CSM cere Guvernului abrogarea OUG lui Toader, care modifica Legile Justitiei

Luni, 25 Februarie 2019, ora 15:04
9071 citiri
CSM cere Guvernului abrogarea OUG lui Toader, care modifica Legile Justitiei
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat transmiterea unei solicitari catre Guvernul Romaniei in vederea abrogarii Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.7/2019, cu exceptia dispozitiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizarii CSM.

Decizia a fost luata, luni, in majoritate, cu 12 voturi DA, 3 voturi NU, 1 vot NUL.

Luni, plenul CSM s-a intrunit in sedinta pentru a dezbate efectelor adoptarii OUG 7/2019 din perspectiva demersurilor necesare a fi intreprinse.

Vedeti aici ce contine adresa trimisa de CSM la Guvern:

Reactia lui Mateescu

Judecatorul Bogdan Mateescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a afirmat luni ca OUG 7/2019, prin care au fost aduse modificari Legilor Justitiei, trebuie abrogata, sustinand ca depaseste solicitarile exprimate de Consiliu, potrivit Agerpres.

"Din punctul nostru de vedere si din punctul meu de vedere, ordonanta trebuie abrogata, in masura in care excedeaza solicitarilor Consiliului Superior al Magistraturii. Consiliul a fost consecvent in solicitarile sale, a facut aceleasi propuneri si cu ocazia modificarii legilor Justitiei.

Aceleasi propuneri sunt, in principiu, mentionate si in adresa pe care presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, cu acordul Sectiei pentru judecatori, a inaintat-o Guvernului", a declarat Bogdan Mateescu la finalul sedintei plenului CSM.

Nemultumirile

El a adaugat ca CSM nu a solicitat ca un judecator sa poata ocupa functia de procuror general si a vorbit despre principiul separarii carierelor intre procurori si judecatori.

"Nu am solicitat niciodata, pe separarea carierelor, un judecator in functie sa fie procuror general. Reamintesc ca singurul organ abilitat constitutional pentru a gestiona cariera magistratilor este Consiliul Superior al Magistraturii.

Astazi, (...) un judecator poate fi trecut procuror cu avizul Sectiei, dar cu votul Plenului. Or, pe modificarea aceasta, ministrul si presedintele Romaniei ar putea numi fara niciun drept de decizie, ci doar cu un aviz consultativ al plenului, un judecator in functia de procuror general, incalcandu-se principiul separarii carierelor, pe care si noi l-am sustinut tot timpul", a explicat Mateescu, citat de Agerpres.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#CSM abrgare Guvern, #CSM abrogare ordonanta , #guvern
Comentarii
Poza Cucucorapshan
Cucucorapshan
rank 4
Poza Bgan
Bgan
rank 1
Urmare a cererii de revocare a tovarasei savonea