De ce e Dancila mai periculoasa ca Dragnea. Miza reala a comisiei parlamentare de ancheta

Luni, 01 Iulie 2019, ora 11:58 43656 citiri

Faptul ca principalii rivali la presedintia PSD au fost Viorica Dancila si Liviu Plesoianu arata, dintr-un bun inceput, criza profunda de lideri prin care trece partidul candva cel mai important al Romaniei. Lasand la o parte criteriile de integritate, pur si simplu ca anvergura intelectuala si politica sa ajungi de la Ion Iliescu si Adrian Nastase la Dancila si Plesoianu este o scufundare in neant, adica soarta croita pentru PSD de Liviu Dragnea, care a schilodit PSD dupa chipul si asemanarea sa politica si intelectuala. Dancila si Plesoianu sunt mostenirea lui pentru PSD.

Pe de alta parte, ascensiunea unui personaj mai degraba caricatural, cu ifose filosofice hilare (sloganul sau - "fie sa fim!" este o bijuterie de ineptie), dar preferat de Sputnik, propaganda oficiala a Moscovei, spune multe despre pro-europenismul real al unei bune parti din PSD. Un lucru la care ar trebui sa se gandeasca foarte bine toti cei pentru a caror bunastare materiala si profesionala este esentiala apartenenta noastra la UE, incepand desigur cu cei care muncesc in strainatate si familiile lor.

Dincolo de asta, sigur ca victoria dnei Dancila era previzibila, indiferent ce zicea de la tribuna congresului. Domnia sa intruchipeaza in acest moment guvernarea, adica mufarea la banul public. Daca dna Dancila depune mandatul, aceasta legatura se rupe, ceea ce PSD nu concepe. Decat sa piarda guvernarea, PSD ar fi votat-o pe Viorica Dancila presedinte si in absenta, si daca se suia la tribuna doar ca sa ii injure.

Mizand pe asta, dna Dancila a tinut la congres un discurs cu puternice accente pro-europene, cu destul de multa cenusa in cap in privinta justitiei, cu trimitere la referendumul pe justitie, un discurs care trebuia sa se auda mai ales nu in sala congresului, unde nu ma indoiesc ca a fost inghitit cu noduri sau chiar a mai ridicat ceva din scorul lui Plesoianu - Sputnik.

Discursul acesta trebuia sa se auda in primul rand la Bruxelles, dar si sa mai arunce niste galesti de apa peste focul societatii romanesti.

Este foarte clar ca strategia dnei Dancila este sa inchida fronturile, sa intre pe o traiectorie plicticoasa si noncombat, fara nicio tusa agresiva, astfel incat sa calmeze tensiunea care face atat de mult rau PSD la alegeri.

Dar in spatele acestei strategii, sa nu ne amagim, asaltul pesedist inclusiv impotriva justitiei nu va inceta. Dna Dancila nu mai este pilotata de Liviu Dragnea, dar asta nu inseamna ca e autonoma, in opinia mea nici nu ar putea sa fie. Dna Dancila este controlata de baroni, care fiind ceva mai inteligenti decat dl Plesoianu (nici nu mi se pare foarte greu) au inteles ca a te izbi repetat cu capul de acelasi zid nu va distruge zidul, ci capul, deci solutia este evitarea.

Asa se face ca, dupa cum vedem, asaltul nu mai este unul cu ostentatia exasperanta a celui din epoca Dragnea. Si exemplul cel mai bun este chiar Codul administrativ. Ordonanta de urgenta prin care a fost adoptat nu este una privind justitia, infractiunile si pedepsele. Aspectele la care a considerat Klaus Iohannis ca se reduce justitia.

Dar Codul administrativ face practic ca primarii sa nu mai raspunda penal nici pentru oportunitatea, nici pentru legalitatea faptelor lor si ii transforma pe functionarii din subordine intr-un fel de sclavi. Adica orice ar decide, primarii nu mai raspund.

Ati vazut pe cineva iesind in strada din cauza acestei OUG? Ati vazut Opozitia in pragul lesinului? Sau pe Klaus Iohannis cu un tricou rosu pe el, ca geaca nu e de sezon? Nu, pentru ca societatea nu mai identifica un inamic beneficiar cum era Dragnea, iar Opozitia este la fel de interesata de aceste masuri.

Un alt exemplu este comisia parlamentara de ancheta a posibilelor fraude la alegeri. Multi s-au dus dupa fenta si au crezut ca asta duce spre invalidarea referendumului. De ce? Dna Dancila are nevoie de referendum ca sa refuze OUG de corectare a legilor justitiei. O avantajeaza acest referendum, de ce sa enerveze degeaba poporul?

Comisia aceasta este pe de-o parte una de imagine, ca sa refaca moralul pesedistilor, care sa inceapa sa creada si ei ca nu au pierdut alegerile, si de hartuire a institutiilor necapturate, dupa un model pe care deja l-am vazut. Dar ea mai are un scop extrem de perfid: eliminarea tabletelor care impiedicau votul mutliplu. Incet, incet trebuie indusa ideea ca ele sunt instrument de frauda, este o linie de comunicare constanta deja in discursul pesedistilor, iar comisia de ancheta va "dovedi" asta intr-un raport "demascator".

Sau va imaginati cumva ca PSD s-a resemnat sa lase guvernarea din 2020? Prezidentialele nu cred ca ii interseaza cine stie ce si au si motive, cat timp functia a ajuns ca o cutie goala. Dar anul electoral 2020 trebuie pregatit cum se cuvine, inclusiv prin revenirea la votul multiplu, cu morti si vii.

Probabil ca va urma o remaniere care sa dea satisfactii publice, poate chiar o restructurare pentru a reduce numarul de ministere, dar care va acoperi in mod real doar imperativele jocului intern de putere.

Asta va insemna perioada Dancila: un continuu asalt de tip pesedist asupra economiei si justitiei, dar fara ostentatie, mascat. Si asta va face aceasta perioada chiar mai periculoasa decat epoca Dragnea.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News