Cum raspunde Dancila scrisorii lui Frans Timmermans prin care ameninta Romania cu Articolul 7

Miercuri, 15 Mai 2019, ora 12:16
11205 citiri
Cum raspunde Dancila scrisorii lui Frans Timmermans prin care ameninta Romania cu Articolul 7
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Premierul Viorica Dancila nu a raspuns inca scrisorii lui Frans Timmermans in care avertizeaza ca Articolul 7 din Tratatul UE va fi declansat in cazul Romaniei daca modificarile aduse Codurilor Penale vor intra in vigoare.

Premierul are de gand sa o faca, dar inca nu a apucat. Totusi, Dancila a comentat, miercuri, in fata jurnalistilor, scrisoarea trimisa de Timmermans.

"Nu am raspuns inca. Pentru mine exista o dezamagire. E prima data... si in noua ani cat am stat la Bruxelles in calitate de europarlamentar am vazut multe comisii europene, dar mie mi se pare ca acum se actioneaza politic. Si in momentul in care mai sunt doua saptamani pana la alegeri sa trimiti o astfel de scrisoare Guvernului Romaniei mi se pare nepotrivit", a precizat Dancila.

Seful Executivului a adaugat ca Guvernul Romaniei nu a luat nicio decizie in zona de justitie si ca nu i se poate imputa ceea ce i se reproseaza in scrisoare.

"Parlamentul Romaniei este legislativul, este ales prin votul cetatenilor, este dreptul sau sa legifereze si asta a facut Parlamentul Romaniei. Sa ceri Guvernului sa intervina pe legi date de Parlament iar nu se poate, poate pentru ca trebuie sa avem separarea puterilor in stat. Noi suntem Executiv, nu putem sa intervenim pe legislatie data de Parlamentul Romaniei. Repet, rolul Parlamentului este sa legifereze. Si asta a facut", a spus ea.

Dancila a comentat si amenintarea CE legata de o eventuala declansare a Articolului 7.

"Faptul ca vine cu acea amenintare cu Articolul 7 mi se pare un lucru periculos. Si ridicarea MCV. Vorbeste despre ridicarea MCV-ului. Da, stiu ca, daca activezi Articolul 7, nu poate sa existe MCV. Dar in scrisoare mai vorbeste dl Timmermans despre un mecanism care sa se aplice Romaniei.

Eu cred ca despre acest mecanism am mai avut discutii in cadrul Parlamentului European. Chiar grupul ALDE a venit cu un mecanism pentru toate statele pe criterii precise, corecte, care sa se aplice tuturor statelor membre. Vorbeam despre dublul standard si acesta se incearca sa fie aplicat din nou", a aczat Dancila.

Premierul a reiterat ca ii va raspunde lui Timmermans si ca ii va cere sa respecte Romania si pe romani ca pe oricare alti cetateni din UE.

Citeste si Comisia Europeana demonteaza acuzatiile lui Dragnea: Iohannis n-a vorbit cu nimeni despre scrisoarea lui Timmermans

"Am sa ii raspund domnului Timmermans si o sa cer ca tara mea si romanii din aceasta tara sa fie tratati in mod corect si sa fie respectati ca si ceilalti din Uniunea Europeana. Mi se pare o abordare care nu este corecta. Noi si asa avem doar MCV aplicat doar pentru Romania si Bulgaria. Sa nu uitam, Croatia a intrat in urma noastra si nu are acest mecanism. Eu sper sa dam credibilitate institutiilor europene, sa avem o Europa puternica si unita pe care ne-o dorim noi toti, ca suntem proeuropeni. Trebuie sa dam incredere cetatenilor din toate statele membre si Romania ca sunt tratati in mod egal", a spus ea.

Amintim ca prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis o scrisoare in care avertizeaza ca Articolul 7 din Tratatul UE va fi declansat in cazul Romaniei daca modificarile aduse Codurilor Penale vor intra in vigoare.

Scrisoarea este datata 10 mai, fiind adresata presedintelui Klaus Iohannis, premierului Viorica Dancila, presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, dar si presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea.

Vezi ce spune si Dragnea despre scrisoarea lui Timmermans

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Dancila scrisoare Timmermans, #Dancila Timmermans Romania Articolul 7 , #premier