Cum a preluat organizatia de femei a PSD controlul Consiliului National de Combatere a Discriminarii

Vineri, 11 Mai 2018, ora 21:32
Autor: Ionel Stoica
Cum a preluat organizatia de femei a PSD controlul Consiliului National de Combatere a Discriminarii
Foto: Facebook/Gratiela Draghici

Coalitia de guvernare PSD si ALDE controleaza in acest moment deciziile din cadrul Colegiului Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) . Din noua membri pe care ii are Colegiul, patru sunt promovati de PSD si unul de ALDE.

CNCD este autoritate de stat autonoma, aflata sub control parlamentar. Parlamentul a intarit in ultimele luni pozitia PSD-ALDE: in aprilie 2018 a prelungit cu cinci ani mandatul Theodorei Bertzi (ALDE), iar acelasi lucru l-a facut in 2017 in cazul Mariei Lazar (PSD) . In 2017, Parlamentul a trimis-o in CNCD pe sefa organizatiei de femei PSD Teleorman, Tatiana Sandu.

Un caz ilustrativ pentru aceasta situatie este cel de miercuri, atunci cand Colegiul Director a decis cu 5 voturi la 4, sa il amendeze cu 2.000 de lei pe presedintele Klaus Iohannis pentru ca a folosit cuvantul "penali" atunci cand s-a referit la politicienii care ataca si discrediteaza DNA si conducerea sa.

Cum s-au impartit voturile

Potrivit surselor Republica.ro, cei cinci care au considerat ca termenul penali reprezinta discriminare sunt Theodora Bertzi, propusa de ALDE, Luminita Gheorghiu, Cristian Jura, Maria Lazar si Tatiana Sandu, ultimii patru fiind propusi de PSD in Consiliu.

Cei patru care au considerat ca folosirea termenului de penali de catre seful statului se incadreaza in limitele libertatii de exprimare sunt presedintele CNCD, Asztalos Csaba (a demisionat in 2013 din UDMR), Haller Istvan, Ilie Dinca (minoritati) si Claudia Popa (PNL).

Secretarul OFSD

Maria Lazar (79 de ani) este membru in CNCD din 2012. Ea a fost reinvestita pentru un nou mandat in 2017.

In perioada 2000-2004, aceasta a fost deputat PSD/PDSR de Galati. Potrivit declaratiei de interese, Maria Lazar este secretar general al Organizatiei Femeilor Social Democrate (OFSD) . Premierul Viorica Dancila este presedintele OFSD din anul 2015.


Foto: ofsdromania.ro

Maria Lazar a absolvit Academia de Stiinte Social Politice si Facultatea de Sociologie si Psihologie si are un doctorat in Filosofie. In CV-ul postat in 2000 pe site-ul Senatului, aceasta arata ca a muncit cadru dicatic la liceu si la o facultate particulara, iar ulterior vicepresedinte si prim-vicepresedinte la CJ Buzau.

Sefa Organizatiei de Femei din Teleorman

Tatiana Veronica Sandu este in CNCD din 2017 si ocupa in prezent functia de vicepresedinte al instittiei. Ea este apropiata atat de seful PSD, Liviu Dragnea, cat si de premierul Viorica Dancila.

Promovarea in aceasta functie s-a facut din pozitia de sefa a femeilor PSD din Teleorman. Ea este nelipsita de la evenimentele OFSD, unde se fotografiaza alaturi de Viorica Dancila.

Tatiana Veronica Sandu a absolvit, in 2002, Universitatea de Vest Timisoara. In CV-ul postat pe site-ul Senatului, la investirea in functie, ea arata ca a lucrat din 2007 ca director economic la operatorul local de de servicii de apa Apa Serv SA Teleorman. Intre anii 1995 si 2007, ea a lucrat functionar public la Administratia Finantelor Publice si Trezoreria Turnu Magurele.

Sefa Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati, Gratiela Draghici, care a devenit cunoscuta marelui public dupa ce a masacrat limba romana, afirmand, printre altele: "De ce o femeie nu poate fi motostivuitor?", a felicitat-o pe Tatiana Veronica Sandu pentru numirea in functia de presedinte interimar a OFSD.


Foto: Facebook/Gratiela Draghici

In 2017, Dancila, Lazar si Sandu au facut parte din delegatia OFSD care a facut o vizita in China, la invitatia Federatiei Nationala a Femeilor din Intreaga China (FNFIC).


Foto: Facebook/ Roxana Minzatu

Fosta senatoare PSD

Luminita Gheorghiu este membru in CNCD din 2014, iar mandatul sau ar urma sa expire anul viitor. Conform CV-ului depus la Camera Deputatilor in 2014, ea este licentiata a Facultatii de Drept Bucuresti si, din 2003, este doctor in Stiinte Juridice.

Intre 2001-2003 a fost secretar de stat in Ministerul Sanatatii si Familiei iar, din 2003 pana in 2005, a ocupat functia de vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap. Ambele posturi in Guvernul Adrian Nastase.


Foto: Camera Deputatilor

In 2008, pentru foarte scurt timp, a fost senator de Arges, inlocuindu-l pe Nicolae Vacaroiu care, la jumatatea lunii octombrie, fusese numit de Parlament presedinte al Curtii de Conturi. Intre 2013-2014 a ocupat functia de consilier la Camera Deputatilor - Comisia pentru egalitate de sanse pentru femei si barbati.

Fost presedinte CNCD

Cristian Jura a fost presedinte al CNCD in perioada august 2002 - noiembrie 2003 si este membru in Colegiul Director din aprilie 2010. Mandatul sau a fost prelungit in 2015, pentru cinci ani.

Este absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti si doctor in Drept. A mai lucrat la Guvern, ca fost secretar de stat la Departamentul pentru Relatii Interetnice (2003 - 2005) si director al Directiei pentru Armonizare Legislativa a (2001 - 2002), si in Parlament, ca expert parlamentar pentru grupul PSD (1997 - 2001 si 2005 - 2010).

Bertzi, propunerea ALDE

Sotia interpretului Ducu Bertzi, Theodora Bertzi, este din 2013 membru in CNCD. In aprilie 2018, ea a fost reinvestita pentru un nou mandat, la propunerea ALDE. Plenul Parlamentului a validat-o cu 214 voturi "pentru" si 88 de voturi "impotriva", pentru un mandat de 5 ani.

Theodora Bertzi a absolvit, in 1984, Institutul de Medicina si Farmacie Bucuresti. Studiile si le-a completat cu programe de master pentru inalti functionari, asistenta sociala sau administratie publica.


Foto: captura Youtube

In perioada 2010- 2012, Bertzi a condus Institutul pentru Libera Initiativa (ILI), iar anterior a ocupat functia de consilier Cabinet Vicepresedinte al Senatului, sub conducerea lui Crin Antonescu si Teodor Melescanu.

In 2008, Bertzi a candidat fara succes la Primaria Sectorului 3.

Ea a ocupat in trecut functia de secretar de stat si coordonator al Departamentului Afaceri Sociale si Egalitate de Sanse din Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse. Bertzi a fost aleasa deputat pe listele Conventiei Democratice in perioada 1992-1996.

Care sunt conditiile pentru functie

Potrivit legii, Colegiul Director al CNCD este compus din 9 membri cu rang de secretar de stat, propusi si numiti, in sedinta comuna, de cele doua Camere ale Parlamentului.

Salariul de baza pentru membrii Colegiului este de 15.200 de lei, potrivit site-ului CNCD.

Poate fi numit membru al Colegiului Director orice cetatean roman care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) are capacitate deplina de exercitiu;
b) are studii superioare absolvite cu diploma de licenta;
c) nu are antecedente penale si se bucura de o buna reputatie;
d) are o activitate recunoscuta in domeniul apararii drepturilor omului si combaterii discriminarii;
e) nu a fost agent sau colaborator al politiei politice comuniste;
f) nu a colaborat cu organele de Securitate si nu a apartinut acestora.

 Articol citit de 19483 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  rahova70
  13.05.2018, 16:23
  @ Fä Vasilicooo ( ala Puie Tonta)...
  Cine e rozalia strambä din dreapta fotografiei..??!!
  Cumva spälätoreasa kk-stoarei din palatul Victoriei..??!
  Carrandash
  12.05.2018, 20:49
  privind poza cu vasilca viorica si cu colega sandu tatiana,....
  ....confirma inca odata adevarul ziselor amendatului c.t.popescu privitoare la aratarea lui vasilica viorica. singura observatie este ca, pe langa asta, vasilica viorica este de culoare ...roz bonbon.
  v_sile
  11.05.2018, 23:47
  Ce au in comun aceste femei?
  Apartenenta politica. Si niste coafuri bizare, imi cer scuze, dar nu ma pot abtine sa nu remarc si asta.
  sparky
  12.05.2018, 02:36
  Nu e chiar
  așa, imi aduc aminte de Teodora Bertzi ca un medic foarte bun,cum ar fi acum medic de familie,căndva in anii inainte de 90,undeva in judetul Călărași.
  11.05.2018, 23:40
  Si care-i treaba daca acest organism
  este in subordinea parlamentului si parlamentul este politic majoritar dupa alegeri.Sa castige frontistii germani majoritatea si sa-si puna ei oamenii lor acolo.Acum ce faceti desfiintati toate institutiile ca nu sunt membrii lor arieni.
  dinu
  11.05.2018, 23:36
  Cine este Ilie Dincă?
  Nu pare turc, evreu,sarb,grec sau ucrainean!
  T. basilic
  11.05.2018, 22:35
  Fetili ca florili, ascultati la "Mama mea ce-i...
  ...florareasa, 'Ntinde florile pe atza" :
  "Niciodata ca o data, sa nu-ti dai... INIMA toata"...
  ..."Na lup tzigan de-a gata, mi-asi in gura lu' tata ca m-a trimes la lemne".
  Ca sa fii Imparat, intai trebuie spanzurat "Daddy".
  Zau.
  becher
  11.05.2018, 13:55
  waw,
  una si'una,cucu si pupaza...scoteam cioca'fara.
  CARCOTASUL
  11.05.2018, 11:22
  @albakazapada
  cele doua partide nu sun partide majoritare si nici macar aliantza lor nu a castigat votul majoritar al corpului electoral. Apoi, betzia de cuvinte laudative din textul d-tale nu exclude necesitatea logica de a aduce argumente solide pentru sustinerea ideilor d-tale ca: femeile in chestiune au dat dovada de creativitate - poate in maniera de a se supune boss-ului politic, si de inalt nivel de pregatire - atata timp cat nici macar folosirea corecta a lb romane nu le este la indemana. Vrem dovezi, nu limbaj de lemn cu scop propagandistic... sau tocmai dai din coate sa promovezi politic pe culoarul p.s.d. ?
  barabula
  11.05.2018, 09:23
  de ce ar trebui
  ca astfel de institutii sa fie controlate politic?
  urate naravuri mai are pesedeul asta!
  "parlamentul a trimis-o in cenecede pe sefa organizatiei de femei pesede teleorman(!), tatiana sandu"...
  pai cum altfel?
  patriarhul
  12.05.2018, 00:52
  Nu e vorba
  de control politic,e vorba de cele doua minoritati,mai presus
  decat celelalte! Si asta nu tine de politic,tine de altceva!E ceva impus.
  11.05.2018, 23:46
  Unde ati vazut domnule Barabula
  institutii ale statului democratic necontrolate politic.Ca tocmai aici este esenta democratiei,controlul indivizilor din institutiile statului sa nu devina Ceausesti.Ca politrucul pleaca prin vot sau arestare de SS-SRI oricand dar de ce nu ar pleca si aia care se dau de neinlocuit.Eu nu am auzit inca ca in USA ar fi exista o mama divina nascatoare de seful rezervelor nationale cum ar fi in Romania muma Isarescului.Sau nu am auzit ca in Germania un judecator poate face orice doar ca mutterul l-a ...nascut judecator.
  barabula
  12.05.2018, 11:19
  asta doar in babilon
  si cum anume exercita statul aldo-pesedist controlul asupra institutiilor aldo-pesederaste?
  consecintele le vedem si le traim.
  intelegerile sri-dna tot asa au fost facute
  albakazapada
  11.05.2018, 09:18
  ALIANTA PSD PLUS ALDE
  organizatiile de femei din cadrul celor doua partide majoritare, aflate la guvernare ,psd plus alde , aduc la rang de apreciere si plus valoare femeia, resursa si izvor de creatie pentr societatea romaneasca in curs de dezvoltare si emancipare europeana la cel mai inalt nivel de pregatire.