dumnezeu nu bate cu batul. Bate cu Dragnea

Vineri, 15 Martie 2019, ora 07:53
17828 citiri
Dumnezeu nu bate cu batul. Bate cu Dragnea

Acel metru de autostrada, pentru constructia caruia un om de afaceri moldovean a cheltuit din buzunarul sau 4.500 de euro, ar putea fi cu implicatii mult mai adanci decat se observa la prima vedere.

Citind lista celor care se implica in protestul #sieu, observ nu numai personalitati si organizatii nemultumite de lipsa autostrazilor, ci un fel de suflu al nemultumirii generale la adresa guvernarilor de pana acum, care ne-au dus in coada Europei, din toate punctele de vedere.

Bucatica de autostrada a suceveanului nu este decat o palma in plus pe obrazul tuturor guvernantilor care nici macar nu catadixesc sa ne explice cum de au dormit ei in papuci, in timp ce alte tari ale Europei de Est construiau de zor, folosindu-se si de fondurile europene nerambursabile.

Fonduri nerambursabile? Doamna Dancila tocmai s-a apucat sa declare ca prefera parteneriatul public-privat (PPP), fara sa explice insa cum de isi permite un prim ministru sa renunte cu nonsalanta la banii europeni, oferiti - cum zice olteanul, pe de-a moaca - si prefera banii-bani, oferiti de parteneri (daca-i vom gasi si daca ne vor oferi), pe datorie.

Sa renunti la fonduri nerambursabile preferand credite, fara nicio explicatie, asta este fara indoiala abuz, iar istoria noastra recenta arata ca nici macar un fost prim-ministru nu este scutit de un concediu dupa gratii, in caz de judecata si de sentinta definitiva pentru abuz. Pischea pe limba, doamna Viorica!

Revenind la autostrazi, observ ca ne-au depasit chiar si bulgarii, iar partidul de la putere, in loc sa-si puna cenusa in cap cu ce n-a facut pana acum, ne arunca praf in ochi cu ce va face de acum incolo.

Cam in acest context, Parlamentul a apucat sa aprobe o lege pentru "Autostrada Unirii" de la Iasi la Targu Mures, Senatul a adoptat chiar martea asta o propunere legislativa privind "Autostrada Estului" (Galati-Braila-Buzau-Ploiesti), iar senatorul Dragos Benea si deputatul Lucian Sova (fost ministru) au declarat ca sustin o autostrada pe traseul Iasi-Bacau-Brasov-Fagaras.

Ca sa fie treaba cat mai incurcata, apar din cand in cand si alte trasee, comentate la televizor, ba de la Suceava la Siret, ba tot de la Suceava, peste munti, spre Maramures, ba din Maramures undeva mai departe spre Ungaria.

Asemenea harababura nu poate sugera altceva decat faptul ca situatia este scapata de sub cotrol, iar coalitia de guvernare, vazandu-se incapabila sa faca ceva, ne nauceste mintea cu povesti, ca sa ne inchipuim ca doamna Viorica este un fel de Alice, care tocmai a gasit iepurasul capabil sa ne conduca prin Tara Minunilor.

Cat de vinovat este Liviu Dragnea pentru faptul ca nu avem autostrazi

Nu putem pune in spatele lui Dragnea tot ce nu s-a facut intr-un sfert de secol, dar pentru ceea ce nu se face de cel putin doi ani incoace va trebui sa dea cineva socoteala. Programul de guvernare a fost facut parca anume ca sa nu construiesti nimic, dar sa te lauzi ca ai facut totul. Iar acest merit ii revine integral domnului Dragnea.

Program de guvernare? Sa fim seriosi! Este o simpla insiruire de deziderate, fara termene de incepere, de finalizare, fara faze intermediare sau etape, fara nimic altceva decat exprimari generice, in stilul: 2018-2022.

Daca Liviu Dragnea s-a crezut indreptatit sa elaboreze un program de guvernare, fara sa aiba la baza studii si analize elaborate, este normal sa-si asume si consecintele. Pe primul an de mandat se realizasera zero kilometri, iar pe al doilea vreo saizeci, imprastiati in vreo sapte loturi si in diverse judete. Practic, nimic cap-coada.

Nu observ niciun motiv care sa sugereze ca se va produce o rasturnare de situatie in urmatorii doi ani. Nu tot domnul Cuc a ajuns ministru? Nu tot aceiasi incompetenti au ramas la varf, sa-i coordoneze pe profesionistii de la baza? Nu tot doamna Viorica este competentul suprem care-i evalueaza pe toti, din cand in cand?

Haideti sa luam un exemplu concret. Mult discutata autostrada Sibiu-Pitesti figureaza in programul Dragnea doar cu numele, fara niciun termen, fara etapizare, fara alt reper care sa faca posibila monitorizarea. Si, atunci, ma intreb: ce monitorizam si pe ce criterii?

Ce are in minte doamna Viorica, atunci cand ne asigura, la modul general, ca "suntem in grafic". Cu cine este in grafic domnia sa, cu graficul care nu exista?

Zilele trecute, presa a anuntat lansarea licitatiei pentru primii 10 km de autostrada intre Tigveni si Curtea de Arges, iar Asociatia Pro Infrastructura estimeaza terminarea lucrarilor in 2025. Este in grafic acest termen? Cu termene sine die din programul Dragnea, chiar si in anul 3000, tot "in grafic" am fi.

Cireasa de pe tort o observ insa citind CV-ul domnului Dragnea, unde scrie ca domnia sa este inginer de transporturi, calitate cu care nu s-au laudat multi dintre cei care s-au perindat pe la varful Ministerului Transporturilor. Ar trebui sa fie cel mai priceput in materie.

Fireste, nu-i poate pretinde nimeni inginerului de transporturi Dragnea sa construiasca drumuri, dar macar atata ar fi putut face, un program concret, pe criterii realiste, o lucrare inginereasca si nu una pe care ar fi putut-o intocmi chiar si ospatarii de la barul din Videle.

Sunt vinovati altii, care au stat aproape trei decenii la guvernare?

Sigur ca sunt vinovati. Vina lor este ca n-au construit atatea autostrazi cate realizau atunci altii. Dar au si un merit: au reusit totusi sa dea in folosinta vreo 700 km autostrazi si au reabilitat cei 110 km mosteniti de la Ceausescu.

Este incomparabil mai mult decat cei zero km din primul an Dragnea si cei 60 km imprastiati in 7 loturi din al doilea an.

Iar daca este sa vorbim despre autostrazile terminate cap-coada, apoi m-as gandi in primul rand la Autostrada Soarelui, realizata si aproape finalizata de mult hulitul Boc, sub regimul criticatului Basescu. Fara PSD, fara ALDE si mai ales fara Dragnea s-a facut ceva. Cu ei, mai nimic.

Are vreo vina Viorica Dancila?

In problema infrastructurii - poate cea mai acuta deficienta a economiei romanesti - socot ca doamna Dancila ar trebui sa fie mult mai implicata si mai angajata decat se vede. Caci ce face dumneaei? Observa ramanerile in urma si, in loc sa caute adevaratele cauze si sa actioneze asupra vinovatilor, le gaseste scuze explicand nevoia de a proteja liliecii zburatori si ursii migratori.

Pardon, doamna prim-ministru, avem un minister al Mediului, avem specialisti in domeniu, avem politicieni care pretind ca se pricep la toate, dar nu ne-a trecut prin cap sa cercetam din timp pe cine deranjeaza autostrada?

Sa fim intelesi, seful Executivului nostru gestioneaza cel mai stufos guvern din Europa, cu cei mai multi functionari, cei mai numerosi specialisti, dar si cu - scuzati - cei mai multi taietori de frunze la caini. Ce gestioneaza aceasta multime, daca niciunul n-a observat ca ursii, liliecii sau veveritele trebuie protejate cumva de noi?

Afara cu ei, daca nu si-au facut datoria, afara cu sefii lor, daca nu le-au cerut sa si-o faca, afara cu sefii sefilor, daca si ei au ars gazul de pomana si, tot asa, afara cu oricare, pana oriunde pe piramida in sus!

Cum ar putea explica doamna Dancila unor eventuale organe de ancheta daca ar fi intrebata de ce s-a dus tocmai in Orientul Apropiat in cautare de parteneri public-privat (PPP), in timp ce la Bruxelles ni se ofera fonduri neramburabile, exact pentru constructia de autostrazi?

Si cum ar explica situatia daca Romania, neprezentand la timp documentatiile, ar pierde fondurile nerambursabile, lasand sa le foloseasca poate Polonia, poate Cehia, poate alta tara, mai harnica si cu un alt prim-ministru?

Mi se pare mai mult decat hazardata afirmatia doamnei Dancila ca "sunt mai ieftine lucrarile executate in PPP decat cele cu fonduri europene". A intocmit cineva un studiu in acest sens? A facut o cercetare? A comandat Guvernul un audit sau a hotarat doamna Viorica, ghicind in zatul de la cafea? Sau poate are domnia sa experti de inalta clasa, pe care sa-i consulte la nevoie?

Si chiar incep sa ma intreb: cine sunt expertii din dreapta domniei sale, care ii soptesc solutiile cele mai bune, hotararile cele mai intelepte, deciziile cel mai utile pentru romani?

Ma indoiesc ca, langa doamna Viorica, exisa asemenea minti luminate. Cea mai buna dovada o constituie tot delicatul capitol al autostrazilor. Cand programul de guvernare este confuz, cand monitorizarea este imposibila, cand nu exista un grafic desfasurat in timp, iar lucrarile se desfasoara haotic, doamna Dancila o angajeaza in post de "consilier onorific" pe "experta" Lia Olguta Vasilescu, licentiata in litere - specialitatea italiana, absolventa a Colegiului de Aparare si doctor in sociologie, fost gazetar, fost primar si fost ministru al Muncii.

Ce legatura au toate acestea cu infrastructura? Niciuna.

Dar constructiile de drumuri reprezinta un domeniu pretentios, complicat si cer multa expertiza in probema. Expertiza doamnei Olguta este zero si se cunoaste de la o posta ca a fost selectata nu pentru a face acolo vreo treaba, ci pentru ca trebuia plantata intr-un post caldut, o sinecura compensatorie, dupa infrangerea suferita prin neacceptarea de catre presedinte intr-un portofoliu ministerial.

Jenantul amatorism al doamnei Dancila se observa si in felul cum ii promite populatiei ba traseul Pitesti-Sibiu, ba autostrada Ploiesti-Brasov, ba legea pentru axa Ungheni - Targu Mures, ba altele, iar pana la urma si-a numit consilierul onorific pentru problemele drumului rapid Pitesti-Craiova.

Iar cu celelalte cum ramane, doamna Viorica? Va fi angajat pentru fiecare promisiune cate un consilier onorific? Ca amatori se gasesc si, chiar daca nu s-ar gasi, faceti niste remanieri in Guvern si apar numaidecat!

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Viorica Dancila infrastructura, #Autostrada Unirii, #autostrada Estului, #Lia Olguta Vasilescu consilier onorific, #campania sieu Liviu Dragnea program guvernare , #Liviu Dragnea