Decizia judecatorilor in cazul unei amenzi aplicate de Jandarmerie pentru un protest la adresa Vioricai Dancila

Joi, 25 Iunie 2020, ora 14:00
11507 citiri
Decizia judecatorilor in cazul unei amenzi aplicate de Jandarmerie pentru un protest la adresa Vioricai Dancila
FOTO Hepta (Arhiva)

Judecatoria Targu-Mures a pronuntat la inceputul acestei luni o prima sentinta intr-un dosar in care o protestatara amendata de Jandarmerie pentru un protest la adresa Vioricai Dancila a contestat procesul-verbal in instanta.

Protestatara din Targu-Mures a fost amendata cu 500 de lei pentru ca, in data de 15 mai 2019, cu ocazia vizitei efectuate la Spitalul Judetean Mures de premierul de la vremea respectiva, Viorica Dancila, a participat la un protest organizat in fata intrarii in spital si "a refuzat sa paraseasca locul desfasurarii la avertizarile organelor de ordine (n.r. jandarmi)". Protestatara a fost amendata ulterior de jandarmi pe baza imaginilor video surprinse la locul protestului.

In plangerea depusa in instanta, protestatara a aratat ca "nu se face vinovata de faptele contraventionale retinute prin PV" si ca "agentul constatator a incheiat actul contraventional de constatare in lipsa ei si fara a fi semnat de catre un martor asistent sau a se face mentiune despre acest lucru".

Protestatara amendata a mai aratat in instanta ca jandarmii "inca de la inceput au manifestat o atitudine ostila fata de multimea adunata, insa cu toate acestea niciun agent al paratei nu i-a solicitat personal, direct si imperativ sa paraseasca locul desfasurarii".

Amenda, transformata in avertisment

Judecatoria Targu-Mures a admis in parte cererea protestatarei. Astfel procesul-verbal a fost mentinut, dar amenda a fost transformata in avertisment. "Devreme ce petenta a participat la o adunare publica interzisa si a refuzat sa paraseasca locatia la solicitarea organelor de ordine sanctionarea sa este pe deplin justificata", a aratat judecatorul, care a decis, totusi, sa transforme amenda in avertisment tinand cont ca "adunarea publica la care a participat si petenta nu a stanjenit in vreun fel activitatea personalului medical".

"Instanta retine ca dreptul de a protesta este de esenta unei societati democratice fiind o manifestare a dreptului la libera exprimare. In speta, chiar daca in mod evident conduita petentei este prohibita de normele interne, totusi aplicarea unei sanctiuni pecuniare in sarcina acesteia este de natura sa determine o limitare a celor doua drepturi fundamentale consacrate de catre Conventie respectiv libertatea de intrunire si libera exprimare. In aceste conditii inlocuirea sanctiunii contraventionale a amenzii cu cea a avertismentului este de natura sa asigure respectarea exigentelor impuse de catre Conventie", a aratat judecatorul care a transformat amenda in avertisment. Hotararea nu este definitiva, putand fi atacata cu apel la Tribunalul Mures.

Dupa vizita pe care a facut-o in mai 2019 la Targu-Mures, Viorica Dancila a comentat protestele din fata spitalului la adresa ei. "Am fost azi la spital si ma uitam cu cata inversunare, scandal si cate lucruri urate au putut sa spuna. Au venit cu coroane, este inadmisibil! Si fac acest lucru pentru ca nu au argumente, nu au cu ce sa vina in fata dumneavoastra. Nu pot sa spuna: am venit in fata oamenilor cu acest proiect de tara. Nu au un proiect de tara. Singurul lor proiect de tara este bazat pe ura, dezbinare, pe jigniri. Si spun acest lucru pentru ca-l cunosc foarte bine", a declarat Dancila dupa vizita de la Targu-Mures.

Amazon, amendată cu 7,8 milioane de dolari. Ce acuzații i se aduc companiei americane
Amazon, amendată cu 7,8 milioane de dolari. Ce acuzații i se aduc companiei americane
UOKiK a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 milioane de dolari) pentru că a indus în eroare clienţii în privinţa disponibilităţii produselor şi a datelor de...
Protest Greenpeace la sediul OMV Petrom. Ce au scris activiștii pe clădirea cu vopsea galbenă FOTO
Protest Greenpeace la sediul OMV Petrom. Ce au scris activiștii pe clădirea cu vopsea galbenă FOTO
Activiştii Greenpeace protestează, miercuri, 27 martie, la sediul OMV Petrom, împotriva noului proiect de gaze fosile al OMV Petrom, Neptun Deep, afirmând că va ameninţa habitatele din Marea...
#amenda, #jandarmerie, #proteste, #Targu Mures , #stiri Vasilica Viorica Dancila