Cum a preluat organizatia de femei a PSD controlul Consiliului National de Combatere a Discriminarii

Vineri, 11 Mai 2018, ora 21:32
Autor: Ionel Stoica
Cum a preluat organizatia de femei a PSD controlul Consiliului National de Combatere a Discriminarii
Foto: Facebook/Gratiela Draghici

Coalitia de guvernare PSD si ALDE controleaza in acest moment deciziile din cadrul Colegiului Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) . Din noua membri pe care ii are Colegiul, patru sunt promovati de PSD si unul de ALDE.

CNCD este autoritate de stat autonoma, aflata sub control parlamentar. Parlamentul a intarit in ultimele luni pozitia PSD-ALDE: in aprilie 2018 a prelungit cu cinci ani mandatul Theodorei Bertzi (ALDE), iar acelasi lucru l-a facut in 2017 in cazul Mariei Lazar (PSD) . In 2017, Parlamentul a trimis-o in CNCD pe sefa organizatiei de femei PSD Teleorman, Tatiana Sandu.

Un caz ilustrativ pentru aceasta situatie este cel de miercuri, atunci cand Colegiul Director a decis cu 5 voturi la 4, sa il amendeze cu 2.000 de lei pe presedintele Klaus Iohannis pentru ca a folosit cuvantul "penali" atunci cand s-a referit la politicienii care ataca si discrediteaza DNA si conducerea sa.

Cum s-au impartit voturile

Potrivit surselor Republica.ro, cei cinci care au considerat ca termenul penali reprezinta discriminare sunt Theodora Bertzi, propusa de ALDE, Luminita Gheorghiu, Cristian Jura, Maria Lazar si Tatiana Sandu, ultimii patru fiind propusi de PSD in Consiliu.

Cei patru care au considerat ca folosirea termenului de penali de catre seful statului se incadreaza in limitele libertatii de exprimare sunt presedintele CNCD, Asztalos Csaba (a demisionat in 2013 din UDMR), Haller Istvan, Ilie Dinca (minoritati) si Claudia Popa (PNL).

Secretarul OFSD

Maria Lazar (79 de ani) este membru in CNCD din 2012. Ea a fost reinvestita pentru un nou mandat in 2017.

In perioada 2000-2004, aceasta a fost deputat PSD/PDSR de Galati. Potrivit declaratiei de interese, Maria Lazar este secretar general al Organizatiei Femeilor Social Democrate (OFSD) . Premierul Viorica Dancila este presedintele OFSD din anul 2015.


Foto: ofsdromania.ro

Maria Lazar a absolvit Academia de Stiinte Social Politice si Facultatea de Sociologie si Psihologie si are un doctorat in Filosofie. In CV-ul postat in 2000 pe site-ul Senatului, aceasta arata ca a muncit cadru dicatic la liceu si la o facultate particulara, iar ulterior vicepresedinte si prim-vicepresedinte la CJ Buzau.

Sefa Organizatiei de Femei din Teleorman

Tatiana Veronica Sandu este in CNCD din 2017 si ocupa in prezent functia de vicepresedinte al instittiei. Ea este apropiata atat de seful PSD, Liviu Dragnea, cat si de premierul Viorica Dancila.

Promovarea in aceasta functie s-a facut din pozitia de sefa a femeilor PSD din Teleorman. Ea este nelipsita de la evenimentele OFSD, unde se fotografiaza alaturi de Viorica Dancila.

Tatiana Veronica Sandu a absolvit, in 2002, Universitatea de Vest Timisoara. In CV-ul postat pe site-ul Senatului, la investirea in functie, ea arata ca a lucrat din 2007 ca director economic la operatorul local de de servicii de apa Apa Serv SA Teleorman. Intre anii 1995 si 2007, ea a lucrat functionar public la Administratia Finantelor Publice si Trezoreria Turnu Magurele.

Sefa Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati, Gratiela Draghici, care a devenit cunoscuta marelui public dupa ce a masacrat limba romana, afirmand, printre altele: "De ce o femeie nu poate fi motostivuitor?", a felicitat-o pe Tatiana Veronica Sandu pentru numirea in functia de presedinte interimar a OFSD.


Foto: Facebook/Gratiela Draghici

In 2017, Dancila, Lazar si Sandu au facut parte din delegatia OFSD care a facut o vizita in China, la invitatia Federatiei Nationala a Femeilor din Intreaga China (FNFIC).


Foto: Facebook/ Roxana Minzatu

Fosta senatoare PSD

Luminita Gheorghiu este membru in CNCD din 2014, iar mandatul sau ar urma sa expire anul viitor. Conform CV-ului depus la Camera Deputatilor in 2014, ea este licentiata a Facultatii de Drept Bucuresti si, din 2003, este doctor in Stiinte Juridice.

Intre 2001-2003 a fost secretar de stat in Ministerul Sanatatii si Familiei iar, din 2003 pana in 2005, a ocupat functia de vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap. Ambele posturi in Guvernul Adrian Nastase.


Foto: Camera Deputatilor

In 2008, pentru foarte scurt timp, a fost senator de Arges, inlocuindu-l pe Nicolae Vacaroiu care, la jumatatea lunii octombrie, fusese numit de Parlament presedinte al Curtii de Conturi. Intre 2013-2014 a ocupat functia de consilier la Camera Deputatilor - Comisia pentru egalitate de sanse pentru femei si barbati.

Fost presedinte CNCD

Cristian Jura a fost presedinte al CNCD in perioada august 2002 - noiembrie 2003 si este membru in Colegiul Director din aprilie 2010. Mandatul sau a fost prelungit in 2015, pentru cinci ani.

Este absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti si doctor in Drept. A mai lucrat la Guvern, ca fost secretar de stat la Departamentul pentru Relatii Interetnice (2003 - 2005) si director al Directiei pentru Armonizare Legislativa a (2001 - 2002), si in Parlament, ca expert parlamentar pentru grupul PSD (1997 - 2001 si 2005 - 2010).

Bertzi, propunerea ALDE

Sotia interpretului Ducu Bertzi, Theodora Bertzi, este din 2013 membru in CNCD. In aprilie 2018, ea a fost reinvestita pentru un nou mandat, la propunerea ALDE. Plenul Parlamentului a validat-o cu 214 voturi "pentru" si 88 de voturi "impotriva", pentru un mandat de 5 ani.

Theodora Bertzi a absolvit, in 1984, Institutul de Medicina si Farmacie Bucuresti. Studiile si le-a completat cu programe de master pentru inalti functionari, asistenta sociala sau administratie publica.


Foto: captura Youtube

In perioada 2010- 2012, Bertzi a condus Institutul pentru Libera Initiativa (ILI), iar anterior a ocupat functia de consilier Cabinet Vicepresedinte al Senatului, sub conducerea lui Crin Antonescu si Teodor Melescanu.

In 2008, Bertzi a candidat fara succes la Primaria Sectorului 3.

Ea a ocupat in trecut functia de secretar de stat si coordonator al Departamentului Afaceri Sociale si Egalitate de Sanse din Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse. Bertzi a fost aleasa deputat pe listele Conventiei Democratice in perioada 1992-1996.

Care sunt conditiile pentru functie

Potrivit legii, Colegiul Director al CNCD este compus din 9 membri cu rang de secretar de stat, propusi si numiti, in sedinta comuna, de cele doua Camere ale Parlamentului.

Salariul de baza pentru membrii Colegiului este de 15.200 de lei, potrivit site-ului CNCD.

Poate fi numit membru al Colegiului Director orice cetatean roman care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) are capacitate deplina de exercitiu;
b) are studii superioare absolvite cu diploma de licenta;
c) nu are antecedente penale si se bucura de o buna reputatie;
d) are o activitate recunoscuta in domeniul apararii drepturilor omului si combaterii discriminarii;
e) nu a fost agent sau colaborator al politiei politice comuniste;
f) nu a colaborat cu organele de Securitate si nu a apartinut acestora.

 Articol citit de 19686 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  11.05.2018, 00:36
  Adevarul
  Sincer imi este atat de rusine sa spun ca sunt roman , imi este atat de rusine ca sunt nascut roman sarac, milog, pupincurist, hot, smenar betiv, puturos , infractor. As da orice sa ma fi nascut in orice alta tara europeana dezvoltata, sa am si eu un salariu decent,scoli serioase pentru copii, spitale cu doctori nu macelari made in rromanika,facultati la copii fara spagi, sex, nepotisme, pile, relatii, parintii mei sa nu sufere de foame si lipsa medicamentelor ,nu pot trai cu pensii de negri somalezi .Suntem zoiul, spalatorul, rasul europei , wc in curte ne caracterizeaza hotia, milogeala si cersetoria .
  CARCOTASUL
  11.05.2018, 11:24
  nu e corect
  sa te simtzi rusinat ca esti roman; corect este sa-ti exprimi rusinea ca poporul nostru a produs si sustine "democratic" asemenea nulitatzi, femei sau barbatzi, in politica de stat european.
  11.05.2018, 02:03
  spune si tu ca esti nascut in Patagonia daca nu-ti convine sa
  te fi nascut in Romania... o sa-ti treaca rusinea...
  in orice caz, penal poti deveni numai dupa ce in urma cercetarii ajungi inculpat si chiar si atunci functioneaza prezumtia de nevinovatie... iaca ca pe Ponta, desi inculpat, judecatorii l-au declarat nevinovat... oare lui Johannis nu-i crapa obrazul de rusine ca l-a facut "penal"? oare o sa aiba bunul simt sa-si ceara scuze? mira-m-as!
  Ficus
  13.05.2018, 21:51
  Tovarase pen.*** in gura
  Du-te si fwuto pe panarama aia de prietena a ta din tiliorman., numai s-o lasi gravida sa nu iasa doi autisti-stivuitori.
  T. basilic
  11.05.2018, 23:06
  Ragnea, iti salut catrenul, cimilitura !
  N-o stiam si z0afland-o prin tine, e pentru mine razfatz folcloric.
  Plecaciune, ciune, ciune !
  Sara buna !
  11.05.2018, 10:53
  Tovarasului pe sula
  E noroc ca acu stim fiecare ce-i poate pielea. Nu mai trebuie sa citim texte tip bob si avem impresia gresita ca romania e o tara europeana din secolul 21.
  bum
  11.05.2018, 00:14
  femeile din psd sa fie date cu imoglobina la GENUNCHE !
  ---------------------------------------
  Saegetus
  12.05.2018, 02:05
  desi i-am promis celei de langa mine
  tuta Dancila ramane "stergatoare de parbriz" pe langa ce se intampla ... ACASA!!!
  .. de "restul" .. avem noi grija cu respect si onoare :)
  (scuze pt concepte... alt fel de "doamne!!!!")
  11.05.2018, 10:47
  Alba neagra
  Aflam din surse sigure ca alba neagra ar fi irina tanase, tiitoarea basbulucului dragnea. Textele ei de o ineptie crasa, o caracterizeaza ca fiind o fiinta obtuza, rea si terorizand pe saracul ipochimen.
  becher
  12.05.2018, 15:36
  sapte fete si-una scurta
  au plecat ca,sa-se-mplimbe,aerul sa si-l mai schimbe...dupa ce dadura-o tura, le veni pofta de vot.
  T. basilic
  11.05.2018, 22:50
  Alba ca zapada, inocenta ta din Tezele din Aprilie
  ...imi da un ghes de nu mai pot ca sa-mi stapanesc tumultul despre chemarea tuturor gaurilor matale de cultura politica desigur.
  O singura opreliste napraznica :
  Inocenta matale e cu sau fara diagnostic ?!
  Raspunde-mi duios, si-apoi 'om vedea ca-i bine, si-apoi ' om vedea.
  Dar !
  "Nu-mi zice ca sunt batran,
  Ca beau o oala de vin
  Si rad barba pan' la os
  Si ma fac tanar frumos".

  Alba mea ca neaua !
  Intrebarea cati ani ai, zau ca nu ma zgandara.
  La urma urmei, vorba tatalui meu, mult pezevenchi despre amante vestejite :
  "Iarba grasa printre spini,
  P. Buna la nebuni".

  Daca ai sti ce draga mi-ar fi spunerea ta antifonata, vatuita din cel dusheg, in vreme ce ochii mei atarna intr-un plafon scorojit si jos cantr-un un subsol :
  "Bogda proste, maica, tare esti vrednic".
  Imi voi spune din nou :
  Ah, ce fapta buna !
  Caci nu exista femei urate, ezista doar barbati care n-au beut destul.
  Ia-o ca pe o gluma, *** mea trista ca Zapada.
  Te rog, ma milogesc ,ma caciulesc, ma izmenesc, ma Tudoresc.
  Idol
  11.05.2018, 22:39
  asadar Iliescu nu mai eTIGAN,Nastase nu mai e popo
  dragnea nu mai e puscarias
  tāriceanu nu mai are Alzheimer
  dāncilā nu mai are he,he,he in creier
  firea nu mai e venita de pe Centura
  olguta nu mai e *** din Italia
  E bine in Romania!
  RAGNEA
  11.05.2018, 05:24
  Tare-i bine ca-s trecute. Si ca nimeni nu le frunte.
  C-ar ramine toate grele, si ne-ar umple de bellele.
  Comentariu inadecvat
  wert
  11.05.2018, 21:46
  femeia stivuitor
  a avut perfecta dreptate o pesedista de frunte: femeia e stivuitor. se referea fara sa isi dea seama la femeile pesediste, foste pedeseriste, foste feseniste, foste comuniste.

  de fapt daca le iei repede pe aceste specimene o sa inceapa formula de adresare cu: Draga Tovarase!
  Comentariu inadecvat