Cat de non-conflictuala este doamna prim-ministru Dancila?

Duminica, 22 Aprilie 2018, ora 19:00
10623 citiri
Cat de non-conflictuala este doamna prim-ministru Dancila?

Acum cateva luni, cand o prezenta publicului, Liviu Dragnea punea in evidenta ca o principala calitate a doamnei Viorica Dancila faptul ca este non-conflictuala.

Gandeam atunci ca un demnitar conflictual inseamna unul care genereaza conflicte. Greseam: cel care genereaza conflicte se numeste scandalagiu. La asemenea nivel, non-conflictual inseamna sa nu contribuie la intretinerea conflictelor, ba chiar mai mult, sa le estompeze si sa le stinga, atunci cand altii, mai putin dibaci, le provoaca.

Nu pot s-o banuiesc pe doamna Dancila de prea multa dibacie, dar i-as purta toata admiratia, daca ar dovedi asemenea calitate. Ar fi exact ceea ce le trebuie liderilor nostri de la multe institutii si organizatii, in frunte bineinteles cu Guvernul. Sa vedem, insa, cum stau lucrurile.

Chiar in zilele acestea, a aparut un conflict major intr-un spatiu de intelectuali, unde nu stiu sa mai fi existat conflicte de acest gen in ultimele trei decenii. Guvernul Dancila a reusit sa plaseze acolo atata samanta de scandal, incat s-au implicat la repezeala cele mai respectate institutii universitare ale tarii, antrenand personalitati de vaza, pentru care intreaga societate nutreste stima si consideratie.

Un ciudat conflict se isca intre universitatile vechi si de prestigiu pe de o parte si cele mai noi aparute, care nu si-au croit inca un drum solid, pe de alta. Unui comentator TV i s-a parut chiar ca aceasta este o fatalitate sau o forma a conflictului intre generatii.

Sa fim seriosi! Ce fatalitate? Care generatii? Sa nu confundam generatia cu harababura din capetele noastre. Si nu cred ca gresesc zicand harababura, cand Ministerul Educatiei Nationale se comporta ca si cum n-ar sti ca marile unitati de invatamant ale lumii s-au bucurat totdeauna si se bucura mereu de pretuirea conducerilor politice, indiferent care ar fi acestea.

Atentia pe care inaintasii nostri au acordat-o Universitatilor a creat prestigiul Sorbonei, infiintata acum aproape sapte veacuri, a Universitatii de la Oxford, care exista deja din 1167 si chiar a Universitatii Jagiellone din Cracovia (Polonia), inaugurata in 1364. N-ar fi fost posibila aceasta continuitate, daca inaintasii s-ar fi pretat la targuieli, conflicte si compromisuri in legatura cu viata universitara.

Guvernul nostru nu se teme ca loveste in interesul celor mai vechi universitati romanesti, incomparabil mai recent aparute fata de altele europene, si ofera cu prioritate beneficii institutiilor noi aparute. Nu spun ca acestea n-ar trebui ajutate, dar sa le dai ajutorul vaduvindu-le pe celelalte de drepturile lor firesti, mi se pare un sacrilegiu.

Actualul conflict din mediul universitar romanesc creeaza haos si fara indoiala afecteaza invatamantul. Profesorii isi exprima indignarea, studentii declara, elegant, greva japoneza, iar non-conflictuala doamna prim-ministru lipseste din acest peisaj.

Sunt doua variante. Ori este vinovat acel ministru al Educatiei care pronunta "pamblica", si atunci dna Dancila trebuia sa-i fi prezentat deja presedintelui tarii propunerea de demitere, ori insasi dansa este vinovata - prin propriul dispret fata de Universitatile prestigioase - si atunci era normal sa-si prezinte propria demisie.

In ambele cazuri, daca se simte cu adevarat prim-ministru, mi se pare firesc sa fi actionat ferm, conform Constitutiei, demonstrand ca tine in mana un sceptru, nu un plici de gonit muste.

Altfel, ne ofera imaginea penibila a unui personaj non-conflictual numai prin faptul ca s-a resemnat sa fie o simpla papusa, in mana papusarului Dragnea, incapabila sa stapaneasca vreun conflict, izbucnit in interiorul institutiei ce i-a fost incredintata.

Se anunta insa si alte zile fierbinti, tot conflictuale in ograda non-conflictualei doamne Viorica-Vasilica. Ma intreb ce a facut doamna prim-ministru ca sa previna sfada de proportii din domeniul sanatatii, care ameninta sa se transforme intr-o catastrofa sociala, daca nu se rezolva problema imediat si amiabil?

Timpul trece, conflictul continua, iar doamna Dancila recomanda ministrilor de la Munca, Sanatate si Finante "sa rezolve problema si sa gaseasca solutii", chemand la Bucuresti si managerii spitalelor.

Ma apuca groaza. Vorbeste de solutii, ca si cum acestea ar fi niste nasturi cazuti sub noptiera, si trebuie sa se aplece cineva, ca sa-i caute acolo. Daca n-au reusit cei trei ministri, sa caute managerii, poate au mai mult noroc, poate nasturii sunt chiar sub noptierele lor, sa-i scoata si sa rezolvam conflictul.

Faza e interesanta, iar doamna prim-ministru da un extemporal de nota zece: ori managerii scot solutiile de sub noptiera, dovedind ca le ascunsesera acolo, ca niste smecheri ce sunt, ori continua sa dea din umeri, dovedind ca non-conflictuala doamna premier trage de timp, atunci cand n-are solutii.

Pentru imagine, insasi tragerea de timp poate fi o solutie. Altfel nu s-ar fi lungit atata, dar vom vedea. Nimic nu este sigur si nu aduce anul ce aduce ceasul. Atat ma ingrijoreaza, ca ceasul e al 12-lea.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#greva generala sindicate, #Viorica Dancila greva sindicate, #studenti greva japoneza, #Valentin Popa univesitati, #greva japoneza studenti , #Liviu Dragnea