Aventura riscanta a doamnei Viorica Dancila

Duminica, 04 Noiembrie 2018, ora 18:00
18236 citiri
Aventura riscanta a doamnei Viorica Dancila

Vestea asta, ca doamna prim ministru a pornit iarasi tot prin taramul lui Ali Baba si al Seherezadei, imi aduce aminte de raita anterioara, cand s-a plimbat o saptamana intreaga prin zona si nu-mi este deloc clar cu ce ne-am ales noi din acest periplu.

S-a intors cu vestea ca Turcia ne va construi un spital la Constanta, in parteneriat public-privat, si ca o firma din domeniul logistic aflata in Emiratele Arabe Unite vrea sa ne faca, printre altele, un port in capitala Romaniei, pe Canalul Dunare-Bucuresti, care nu exista.

Drum bun si petrecere frumoasa!

Nu mai departe de 17 octombrie, doamna prim ministru ne anunta solemn si cu propria voce ca reprezentantii firmei DP World ard de dorinta sa faca Bucurestii port si ca "vor veni chiar saptamana viitoare in primele discutii".

Frumos, numai ca respectiva "saptamana viitoare" a trecut, a mai trecut inca una dupa aceea si n-am auzit sa fi aterizat la Bucuresti respectivii reprezentanti, despre care doamna Viorica intelesese ca sunt interesati in constructia portului.

N-au aterizat si nici nu i-am auzit cerandu-si scuze pentru ca nu s-au tinut nemteste de cuvant. La randul sau, nici doamna Viorica nu ne-a explicat daca este cumva stanjenita ca a luat-o gura pe dinainte si s-a falit cu ceva care urma sa aiba loc, dar n-a mai avut.

Iar acum, prim ministrul se face ca ploua si porneste intr-un nou voiaj, tot pe fermecatorul taram al celor 1001 de nopti. Petrecere frumoasa, doamna Viorica! Bon voyage!

Atentie la ghilotina!

Nu-mi iese din minte ca, la intoarcerea din prima calatorie, se lauda cu partenerii, care erau hotarati "sa investeasca peste o suta de milioane de dolari in parcuri logistice si industriale la Curtici, Aiud, Craiova, Constanta, Bucuresti si judetul Prahova".

Cand esti prim ministru si faci asemenea afirmatii in public mi se pare ca este absolut obligatoriu sa ai siguranta pe ce spui, ca esti persoana credibila si onorabila, iar partenerii cu care intri in contact prezinta aceleasi garantii de onorabilitate si credibilitate.

Dar daca ei una au promis si alta au facut, asta e ceva care, daca n-o deranjeaza pe doamna Viorica, pe mine ma face sa sufar in orgoliul meu de cetatean al Romaniei.

De aceea, imi vine sa pun problema si altfel, intrebandu-ma: daca niste parteneri oarecare dintr-o tara indepartata nu-l respecta pe premierul tarii mele, cum sa-l respect eu? Are motive acest premier sa fie respectat in tara sa? Are dreptul moral sa se mai tolaneasca pe scaunul unde a fost asezat numai ca sa nu stea scaunul gol?

Daca mai adaugam detaliul ca parteneriatul public-privat cu care Guvernul roman vrea sa indatoreze tara pe urmatoarele decenii la tarile din Golf este contestat de o inalta reprezentanta a Comisiei Europene, incep sa cred ca doamna Dancila se lanseaza intr-o aventura riscanta nu numai pentru viitorul Romaniei, dar si pentru propriul cap, pe care singura si-l aseaza frumusel sub ghilotina.

Miliarde de euro ajunsi aproape pe apa sambetei

Una peste alta, nu poti da cu piciorul in banii nerambursabili ai UE, cautand altii, mai rambursabili. Doamnei Dancila nu-i este permis s-o sfideze pe comisarul european Corina Cretu, cautand aiurea parteneri privati, in loc sa acceseze fondurile europene.

Iar daca o face, atunci inteleg ca ori sacrifica interesele nationale pe altarul propriei rafuieli cu o fosta colega, ori este pusa sa serveasca pe cineva interesat in afaceri public-private, ori se supune orbeste unor ordine al caror talc ii depaseste propria putere de intelegere.

Toate variantele mi se par plauzibile si niciuna nu-i face cinste doamnei Vasilica-Viorica Dancila. Iar faptul ca, la scurt timp dupa turneul in Orientul Mijlociu, si-a facut din nou bagajele cam in aceeasi directie, mai exact spre Sultanatul Oman si statul Qatar, da de inteles ca numai pro-europeana nu este fosta europarlamentara Dancila.

Sa ma tai si n-am sa inteleg motivele pentru care Guvernul ar fi interesat in parteneriatul public-privat cu tarile din Golf, dupa ce a dat cu piciorul in miliardele de euro oferite gratuit de UE si pierdute prin neglijenta sau nepasarea politrucilor bucuresteni.

Agenda strict secreta a doamnei prim ministru

Explicatia data public de dna Dancila mi se pare jenanta cel putin ca limbaj: "Prin aceasta intalnire la nivel inalt, urmarim consolidarea relatiilor bilaterale, atat din punct de vedere diplomatic, cat si din punct de vedere economic".

Curat bla-bla-bla. N-am fi stiut exact ce inseamna limbajul de lemn, daca n-am fi avut acest excelent exemplu. Se duce dna Dancila hat departe, ca sa consolideze acolo niste relatii de care nici nu stiam ca sunt slabite, cu parteneri care nici nu stiam ca exista!

In opinia mea, daca turneul ar avea la baza ceva serios, acel fapt nu se tinea secret. Ar fi spus-o premierul, cu subiect si predicat, altfel decat cu sintagma "consolidarea relatiilor bilaterale".

Daca doamna prim ministru se codeste sa faca public obiectul deplasarii domniei sale, atunci asistam la un fel de circ, unde afara-i vopsit gardu' si inauntru-i leopardu'. Iar leopardu' nu-l stiu decat cativa initiati.

Nici comunicatul Guvernului, care vrea sa fie mai concret decat cel al sefei, nu spune prea multe despre turneul omanez: "participarea la un Forum de afaceri care va reuni membri ai Cabinetului, presedintii Camerei de Comert si Industrie, al Autoritatii Zonei Economice Speciale Duqm, al Autoritatii Publice pentru Promovarea Investitiilor si Dezvoltarea Exportului, precum si a 20 de companii omaneze de prestigiu, interesate de oportunitatile de afaceri din Romania".

Cand vorbesti de 20 companii omaneze, toate interesate de oportunitatile in afaceri din Romania, dar nu spui despre niciuna ce anume afacere o tenteaza, gandul ma duce iarasi la gardul vopsit si la leopardul dinauntru. Doamna Dancila refuza categoric sa ne lumineze cu macar un cuvant despre agenda domniei sale.

Nu pretind ca vizita doamnei Dancila in tarile din Golf ar fi inutila, dar nici nu mi se pare prioritara inca o vizita, intr-un moment cand acasa inflatia creste, leul se prabuseste, pesta porcina face ravagii, ministrii stau sa fie remaniati, coruptii incep sa faca muschi, puscariasii asteapta sa plece de la zdup, tara arde, iar premierul se piaptana.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Viorica Dancila turneu Golf, #Viorica Dancila turneu Oman Qatar, #parteneriat public privat, #parteneriat public privat Viorica Dancila, #fonduri europene Corina Cretu , #premier