De-ale PSD: Am pus in program spitale, dar va dam cimitire

Marti, 20 Noiembrie 2018, ora 09:15
5053 citiri
De-ale PSD: Am pus in program spitale, dar va dam cimitire

Simt o nota de cinism in stirea publicata recent cu privire la faptul ca, in urma exercitiului "Seism 2018", s-a hotarat majorarea capitalului social al Companiei Municipale Cimitire SA, pentru a creste numarul locurilor de veci in Capitala.

Nu poate contesta nimeni nevoia spatiilor de inhumare intr-un oras unde, chiar si cand nu e cutremur, tot te descurci greu fara spaga, dar mi se pare bizar sa aflu din presa ca se da prioritate locurilor de veci si nu locurilor pentru cei scapati cu viata, dar raniti, sinistrati, bolnavi sau neputinciosi.

Exercitiul "Seism 2018" a socotit ca, in cazul unui cutemur major, numai in Capitala ne-am putea confrunta cu 3.000 de decedati, 45.000 de raniti, disparuti sau sinistrati, iar cifrele sunt orientative. Adica cea mai expusa capitala europeana la seisme se poate astepta la ceva chiar si mai rau.

Noua spitale, toate pe hartie

Fara indoiala, exercitiul de simulare a unui seism major si de studiere a efectelor lui, organizat de ISU, a fost necesar si util sub aspect tehnic, dar la noi sunt decidenti factorii politici, iar despre decizia acestora am aflat in presa ca se refera mai mult la cimitire si mai putin la spitale, clinici sau adaposturi.

Sunt convins ca ISU a avut in vedere pentru acestia ceva din mijloacele deja existente, poate lazarete de campanie, asa cum s-a actionat si in 1940 sau 1977. Dar mi se pare prea putin, putin de tot pentru anul de gratie 2018.

Si, cand zic putin, ma duce gandul la celebrul program de guvernare, cu care PSD castigase alegerile in 2016, prevazand 8 spitale regionale cu cate 1.000 de paturi fiecare, plus un spital de "urgenta-excelenta si cercetare" in Bucuresti, cu 2.500 de paturi, in total 10.500 de paturi.

Nu sunt prevederi speciale pentru cazul unui cutremur, dar fara indoiala ca suplimentarea capacitatii existente cu 10.500 de paturi in spitale noi are in vedere si aceasta necesitate. Si nu este rau ca s-a prevazut.

Rau este ca, la jumatatea mandatului de guvernare PSD+ALDE, nu vedem inca nici macar in perspectiva profilandu-se pe undeva vreun pat nou. Dar ce vorbesc eu de pat? Nu vedem nici macar vreun proiect, un studiu, ceva, capabil sa ne demonstreze ca "programul" a fost altceva decat gogosi si brasoave.

Decat fonduri europene gratis, Guvernul prefera investitii straine contra cost

Hai, sa fim seriosi! Daca ar fi existat macar intentia de a comanda studii, s-ar fi gasit undeva fonduri pentru ele. Ramase necheltuite acum, la sfarsit de an, aceste fonduri ar fi fost o sursa convenbabila pentru bugetarea salariilor si pensiilor, in cadrul rectificarii bugetare.

Dar reducerile s-au facut la finantarea sigurantei statului, la Presedintie si unde vreti, numai nu acolo de unde ar fi trebuit platite studiile (daca ar fi fost prevazute) . Concluzie trista: programul de guvernare este o insiruire de vorbe frumoase, nu de intentii efective.

Daca in acest ceas al doisprezecelea ar fi existat vreo documentatie depusa la Bruxelles - acolo unde dna Corina Cretu se plange ca Guvernul nostru nu este in stare sa depuna nimic - as zice ca tot e ceva, ca s-a demarat incet, dar am pornit la drum.

Dar n-a pornit nimic. Nici macar cu prilejul lungilor peregrinari ale doamnei Dancila prin jurul Golfului, n-am observat sa se fi incheiat vreun contract, o conventie sau o intelegere ferma cu privire la spitale. Nimic. Ca si cum n-am fi amenintati de dezastrul tectonic, ca si cum n-am avea sabia deasupra capului.

O simpla discutie cu niste turci, privind intentia ridicarii unui spital la Constanta, unde seismul este mai putin resimtit decat in alta parte, nu mi se pare mai mult decat o intentie, iar de la intentie la fapte, distanta se masoara in ani lumina.

In plus, daca turcii au discutat despre acest spital tocmai la Constanta, gandul ma duce la ideea ca si Turcia este tot o tara seismica, ca se cutremura pamantul de cealalta parte a marii si ca le-ar conveni niste paturi la noi, ca sa le foloseasca in caz de nevoie.

Bravo, domnilor turci! Imi place cum va merge mintea. Daca ne mergea si noua, am fi contactat deja mai multe tari europene pe cale diplomatica, guvernamentala sau ministeriala, nu ca sa construim acolo spitale, dar sa convenim asupra posibilitatii lor de a prelua ranitii nostri, in caz de seism major.

Investitii pe hartie

Va aduceti aminte de cazul #Colectiv? Se vorbeste de decese cauzate si de modul in care am fost prinsi nepregatiti, in care nu am apelat la europeni, ba chiar eram atat de debusolati, incat am refuzat ajutorul lor. Ma intreb retoric: ne asteapta asa ceva si in caz de seism?

In situatia cand n-am reusit sa demaram programul nostru pentru spitale, ar fi de condamnat ca autoritatile sa nu stabileasca preventiv contacte cu altii, pentru transferarea ranitilor in tarile europene.

Asta cu atat mai mult cu cat, dupa doi ani de guvernare, suntem la capitolul spitale tot in faza de intentie. Ce vreti mai mult decat termenul pentru predarea primei faze a documentatiilor, prevazut in programul de guvernare 31 decembrie 2017, reprogramat la instalarea doamnei Viorica Dancila pentru 1 iulie 2018 si ramas cam sine die dupa aceasta data!

Iar situatia este cu atat mai grava cu cat ne aflam pe una dintre cele mai active zone seismice de pe continent, iar capitala noastra este mai expusa riscului de seism decat orice alta capitala europeana. Superbele programe capabile sa preia victimele functioneaza numai pe hartie.

S-a amanat ce nu s-a facut. Ura!

Este categoric un merit al ISU si al ministerului de resort ca au avut initiativa de a simula seismul, de a calcula consecintele prezumate si a stabili masurile ce se impun. Am convingerea ca, printre acestea, figureaza capacitati suplimentare in spitalele existente, lazareturi, adaposturi pentru sinistrati, hrana pentru ei.

Toate acestea sunt masuri tehnice si, daca le-au luat, este spre lauda doctorului Arafat si a colaboratorilor sai. Masurile politice privesc celebrul program de guvernare, cu 8 spitale regionale cu cate 1.000 de paturi fiecare, plus un spital de "urgenta-excelenta si cercetare" in Bucuresti, cu 2.500 de paturi, in total 10.500 de paturi.

Termenul pentru predarea primei faze a documentatiilor era 31 decembrie 2017 si a fost mutat prin programul "reactualizat" la instalarea doamnei Viorica Dancila pentru 1 iulie 2018.

As spune ca asta este cam tot ce s-a realizat in doi ani cu privire la cele 8+1 spitale mari, daca n-as sti ca, in periplul sau prin tarile Orientului, doamna prim ministru a tratat cu investitorii turci posibilitatea construirii unui spital de 1.000 de locuri la Constanta.

Fireste, faptul nu are legatura cu seismele, Constanta fiind mai putin lovita de acestea decat zonele de pe axa Focsani-Bucuresti sau cele din sudul si centrul Moldovei. Exceptand deci acest caz, se poate afirma ca pentru noile spitale prognozate prin programul de guvernare nu s-a facut nimic altceva decat amanarea unor termene de incepere a documentatiilor.

Am personal o lunga experienta in domeniul investitiilor. Aceasta imi spune ca, fata de stadiul in care ne gasim dupa aproape doi ani de guvernare, este putin probabil sa inceapa vreuna din lucrarile prevazute pentru cele 8+1 spitale noi si, chiar daca incepe vreuna sau doua, sansele sa se termine in 2020 mi se par nule.

Pana la urma, in caz de seism, contam pe masurile tehnice stabilite prin programul "Seism 2018" si pe singura masura politica anuntata pana acum: majorarea capitalului social la compania care administreaza cimitirile.

Sa fie primit!

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Compania Municipala Cimitire SA, #locuri veci Bucuresti, #Viorica Dancila turneu Golf, #spital Constanta, #Corina Cretu fonduri europene , #premier