Dancila spune ca ia in calcul sa-l suspende pe Iohannis, dar ii e frica de si mai mult haos

Duminica, 20 Octombrie 2019, ora 22:24
6027 citiri
Dancila spune ca ia in calcul sa-l suspende pe Iohannis, dar ii e frica de si mai mult haos
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Premierul Viorica Dancila afirma ca ia in calcul varianta suspendarii presedintelui Klaus Iohannis, pe motiv ca nu respecta Constitutia.

Dancila a spus, duminica seara, la Antena 3, ca avem un presedinte care nu tine cont de legea fundamentala, care a incalcat Constitutia.

Intrebata de ce nu este suspendat presedintele, Dancila a replicat: "Sa stiti ca o sa luam in calcul si acest lucru (...) Avem acest instrument, o sa discut cu colegii mei, luam in calcul si suspendarea presedintelui pentru ca atat timp cat ceri fiecarui cetatean sa respecte Constitutia, nu poate ca cel care trebuie sa fie un exemplu pentru ceilalti sa incalce legea fundamentala".

"Deja suntem intr-o criza, deja in Romania avem o criza din punct de vedere institutional, avem o criza din punct de vedere al legilor si actelor normative pe care trebuie sa le adoptam, avem o criza din punct de vedere al stabilitatii si al increderii pe care alte state trebuie sa o aiba in Romania si avem un presedinte care lasa toate aceste lucruri si pleaca intr-o vizita", a spus Dancila.

Ea a mai spus ca nu este rau ca seful statului merge in Japonia, "o tara de apreciat", dar in situatia actuala trebuia sa ii cheme pe toti la masa dialogului si sa gaseasca o solutie "pentru ca este autorul acestei crize".

"Am vazut ca pentru domnul presedinte nu exista de indata, nu exista nici imediat, pentru ca in a doua decizie a Curtii Constitutionale spunea imediat numirea unor ministri. (...) Pana cand se reuseste formarea unei majoritati, cred ca presedintele Romaniei trebuie sa indeplineasca cerintele Curtii Constitutionale, sa desemneze ministri interimari, si chiar pentru doua zile sa desemneze ministru la Educatie pentru ca stim ca este un examen al medicilor rezidenti, stim ca sunt anumite lucruri de rezolvat in Energie (...) Presedintele a introdus Romania in haos, presedintele trebuie sa gaseasca solutii. Este obligatia lui, este obligatia prin functia pe care o ocupa", a afirmat Dancila.

Ea a spus ca, pe de o parte, in urma actiunilor presedintelui, ar trebui sa inceapa demersurile pentru suspendare, iar pe de alta parte, "daca pe langa instabilitatea data de motiunea de cenzura, venim si cu suspendarea presedintelui, mi-e teama ca adancim si mai mult tara in haos".

"Deci vom lua in calcul aceste doua lucruri, eu sper ca sa rezolvam intr-un mod corect aceasta problema pe data de 24 noiembrie. (...) In mod normal, in mod logic, ceea ce a facut si ceea ce face presedintele este de neacceptat si ar merita suspendarea in clipa urmatoare. Dar pe de alta parte, sunt multe state membre care sunt cu ochii pe noi si cred ca acest lucru ne-ar costa din punct de vedere al imaginii externe", a sustinut Dancila.

Ea a spus ca vor fi puse in balanta aceste lucruri si se va alege o varianta.

Saptamana trecuta, presedintele PSD, Viorica Dancila, spunea ca seful statului, Klaus Iohannis, "merita" sa fie suspendat din functie, afirmand ca nu a declansat suspendarea "pentru ca nu se mai poate in aceste momente".

Candidatul PSD pentru alegerile prezidentiale, Viorica Dancila, l-a criticat dur, miercuri, intr-o dezbatere electorala la TVR, pe seful statului, acuzandu-l ca "nu respecta Constitutia si isi asuma acest lucru".

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Dancila suspendare Iohannis, #Dancila adancire criza politica Romania , #Klaus Iohannis