Disperarea Vioricai Dancila

Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 09:13
25872 citiri
Disperarea Vioricai Dancila

Daca acum mai bine de o saptamana, Viorica Dancila spera sa intre in turul al doilea, sugerand ca asta este treapta spre mai departe, acum nu pare sa mai aiba sperante. Asta o duce la disperare, intrucat al doiea tur inseamna sfarsitul. De duminica incolo, nu pare sa existe un mai departe pentru Viorica Dancila.

Disperarea este, in opinia mea, motivul pentru care insista in ultima vreme sa participe la o dezbatere la care nu numai ca nu a fost invitata, dar chiar i s-a atras atentia ca nu este binevenita. Dragoste cu sila nu se poate, iar daca domnul Iohannis nu doreste sa aiba o confruntare cu dansa, insistenta ei nu face decat sa confime neplacuta cadere in derizoriu.

Isi merita soarta. A uitat Viorica Dancila de momentele cand era invitata pentru consultari si nu se prezenta la Cotroceni? A uitat de momentele cand, in loc sa se prezinte personal, trimitea interpusi la presedintele tarii? A uitat de Constitutia care prevede obligatia de a-l invita pe presedinte la unele sedinte importante de guvern, si s-a facut ca ploua?

Impostura Vioricai Dancila

Acum, doamnei Viorica i s-a facut pofta de o dezbatere care nici macar n-ar avantaja-o: o stim atat de lamentabila cand vorbeste liber, incat confruntarea n-ar face decat s-o arunce inca o data in ridicol

Doamna Dancila se prevaleaza de atribute pe care nu i le-a conferit nimeni si s-a apucat sa vorbeasca in numele poporului roman, facand trimitere la cei 22% care au votat-o, dar si la ceilalti 78% care n-au votat-o, ba chiar si la vreo noua milioane de romani care nu s-au prezentat la urne, pretextand ca toti intr-un glas ar dori s-o auda debitandu-si perlele intelepciunii intr-o dezbatere cu presedintele, care nu doreste sa dezbata nimic cu dansa.

Socot ca este o impostura din partea Vioricai Dancila sa vorbeasca in numele tuturor. Nici macar cei 22% de votanti ai ei nu si-au spus opinia privind dezbaterea, pentru ca n-au fost intrebati.

Nimeni n-a chestionat publicul pe aceasta tema, in afara unor site-uri. Rezultatul acestei mini-anchete a fost neasteptat: internautii, in mare majoritate, sunt impotriva unei dezbateri numai la solicitarea uneia din parti.

Tuturor li se pare deplasata o dezbatere de idei cu cineva care n-a demonstrat pana acum ca-i misuna ideile pe circumvolutiuni.

Fireste ca niste internauti nu reprezinta intreaga vointa populara, dar nici n-ar trebui neglijati, in situatia in care nu avem alt sondaj de niciun fel. De aceea, nu pot fi de acord cu unii respectabili comentatori politici, care au gasit tente nedemocratice in refuzul domnului Iohannis de a avea o dezbatere cu "aceasta doamna".

In opinia mea, nedemocratic ar fi sa impui cuiva participarea la o dezbatere pe care el nu o doreste cu o persoana de a carei intelepciune, onestitate si buna credinta se indoieste.

Si, pentru ca a venit vorba de intelepciune, n-as trece cu vederea faptul ca indoielile cu privire la inteligenta si cultura precara ale doamnei Dancila au ajuns de notorietate publica. Inca mai circula pe Internet cuvantul cu care a etichetat-o recent un lider PSD intr-o sedinta CEx, dar si cazul mai vechi al altui lider, tot din PSD, care pretindea ca, tastand pe Google "proasta Romaniei", s-a pomenit cu imaginea doamnei in cauza.

Sa-mi fie iertat dar, oricine ar fi, nu mi-ar facea placere sa stiu ca s-a situat in fruntea tarii o persoana cu prestigiul lui Pacala, indiferent daca sunt argumentate sau nu etichetarile pe care persoana le califica insulte si jigniri.

Intelepciunea sefului de stat ar trebui sa fie - in opinia mea - mult peste media noastra, a celorlalti. O persoana cu carente la limba materna si cultura generala poate fi bun meserias, bun inginer, poate fi un chirurg de elita, dar nu sef de stat, nu omul care sa reprezinte Romania in lume.

Nu este insulta

Nu este insulta constatarea ca unii au o pregatire buna, iar altii una mediocra. Este o simpla constatare. Constatarea poate fi chiar utila, poti s-o iei in serios si sa te corectezi sau poti sa te resemnezi, daca vezi ca nu este nimic de facut si te multumeste asa cum esti.

Poti chiar s-o iei in gluma. Este de notorietate remarca ramasa de la scriitorul Ion Creanga, care a stiut sa imprime umor chiar in delicata problema care o jigneste pe doamna Dancila: "Stiu ca sunt cam prost, dar cand ma uit la cei din jur, prind curaj".

De altfel, tema aceasta, a intelepciunii, a preocupat multe personalitati notabile ale istoriei. Unele au tratat-o de asemenea cu umor, altele metaforic, dar niciunul nu s-a simtit jignit sau n-a simtit ca jigneste pe cineva vorbind de prostie.

Imi permit sa citez si din alti clasici, ca sa nu ma limitez numai la Ion Creanga:

Scriitorul american Mark Twain: "este mai bine sa taci cand trebuie, lasandu-i pe ceilalti sa creada ca esti prost, decat sa vorbesti cand nu trebuie, inlaturand astfel orice indoiala".

Poetul si dramaturgul german J. W. v. Goethe: "Cand spun o prostie, o accepta toti. Cand spun un adevar, nu ma crede nimeni".

Filosoful si oratorul din antichitatea romana Cicero: "Ca sa pari intelept, cel mai cuminte lucru este sa faci pe prostul la momentul potrivit".

Fabulistul francez La Fontaine: "Nimeni nu este atat de inteligent, incat sa-l poata convinge pe un prost cat de prost este".

In opinia mea, doamna Dancla are de pierdut nu prin faptul ca nu va participa la o dezbatere, ci prin faptul ca doreste sa participe si nu este primita. Astfel, societatea care nu o agreeaza are o stralucita ocazie sa atraga atentia de ce n-o accepta pe Viorica Dancila la dezbatere, accentuand pe valorile continutului ideatic al dezbaterii.

Regulile dezbaterilor polemice

Nu este o simpla observatie a mea. De cateva zile, circula pe Internet un document publicat in 1890 de prestigioasa Universitate din Oxford, care statueaza regulile academice ale unei dezbateri de tip polemic, reguli pe care nu cred ca le-ar putea respecta doamna Dancila.

Documentul enumera cinci conditii si imi permit sa-l redau in forma succinta:

1. O dezbatere stiintifica, sociala sau politica se va limita la schimbul de idei si numai la acele idei care servesc tema pusa in discutie.

2. Este o obligatie a partilor aflate in dezbatere sa foloseasca drept argumente numai teorii stiintifice demonstrate sau fapte concrete relevante pentru tema in cauza.

3. Niciuna din parti nu are dreptul sa se refere la caracterul, temperamentul sau trecutul adversarului, intrucat acestea nu valideaza in niciun fel ideile pe care le-a exprimat.

4. Niciuna din parti nu are dreptul sa puna in discutie motivele care ar determina pozitia adversarului, intrucat astfel ar indeparta discutia de la problema in sine.

5. Etichetarea adversarului, cu referire la pregatirea sa, la clasa sociala, la profesie sau la partidul politic din care face parte, constituie incalcari ale regulilor elementare ale dezbaterii. Ele dezvaluie lipsa de argumente.

Fara petentia ca acest semidecalog constituie o regula sine qua non, trebuie sa recunoastem ca ar putea fi un excelent indrumar pentru confruntarile televizate ale prezidentiabililor nostri.

Nu pun problema daca poate face fata doamna Dancila la asemenea conditii, limitate numai la schimbul de idei, la teorii stiintifice, fapte concrete si tema in cauza, fara a ataca in niciun fel persoana si personalitatea adversarului - predilectia PSD si a liderului sau. N-am nicio indoiala ca nu poate.

Interesant este insa, in opinia mea, sa ascult dezbaterea de marti, si sa vad in ce masura domnul Iohannis si invitatii sai vor sti sa respecte macar in parte regulile dezbaterilor polemice, asa cum le-a statuat in 1890 Universitatea din Oxford.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Klaus Iohannis prezidentiabil dezbatere, #Viorica Dancila refuzata dezbatere prezidentiabil , #candidat prezidentiale