Dancila le cere ministrilor sa organizeze consultari inainte de a propune Guvernului acte normative spre aprobare

Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 17:48
3541 citiri
Dancila le cere ministrilor sa organizeze consultari inainte de a propune Guvernului acte normative spre aprobare
Foto: Captura privesc.eu

Premierul Viorica Dancila le-a cerut, miercuri, ministrilor sa organizeze consultari din timp cu toti cei interesati, inainte de a propune Guvernului acte normative spre aprobare.

"Cer tuturor ministrilor sa organizeze consultari cu toate partile interesate, din timp, inainte sa propuna guvernului acte normative spre aprobare, pentru a evita situatii in care diferite organizatii profesionale nu au cunostinta despre continutul acestora.

Este atributul dumneavoastra, domnilor ministri, sa explicati tuturor celor interesati modificarile legislative pe care le propuneti si le sustineti. Stiti ca sunt un om al dialogului si incurajez aceasta abordare pentru ba evita pe viitor astfel de situatii", a declarat Dancila la inceputul sedintei de Guvern.

Totodata, primul ministru a subliniat ca a transmis invitatii si reprezentantilor Parchetului General, DNA si DIICOT pentru intalnirea avuta la inceputul saptamanii pe tema ordonantei ce modifica Legile justitiei.

"Am avut la inceputul saptamanii, alaturi de ministrul Justitiei, o intalnire cu reprezentantii CSM, Inspectiei Judiciare si ai principalelor asociatii profesionale din domeniul juridic pentru a discuta despre cadrul legislativ.

As vrea sa se stie ca am transmis invitatia si reprezentantilor Parchetului General, DNA si DIICOT. Am dat dovada de toata deschiderea, pentru ca este de datoria primului ministru sa invite toate partile implicate avand in vedere opiniile exprimate in spatiul public de catre diferiti reprezentanti ai corpului magistratilor", a mentionat Dancila.

Viorica Dancila a mai afirmat ca in cadrul acelor discutii s-au gasit cele mai bune solutii pentru functionarea corecta a sistemului judiciar, iar acestea se vor regasi intr-un act normativ aflat in lucru.

"Nu a fost vorba despre o negociere, asa cum au incercat unii sa speculeze in spatiul public, pentru ca independenta justitiei si respectarea drepturilor cetatenilor nu se negociaza. Au fost discutii deschise si constructive pentru a identifica cele mai bune solutii pentru functionarea corecta a sistemului judiciar cu respectarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor.

Aceste solutii agreate se vor regasi intr-un act normativ aflat deja in lucru dupa cum a explicat public si ministrul Justitiei. De asemenea, am stabilit ca fiecare proiect de act normativ din domeniul juridic ce va fi propus spre adoptare Guvernului va fi transmis catre CSM cu 5 zile inainte pentru a putea fi analizat si avizat", a conchis Dancila.

Amintim ca premierul Viorica Dancila i-a invitat, duminica, pe reprezentantii CSM si ai asociatiilor de magistrati la discutii, dupa protestele fara precedent ale procurorilor si judecatorilor din toata tara.

Asociatia "Forumul Judecatorilor din Romania", Asociatia "Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor" si Asociatia "Initiativa pentru Justitie" au raspuns prompt invitatiei premierului Dancila: dezbaterea trebuia sa fie inainte, nu dupa adoptarea ordonantelor Toader, pentru ca independenta justitiei nu se negociaza.

"Orice dialog referitor la adoptarea OUG nr.7/2019 trebuia initiat anterior emiterii sale, iar nu post factum, singura solutie aflata in acest moment la indemana legiuitorului (fie el si delegat) fiind abrogarea imediata si in integralitatea actului normativ in cauza", au transmis cele trei asociatii, intr-un punct de vedere remis Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Viorica Dancila ordonante urgenta, #Viorica dancila OUG justitie , #guvern
Comentarii
Poza basil
basil
rank 5
Chestia asta cu discutiile face parte din ciclul: sa ne facem ca
Poza hello
hello
rank 5